Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pijak

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pijak

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-04 06:46:40

Temat: Pijak
Od: "szama" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś zna przepis na ciasto "Pijak" widziałam je w cukierni i bardzo
smakowicie wyglądało, nabrałam ochoty na zrobienie go. Bardzo proszę o
przepis. Dzięki.

Aguś


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-04 11:43:41

Temat: Re: Pijak
Od: i...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktoś zna przepis na ciasto "Pijak"

Co jakiś czas ten temat wraca... wystarczy uruchomić www.google.pl ;-)

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&ie=ISO-8859
-2&q=pijak&meta=group%
3Dpl.rec.kuchnia

Oto przepis:
Ciasto jest przepyszne, udanego wypieku!


PIJAK albo CYCUSZKI MURZYNKI wedlug :
http://www.kuchnia.com.pl/DiD/cycuszki.html


"Spod : 6 bialek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka wiórków
kokosowych, 1 szklanka maku

Masa : 2 lyzki maki ziemniaczanej (moze tez byc budyn
waniliowy), 2 lyzki maki pszennej, 1/2 litra mleka 1 kostka masla, 1
szklanka cukru pudru;

Poza tym : 30 herbatników, polewa kakaowa, biala wódka do
namoczenia herbatników, rodzynki

Spod : Bialka ubic na sztywno z cukrem, nastepnie delikatnie
wmieszac w te mase wiórki i mak (podobnie jak przy pieczeniu
normalnego biszkoptu tylko zamiast maki dodajemy wiórki kokosowe z
makiem). Wylac na blache wylozona papierem do pieczenia. Piec
ok. 30 min w temp. ok. 200 stopni C.

Masa : Z powyzszych skladników nalezy ugotowac cos w rodzaju
budyniu (do prawie gotujacego sie mleka wlewa sie powoli, ale
ciagle mieszajac - tak, zeby nie powstaly kluchy - make
rozprowadzona w zimnym mleku). Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy do
niej maslo i cukier puder po czym mieszamy az do rozpuszczenia.
(Ja dodaje ok. 2/3 szklanki cukru, gdyz z cala szklanka jest to
dla mnie ciut ciut za slodkie, ale jak kto lubi). Mase
odstawiamy do przestygniecia. Na upieczony i przestudzony spód
nakladamy przestudzona mase. Na mase ukladamy jeden kolo drugiego ok.
30 herbatników. Kazdy herbatnik przed ulozeniem namaczamy w
bialej wódce. (Czas moczenia jak kto lubi, mozna zanurzyc i
natychmiast wyjac lub tez krótka chwile przetrzymac). Na koniec
polewamy herbatniki polewa kakaowa, poczym wstawiamy ciasto do
lodówki i czekamy, az masa bedzie calkowicie zimna.
P.S. Biszkopt pieczemy na blaszce o powierzchni = ok. 30
herbatników. Gdy wezmiemy wieksza blaszke spód bedzie za cienki i w
rezultacie tez za suchy. Na wieksze ciasto nalezy zwiekszyc
odpowiednio ilosc skladników. Na kazdy biszkopt przed polaniem
polewa nalezy wetknac rodzynke - wtedy ciasto nazywa sie cycki murzynki "
Agnieszka Korzeniecka-Czaban

"Wprowadzilam kilka zmian: - zamiast masy uzywam zwyklego
budyniu, tylko ze dodaje do niego troche wiecej cukru, tak zeby byl
troche slodszy, ale nie wiele wiecej. Mozna jeszcze dodac
troche masla, zeby budyn byl twardszy. - moja polewa czekoladowa to
3 tabliczki gorzkiej czekolady, mala smietanka 12% lub 18%,
lyzeczka albo dwie kawy rozpuszczalnej, troche rumu do smaku
(dodaje pod koniec). Wszystko sie roztapia w garnuszku w kapieli
wodnej (ja uzywam takiego garnuszka do gotowania mleka). -
herbatniki (biszkopty) wciagaja sporo wódki, wiec naprawde wychodzi
"pijak" Gosia

AgataW.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

naleśniczki zielone- brokułowe (P)
Kawa niezdrowa?
Pytanie troche OT
Nalewka - co dalej?
Szukam przepisu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »