« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-15 07:28:38
Temat: Placek drożdżowy z jagodamiZrobiłam sobie wczoraj placek drożdżowy ze świeżymi jagodami. Na to
kruszonka z masła z wiórkami kokosowymi. Mówię Wam pyyycha.
Ze szczerymi pozdrowieniami
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-15 18:17:03
Temat: Re: Placek drożdżowy z jagodamiMogłabyś dać przepis na ten placek.Jeżeli nie sprawi ci to trudności.
--
---------------------------------
Pozdrowienia Bożena
---------------------------------
Użytkownik "Ann" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:9irgt9$9cd$1@news.tpi.pl...
> Zrobiłam sobie wczoraj placek drożdżowy ze świeżymi jagodami. Na to
> kruszonka z masła z wiórkami kokosowymi. Mówię Wam pyyycha.
> Ze szczerymi pozdrowieniami
> Ania
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-16 19:44:32
Temat: Re: Placek drożdżowy z jagodami
Użytkownik "Ann" <a...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:9irgt9$9cd$1@news.tpi.pl...
> Zrobiłam sobie wczoraj placek drożdżowy ze świeżymi jagodami. Na to
> kruszonka z masła z wiórkami kokosowymi. Mówię Wam pyyycha.
> Ze szczerymi pozdrowieniami
> Ania
>
>Ja robie placek drozdzowy wg tewgo co ponizej:
Drozdzowka blyskawiczna z kruszonka
ciasto:
5 dkg drozdzy
3/4 szklanki mleka
15 dkg cukru
1/2 kg maki
pol kostki margaryny
4 jajka
cukier waniliowy
Kruszonka:
10 dkg cukru
10 dkg maki
pol kostki masla
olejek apachowy
Drozdze rozkruszyc do loitrowegosloja ,zalac cieplym (nie goracym) mlekiem i
lyzka cukru , wymieszac, przykryc i odstawic do wyrosniecia w cieple
miejsce. Jezeli mi sie bardzo spieszy, wstawiam raoczyn do garnka z ciepla
woda
W tym czasie, kiedy drozdze rosna utrzec jajka cale z reszta cukru, dodawac
stopniowo make, a na koncu roztopiona w rondelku margaryne. Calosc przez
chwile
ucierac, Ja dodaje jeszcze skorke pomaranczowa albo rodzynki, Ciasto wylozyc
na blache natarta tluszczem i posytpana tarta bulka, maka lub ostatecnie
kasza manna.
Kruszonke przygotowac nastepujaco: tluszcz cukier i make widelcem a potem
palcami rozdrobnic , posypac na ciasto. W sezonie letnim pod kruszonke daje
czasm sliwki wegierki przepolowione i ulozone jedna obok drugiej skorka do
dolu
Piec ok 30 minut w serdnio goracym piekarniku (ok 180 stopni)
Jesli lubisz wysokie ciasto zostaw calosc na 15 minut zeby roche podroslo
(juz na blasze)
Smacznego - Grazyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |