Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszenie pomidorow ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

suszenie pomidorow ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-05 10:58:05

Temat: suszenie pomidorow ???
Od: wiku <s...@a...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-05 11:02:08

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: "po urlopie" <d...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisał w wiadomości
news:cherb4$27rl$1@mamut.aster.pl...
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
Pewnie masz już zasmażkę. Czy to się w ogóle udaje bez przewiewu. Słynna
szynka parmeńska zawdzięcza swój smak nie tyle gorącu lecz przewiewowi.
d.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-05 11:46:45

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: "ktosia" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci
news:cherb4$27rl$1@mamut.aster.pl...
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
>
> wiku

POdobne pytanko zadalam na grupie jakis czas temu, ale nikt mi nie
odpowiedzial
Ja swoje pomidorki suszylam w suszarce na 2 biegu, przez 1- 2 dni. Decyzje o
zakonczeniu suszenia podejmowalam wobec kazdego wysuszonego kawalka
indywidalnie.
Moje spostrzezenia:
1. Kupione oryginalne suszone wloskie pomidorki sa swietne do jedzenia bez
dalszej obrobki. Niektore z moich pomidorkow wysuszyly sie do konsystencji
grzybow i ich nie da sie tak zjadac bo sa po prostu za twarde. Probowalam
dodawac je do roznych dan na cieplo- sa rewelacyjne. Probowalam mixowac te
przesuszone, aby powstala pasta np do smarowania chleba, ale byly na to zbyt
twarde. Mysle, ze zawsze mozna je odrobine namoczyc i doprowadzic do zadanej
konsystencji, ale to tylko domysl nie popraty autopsja.
Pozatym mam cicha nadzieje ze zmiekna w olejowej marynacie. Na razie nie
probowalam jeszcze tego co zdarzylo mi sie popelnic w sloiczkach.
2. Sporo pomidorkow zostawilam w stanie bardziej przypominajacym suszone
sliwki. Wszystkie zalalam olejem (brak funduszy na oliwe...) z suszonymi:
ziolami, peperonkami i czosnkiem. Zagladam do moich sloiczkow kontrolujac
czy nadmiar wilgoci nie spowoduje powstania plesni.

Nie wiem czy ktos to juz przede mna wymyslil, ale ostatnio zrobilam sobie
caprese z suszonymi pomidorkami. Bylo rewelacyjne! Polecam

Podsumowojac, jesli niedosuszysz pomidorow- oliwa/olej powinny je
zakonserwowac, jesli przesuszysz na kanapki i do salatek pewno nie beda sie
nadawac, ale wykorzystasz je inaczej.
pzdr
Ktoska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-05 12:43:05

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: "juras" <j...@m...ru> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wiku" <s...@a...waw.pl> napisal w wiadomosci
news:cherb4$27rl$1@mamut.aster.pl...
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre

Gdzies widzialem przepis ze nalezy suszyc w temp. 90 stopni i do 1/4
poczatkowej wielkosci , takie zrobilem i po zalaniu oliwa zupelnie swietnie
wygladaja >maj byc zjadliwe po dwoch tygodniach czyli juz w nastepnym
tygodniu gdzies kolo czwartku narusze sloiczek ,oczywiscie ze podziele sie
wrazeniami
juras

>
> wiku



>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-05 14:09:19

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: "waldek" <A...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

wiku wrote:
> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie
> polwilgotne ? pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a
> one wciaz mokre
>
> wiku
===
Było na grupie, przy okazji poprzedniej dyskusji, chyba z tydzień temu.
Pomidory powinny mieć konsystencję śliwek suszonych (tych kalifornijskich).
A więc nie na wiór, jak grzyby, tylko trochę wilgoci im trzeba zostawić.
Mają być elastyczne, nie powinny się łamać, tylko wyginać.

waldek
===

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-05 17:04:12

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: KasJa <fiume(skasujto)@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 05 Sep 2004 12:58:05 +0200, wiku napisał(a):

> jak powinny wygladac pomidory dobrze wysouszone w piekarniku ?
> czy powinny byc tak suche jak np. grzyby suszone, czy takie polwilgotne ?
> pytam, bo trzymam juz ponad 12 godzin w 100 stopniach a one wciaz mokre
>
> wiku

ja ususzylam w mikrofali do takiego stanu, ze zostala z nich sama skorka i
smak jakby koncentrat pomidorowy, tylko ze naturalnie robiony. Musialam to
zeskrobywac z talerza, ale bylo dobre, posypane bazylia i czosnkiem. obok
lezal taki bardziej kapciowaty pomidor, ktorego balam sie sprobowac :)

Kasja

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 07:47:58

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: "misiczka" <s...@m...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <A...@o...pl> napisał w wiadomości
news:chf6n6$s36$1@inews.gazeta.pl...

> Było na grupie, przy okazji poprzedniej dyskusji, chyba z tydzień temu.
> Pomidory powinny mieć konsystencję śliwek suszonych (tych
kalifornijskich).
> A więc nie na wiór, jak grzyby, tylko trochę wilgoci im trzeba zostawić.
> Mają być elastyczne, nie powinny się łamać, tylko wyginać.

No to już rozumiem. ja swoje zasuszyłam "na śmierć" :-)

--
pozdrawiam, misiczka

moje aukcje na allegro:
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=618
499

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 07:50:49

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: "Polikarp_1973" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Gdzie w Krakowie mozna kupic szuszone pomidory?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 07:59:34

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



waldek wrote:

> Było na grupie, przy okazji poprzedniej dyskusji, chyba z tydzień temu.

wiem, ze bylo, bo stad zrodzil sie pomysl na suszenie :) ale
sformulowanie suszyc do 1/4 wielkosci nie za wiele mi mowilo

> Pomidory powinny mieć konsystencję śliwek suszonych (tych kalifornijskich).

dzieki o to mi chodzilo :) tak wlasnie zrobilem, wyginaja sie, nie
lamia, ale woda juz z nich po nacisnieciu nie wyplywa


pozdro
wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 15:38:42

Temat: Re: suszenie pomidorow ???
Od: "Alko" <w...@s...na-ryj.org> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Polikarp_1973" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:chh4nn$5hj$1@news.onet.pl...
> Gdzie w Krakowie mozna kupic szuszone pomidory?

nie wiem jak w krakowie ale ja w warszawie kupuje w auchan albo w geant a
najbliżej mam do bomi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kremówki z Wadowic
Rogaliki? Słodkie pierożki? Małżyki? [P]
dajcie przepis na gofry
tarta
[OT] o głupocie wierszem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »