« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-16 20:21:52
Temat: PomidoryWitam,
Tym razem mam multum świeżych, wiejskich pomidorów(malinówki). Co można z
nimi zrobić oprócz pomidorowej, salsy, gaspacho, koncentratu i sałaki z
cebulką?
--
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-16 20:33:09
Temat: Re: PomidoryPaulinka wrote:
> Witam,
>
> Tym razem mam multum świeżych, wiejskich pomidorów(malinówki). Co można z
> nimi zrobić oprócz pomidorowej, salsy, gaspacho, koncentratu i sałaki z
> cebulką?
Dzisiaj mialam pieczone pomidory (przekrojone na pol) do kolacji
(wsadzilam je na 5 minut do piekarnika 180 stopni), powinny lekko tylko
zmieknac i sie podgrzac. W Irlandii podaja pomidory, tez polowki,
smazone do sniadania. No ale to sa pomysly na zuzycie minimalnych
ilosci. Acha, mozna zrobic salatke caprese (z mozarella, oliwa i bazylia).
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 20:41:00
Temat: Re: PomidoryKot z adresu m...@p...onet.pl w wiadomości
4...@p...onet.pl wymodził(a) :
>Acha, mozna zrobic salatke caprese (z mozarella, oliwa i
> bazylia).
Pycha, tym bardziej, że bazylia rośnie na parapecie od dawien dawna:-).
Dzięki!
--
Pozdrawiam
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 21:44:54
Temat: Re: PomidoryOn Mon, 16 Aug 2004 22:21:52 +0200, "Paulinka"
<p...@N...pl> wrote:
>Witam,
>
>Tym razem mam multum świeżych, wiejskich pomidorów(malinówki). Co można z
>nimi zrobić oprócz pomidorowej, salsy, gaspacho, koncentratu i sałaki z
>cebulką?
sok i zabutelkowac
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-16 21:45:52
Temat: Re: PomidoryOn 16 Aug 2004 22:33:09 +0200, m...@p...onet.pl (Kot)
wrote:
>Paulinka wrote:
>> Witam,
>>
>> Tym razem mam multum świeżych, wiejskich pomidorów(malinówki). Co można z
>> nimi zrobić oprócz pomidorowej, salsy, gaspacho, koncentratu i sałaki z
>> cebulką?
>
>Dzisiaj mialam pieczone pomidory (przekrojone na pol) do kolacji
>(wsadzilam je na 5 minut do piekarnika 180 stopni), powinny lekko tylko
>zmieknac i sie podgrzac. W Irlandii podaja pomidory, tez polowki,
>smazone do sniadania. No ale to sa pomysly na zuzycie minimalnych
>ilosci. Acha, mozna zrobic salatke caprese (z mozarella, oliwa i bazylia).
>
>--
>Kot
>m...@p...onet.pl
niekoneicznie w Irlandii ;)) i koniecznie smazone na tym samym
tluszczu co boczek/bekon! :)
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-17 06:46:34
Temat: Re: PomidoryNudą powiewało, aż nagle napotkałam wirtualne osoby podpisującej się
*Krysia Thompson* myśli nieuczesane:
| sok i zabutelkowac
A mogę nieśmiało poprosić o przepis na ten sok lub pomocny link ??
Ja tez od wczoraj mam 2 reklamówki świeżych twardych pomidorów i sok
był jedną z rzeczy, które przyszły mi na myśl. Nie mogę niestety w tej
chwili googlać z braku czasu;(
I przy okazji - jak najlepiej tzn. w jakiej postaci - przechowywać
pomidory w zamrażarce??? Zima chciałabym móc je dokładać do leczo i
innych potraw.
--
Pozdrówka gorące!
*****Tashunko*****
GGadulec #52436#
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-17 08:35:34
Temat: Re: PomidoryOn Tue, 17 Aug 2004 08:46:34 +0200, "Tashunko"
<t...@T...pl> wrote:
>Nudą powiewało, aż nagle napotkałam wirtualne osoby podpisującej się
>*Krysia Thompson* myśli nieuczesane:
>
>| sok i zabutelkowac
>
>A mogę nieśmiało poprosić o przepis na ten sok lub pomocny link ??
>Ja tez od wczoraj mam 2 reklamówki świeżych twardych pomidorów i sok
>był jedną z rzeczy, które przyszły mi na myśl. Nie mogę niestety w tej
>chwili googlać z braku czasu;(
>I przy okazji - jak najlepiej tzn. w jakiej postaci - przechowywać
>pomidory w zamrażarce??? Zima chciałabym móc je dokładać do leczo i
>innych potraw.
mozesz nawet smialo, ale bez rezultatow. moja Babcia namietnie
robila sok do butelek a ja juz w ogole nie :( moze jak
zaguglujesz pt pasteryzowany sok pomidorowy...przepraszam, ze
nawalilam :)
pierz
p.s. tak sobie pomyslalam, ze gdybys dusila pomidory az skorka
sama schodzi i sa miekkie, przetarla to przez sito, odparowala
jeszcze troche i zamrozila to mialabyc ladny pokoncentrat na
zime
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-17 10:27:36
Temat: Re: Pomidory
To ja przypomne przepis, ktory pojawil sie w tamtym roku na grupie i
ktory z powodzeniem zastosowalam. Pomidory lima umyc dokladnie i
powciskac do sloikow - wchodza 3-4 na sloik. Wrzucic 2-3 przekrojone na
pol zabki czosnku, zakrecic sloik, zapasteryzowac najlepiej 2 razy, bo
jest duzo powietrza wewnatrz do skroplenia.
Pomidory zachowuja swoj zapach i sa doskonala baza do sosow (po
przetarciu), albo do innych potraw po zdjeciu skory i pokrojeniu.
Maja swietne dzialanie przeciwgrypowe - przetestowane.
Po jakims czasie mozna zauwazyc na krawedziach styku pomidorow ze szklem
bialawe slady, ale to nie jest plesn, sprawdzalam.
Pozdrawiam
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-17 10:40:01
Temat: Re: PomidoryNudą powiewało, aż nagle napotkałam wirtualne osoby podpisującej się
*Cherokee gd* myśli nieuczesane:
| To ja przypomne przepis, ktory pojawil sie w tamtym roku na grupie i
| ktory z powodzeniem zastosowalam.
/ciach.../
Wielkie dzięki!
Wczoraj była pizza " rozmaitości... mniam,mniam" - dzieło moich dwóch
panów, dziś będzie leczo, sałatki z cebulą uskuteczniamy co kilka dni,
ale do słoików jeszcze sporo zostało:-)
No i może w końcu wypróbuję jakiś przepis na nadziewane pomidory, bo
szczerze mówiąc pojęcia nie mam jak to smakuje - nigdy nie robiłam,
nigdy nie jadłam ;-(
--
Pozdrówka gorące!
*****Tashunko*****
GGadulec #52436#
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-17 10:43:13
Temat: Re: Pomidory
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@n...able.pl> napisał w wiadomości
news:cfsmin$nk2
> Pomidory zachowuja swoj zapach i sa doskonala baza do sosow (po
> przetarciu), albo do innych potraw po zdjeciu skory i pokrojeniu.
> Maja swietne dzialanie przeciwgrypowe - przetestowane.
Napisz więcej proszę na temat działania przeciwgrypowego pomidorów
maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |