« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-05 10:58:05
Temat: suszenie pomidorow ???jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-05 11:02:08
Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Użytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisał w wiadomości
news:cherb4$27rl$1@mamut.aster.pl...
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
Pewnie masz już zasmażkę. Czy to się w ogóle udaje bez przewiewu. Słynna
szynka parmeńska zawdzięcza swój smak nie tyle gorącu lecz przewiewowi.
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-05 11:46:45
Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci
news:cherb4$27rl$1@mamut.aster.pl...
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
>
> wiku
POdobne pytanko zadalam na grupie jakis czas temu, ale nikt mi nie
odpowiedzial
Ja swoje pomidorki suszylam w suszarce na 2 biegu, przez 1- 2 dni. Decyzje o
zakonczeniu suszenia podejmowalam wobec kazdego wysuszonego kawalka
indywidalnie.
Moje spostrzezenia:
1. Kupione oryginalne suszone wloskie pomidorki sa swietne do jedzenia bez
dalszej obrobki. Niektore z moich pomidorkow wysuszyly sie do konsystencji
grzybow i ich nie da sie tak zjadac bo sa po prostu za twarde. Probowalam
dodawac je do roznych dan na cieplo- sa rewelacyjne. Probowalam mixowac te
przesuszone, aby powstala pasta np do smarowania chleba, ale byly na to zbyt
twarde. Mysle, ze zawsze mozna je odrobine namoczyc i doprowadzic do zadanej
konsystencji, ale to tylko domysl nie popraty autopsja.
Pozatym mam cicha nadzieje ze zmiekna w olejowej marynacie. Na razie nie
probowalam jeszcze tego co zdarzylo mi sie popelnic w sloiczkach.
2. Sporo pomidorkow zostawilam w stanie bardziej przypominajacym suszone
sliwki. Wszystkie zalalam olejem (brak funduszy na oliwe...) z suszonymi:
ziolami, peperonkami i czosnkiem. Zagladam do moich sloiczkow kontrolujac
czy nadmiar wilgoci nie spowoduje powstania plesni.
Nie wiem czy ktos to juz przede mna wymyslil, ale ostatnio zrobilam sobie
caprese z suszonymi pomidorkami. Bylo rewelacyjne! Polecam
Podsumowojac, jesli niedosuszysz pomidorow- oliwa/olej powinny je
zakonserwowac, jesli przesuszysz na kanapki i do salatek pewno nie beda sie
nadawac, ale wykorzystasz je inaczej.
pzdr
Ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-05 12:43:05
Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci
news:cherb4$27rl$1@mamut.aster.pl...
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
Gdzies widzialem przepis ze nalezy suszyc w temp. 90 stopni i do 1/4
poczatkowej wielkosci , takie zrobilem i po zalaniu oliwa zupelnie swietnie
wygladaja >maj byc zjadliwe po dwoch tygodniach czyli juz w nastepnym
tygodniu gdzies kolo czwartku narusze sloiczek ,oczywiscie ze podziele sie
wrazeniami
juras
>
> wiku
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-05 14:09:19
Temat: Re: suszenie pomidorow ???wiku wrote:
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie
> polwilgotne ? pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a
> one wciaz mokre
>
> wiku
===
Było na grupie, przy okazji poprzedniej dyskusji, chyba z tydzień temu.
Pomidory powinny mieć konsystencję śliwek suszonych (tych kalifornijskich).
A więc nie na wiór, jak grzyby, tylko trochę wilgoci im trzeba zostawić.
Mają być elastyczne, nie powinny się łamać, tylko wyginać.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-05 17:04:12
Temat: Re: suszenie pomidorow ???Dnia Sun, 05 Sep 2004 12:58:05 +0200, wiku napisał(a):
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
>
> wiku
ja ususzylam w mikrofali do takiego stanu, ze zostala z nich sama skorka i
smak jakby koncentrat pomidorowy, tylko ze naturalnie robiony. Musialam to
zeskrobywac z talerza, ale bylo dobre, posypane bazylia i czosnkiem. obok
lezal taki bardziej kapciowaty pomidor, ktorego balam sie sprobowac :)
Kasja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:47:58
Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:chf6n6$s36$1@inews.gazeta.pl...
> Było na grupie, przy okazji poprzedniej dyskusji, chyba z tydzień temu.
> Pomidory powinny mieć konsystencję śliwek suszonych (tych
kalifornijskich).
> A więc nie na wiór, jak grzyby, tylko trochę wilgoci im trzeba zostawić.
> Mają być elastyczne, nie powinny się łamać, tylko wyginać.
No to już rozumiem. ja swoje zasuszyłam "na śmierć" :-)
--
pozdrawiam, misiczka
moje aukcje na allegro:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=618
499
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:50:49
Temat: Re: suszenie pomidorow ???Gdzie w Krakowie mozna kupic szuszone pomidory?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 07:59:34
Temat: Re: suszenie pomidorow ???
waldek wrote:
> Było na grupie, przy okazji poprzedniej dyskusji, chyba z tydzień temu.
wiem, ze bylo, bo stad zrodzil sie pomysl na suszenie :) ale
sformulowanie suszyc do 1/4 wielkosci nie za wiele mi mowilo
> Pomidory powinny mieć konsystencję śliwek suszonych (tych kalifornijskich).
dzieki o to mi chodzilo :) tak wlasnie zrobilem, wyginaja sie, nie
lamia, ale woda juz z nich po nacisnieciu nie wyplywa
pozdro
wiku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-06 15:38:42
Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Użytkownik "Polikarp_1973" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:chh4nn$5hj$1@news.onet.pl...
> Gdzie w Krakowie mozna kupic szuszone pomidory?
nie wiem jak w krakowie ale ja w warszawie kupuje w auchan albo w geant a
najbliżej mam do bomi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |