« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-05 14:15:44
Temat: Prawdziwki===
Jestem po udanym grzybobraniu i mam problemy ze znalezieniem ciekawych
przepisów. Niby jesteśmy potęgą grzybową i tradycje też mamy, a w guglu
trudno znaleźć coś poza sosem, kapustą z grzybami i zupą.
Znalazłem karpia z prawdziwkami, który właśnie się dusi.
Ale co jeszcze?
Chodzi mi o przepisy *typowo* *borowikowe*, ciekawe, mogą być wyszukane, ale
sprawdzone, aby nie zmarnować surowca :-)
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-05 19:49:12
Temat: Re: PrawdziwkiUżytkownik waldek napisał:
> Jestem po udanym grzybobraniu i mam problemy ze znalezieniem ciekawych
> przepisów. Niby jesteśmy potęgą grzybową i tradycje też mamy, a w guglu
> trudno znaleźć coś poza sosem, kapustą z grzybami i zupą.
> Znalazłem karpia z prawdziwkami, który właśnie się dusi.
Ususz część, a poza tym zrób budyń z prawdziwków, suflet, borowiki z
rusztu, kruche pierozki z grzybami i koniecznie kulebiak. Jeśli nadal
będziesz miał grzyby/apetyt to jaja nadziewane grzybami. Możliwości jak
mrówków, byle grzyby dopisywały.
--
pa, BasiaBjk, przelotnie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-05 21:32:50
Temat: Re: Prawdziwki
> Ususz część, a poza tym zrób budyń z prawdziwków,
Robilam kiedys z pieczarek grzyby podsamazone z cebulka i zmiksowane z bulka
namoczona w mleku i zoltkami, a do tego piana z bialek. Czy taki budyn masz
na mysli? Jesli nie prosze o Twoj przepis!!!!
>suflet,
na suflet tez.....
> i koniecznie kulebiak.
i jeszcze zachlannie prosze o kulebiak
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-05 22:12:54
Temat: Re: PrawdziwkiUżytkownik ktosia napisał:
>
> Robilam kiedys z pieczarek grzyby podsamazone z cebulka i zmiksowane z bulka
> namoczona w mleku i zoltkami, a do tego piana z bialek. Czy taki budyn masz
> na mysli? Jesli nie prosze o Twoj przepis!!!!
Średnio łapię, jak robiłas z pieczarek grzyby ;) Ale mniej więcej tak
robię, jak opisałaś: grzyby (leśne koniecznie), masło, cebula, tarta
bułka, jajka, śmietanka, sól, pieprz... :)
> na suflet tez.....
Prawdziwki, cebula, masło, jajka, przyprawy. Grzyby się drobno sieka,
przesmażasz z cebulką, resztę przygotowujesz podobnie jak do budyniu.
Delikatnie wymieszaną masę wykladasz do naczynia do zapiekania,
posypujesz tartą bułką, na to kawałeczki masła, zapiekasz ok. pól
godziny w niezbyt gorącym piekarniku. Gdy suflet lekko zrumieni się,
natychmiast podajesz, by nie opadł.
> i jeszcze zachlannie prosze o kulebiak
Nie tlumaczę kawowonaławowo, bo wnoszę, że masz pojęcie o temacie :)
Ciasto półfrancuskie (mąka, masło, drożdże, śmietana, zółtka i jajko...)
Nadzienie: dusisz prawdziwki świeże drobno pokrojone + cebula, masło,
śmietana, sól, pieprz, odrobina mąki do zagęszczenia. Nadzienie musi byc
gęste.
Z takiego ciasta i z takim nadzieniem mozna robic pierożki lub
kulebiaki, dowolnie - pierożki pieczesz krócej, kulebiak dlużej w dobrze
nagrzanym piekarniku :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 06:20:21
Temat: Re: PrawdziwkiA jak by Ci zostało jeszcze tych borowików, to ja jestem chetny odebrać ich
troszkę:)
A tak na marginesie gdzie je zbierałeś
--
maciek:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:27:59
Temat: Re: Prawdziwkiwaldek wrote:
> ===
> Jestem po udanym grzybobraniu i mam problemy ze znalezieniem ciekawych
> przepisów. Niby jesteśmy potęgą grzybową i tradycje też mamy, a w guglu
> trudno znaleźć coś poza sosem, kapustą z grzybami i zupą.
> Znalazłem karpia z prawdziwkami, który właśnie się dusi.
>
> Ale co jeszcze?
>
> Chodzi mi o przepisy *typowo* *borowikowe*, ciekawe, mogą być wyszukane, ale
> sprawdzone, aby nie zmarnować surowca :-)
W obliczu 'kleski' urodzaju grzybowego w domu robilo sie 'bigos'.
Taka mala bomba cholesterolowa, ale pyszna.
Tak pi razy oko:
1 kg borowikow,
0.5 kg cebuli,
3 duze marchewki,
3 duze pietruszki (korzen najistotniejszy)
2 kwasne jablka
2 duze zabki czosnku,
1-1,5 chudego boczku
pieprz, sol, papryka
pod koniec sok z polowki cytryny
Boczek sie przysmazalo w palsterkach takich srednio 2x2 cm, a potem
wrzucalo reszte,
dusi sie do miekkosci, podlewajac woda w miare potrzeby.
pozdrawiam
Dorka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 09:58:36
Temat: Re: Prawdziwki
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:chg30q$jg6$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik ktosia napisał:
> >
> > Robilam kiedys z pieczarek grzyby podsamazone z cebulka i zmiksowane z
bulka
> > namoczona w mleku i zoltkami, a do tego piana z bialek. Czy taki budyn
masz
> > na mysli? Jesli nie prosze o Twoj przepis!!!!
>
> Średnio łapię, jak robiłas z pieczarek grzyby ;) Ale mniej więcej tak
> robię, jak opisałaś: grzyby (leśne koniecznie), masło, cebula, tarta
> bułka, jajka, śmietanka, sól, pieprz... :)
Po slowie pieczarek miala byc oczywiscie kropka.......
za przepisy dziekuje pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 10:03:28
Temat: Re: PrawdziwkiBasiaBjk wrote:
> Użytkownik waldek napisał:
>
>> Jestem po udanym grzybobraniu i mam problemy ze znalezieniem
>> ciekawych przepisów. Niby jesteśmy potęgą grzybową i tradycje też
>> mamy, a w guglu trudno znaleźć coś poza sosem, kapustą z grzybami i
>> zupą.
>> Znalazłem karpia z prawdziwkami, który właśnie się dusi.
>
> Ususz część, a poza tym zrób budyń z prawdziwków, suflet, borowiki z
> rusztu, kruche pierozki z grzybami i koniecznie kulebiak. Jeśli nadal
> będziesz miał grzyby/apetyt to jaja nadziewane grzybami. Możliwości
> jak mrówków, byle grzyby dopisywały.
===
W życiu kulebiaka nie robiłem. Może czas to zmienić? Jak to się je? Jako
danie obiadowe, przekąskę? I z czym?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 10:09:20
Temat: Re: Prawdziwki
waldek wrote:
> ===
> Jestem po udanym grzybobraniu i mam problemy ze znalezieniem ciekawych
> przepisów
chcialbym miec taki "problem" :)))
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 13:36:06
Temat: Re: PrawdziwkiUżytkownik waldek napisał:
> W życiu kulebiaka nie robiłem. Może czas to zmienić?
Najpewniej :) Klasyczny jest z ciasta drożdżowego. Wałkujesz ciasto w
prostokąt, grubośc ok. 1 cm, na środku układasz nadzienie, zawijasz
brzegi, układasz "szwem" do dołu na blasze, końce podwijając pod spód.
Posmaruj jajkiem przed pieczeniem, a ciasto nakłuj widelcem w kilku
miejscach.
>Jak to się je?
Ja palcami, a ludzie kulturalni sztućcami ;)
> Jako danie obiadowe, przekąskę?
Pokrajany na plastry do czystych zup, można jako przystawkę.
Jak go mam, to jem jako obiad, a później jeszcze na kolację, o ile
uchronię resztę :)
> I z czym?
Ze stopionym masłem lub sosem.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |