« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-21 08:12:09
Temat: Problem z tortemWitam serdecznie,
W sobotę moja siostra obchodzi urodzuny. Chciałam jej z tej okazji zrobć
tort, ale nigdy w życiu nie robiłam go samodzielnie .
W związku z tym proszę Was bardzo o jakiś prosty i wypróbowany przez Was
przepis, który będzie odpowiedni dla kulinarnego Matolka w dziedzinie
tortologii ;)))
Pozdrawiam b. serdecznie
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-21 09:31:44
Temat: Re: Odp: Problem z tortemKasia wrote:
> o, jak miło spotkać znajomych z urody!!!
> Czyli mam upiec biszkopt (to umiem)
> Pokroić na trzy części i dół ciachnąć dżemem
> a reszte bitą smietaną?
Można też do śmietany pod koniec ubijania dodać capuccino w proszku (do
smaku). Ja nasączam wtedy jeszcze biszkopt ponczem zrobionym z mocnej
kawy z dodatkiem alkoholu. A do dekoracji zostawim trochę śmietany bez
dodatków - ładnie wtedy wygląda taka biała na beżowym tle. Wierch można
posypać wiórkami czekoladowymi, kakao, startą czekoladą itp.
Albo do śmietany dodać tężejącą galaretkę zrobioną z połowy zalecanej
wody (albo i mniej). I ozdobić tort jakimiś owocami, galaretką itp.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 10:03:02
Temat: Re: Problem z tortem"Kasia" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:b34n08$89l$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam serdecznie,
> W sobotę moja siostra obchodzi urodzuny. Chciałam jej z tej okazji zrobć
> tort, ale nigdy w życiu nie robiłam go samodzielnie .
> W związku z tym proszę Was bardzo o jakiś prosty i wypróbowany przez Was
> przepis, który będzie odpowiedni dla kulinarnego Matolka w dziedzinie
> tortologii ;)))
Ja guru tortowym nie jezdem, ale jesli chce, zeby mi sie tort udal, to,
zamiast kremu przekladam go bita smietana i dzemem (najlepiej porzeczkowym,
albo po prostu powidlami). Na wierzch robie polewe (albo kupuje, jesli mi
sie nie chce) i gotowe :-) Ma to tez taka zalete, ze jest lzejsze niz z
klasycznym kremem.
Kruszyna
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 10:06:48
Temat: Odp: Problem z tortemo, jak miło spotkać znajomych z urody!!!
Czyli mam upiec biszkopt (to umiem)
Pokroić na trzy części i dół ciachnąć dżemem
a reszte bitą smietaną?
Brzmi fajnie...
A czy śmitana ma być z kartonika 30%?
Pozdrawiam
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 10:10:29
Temat: Re: Odp: Problem z tortemKasia wrote:
>
> Żelatyny dodam do bitej śmietany, żeby nie wypłynęła.
Albo dodaj śmietanfix. W zupełności wystarczy.
> Napiszę w poniedziałek jak się udało!
> Trzymajcie za mój debiut kciuki!!!
Trzymamy :-). A uda się na pewno :-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 10:15:14
Temat: Re: Problem z tortem"Kasia" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:b34tmi$1ng$1@nemesis.news.tpi.pl...
> o, jak miło spotkać znajomych z urody!!!
Mi tez milo :))
> Czyli mam upiec biszkopt (to umiem)
> Pokroić na trzy części i dół ciachnąć dżemem
> a reszte bitą smietaną?
O wlasnie, dokladnie tak! :)
> A czy śmitana ma być z kartonika 30%?
Ja zawsze biore z kartonika. Na tort wystarczy jeden, bo tej smietany sie
duzo robi. Kiedys niedowierzalam objetosci kartonika i zrobilam z dwoch.
Kurcze, nie bylo co z tym robic :))
30% spokojnie Ci sie ubije. Ja teraz nie mam miksera, wiec ubijam zwykla
trzepaczka i bez problemu. Sztywna jak marzenie. Choc najlepsza jest 36% :)
Kruszyna
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 10:21:41
Temat: Re: Problem z tortemok, spróbuję potworzyć!!
Bardzo dziękuję za pomysł!!!
Pozdrawiam serdecznie :))
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 10:22:39
Temat: Re: Problem z tortem| > Czyli mam upiec biszkopt (to umiem)
| > Pokroić na trzy części
i przełożyć np. jogurtem wiśniowym lub innym 500 g
z dodatkiem żelatyny w odpowiednich proporcjach
raz zrobiłam tak
jogurt migdałowo-makowy (dół) a na górną warstwę owocowy.
do tego polewa.
{ Magda }
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 10:46:27
Temat: Odp: Problem z tortemBardzo Wam dziękuję.
Podoba mi się pomysł na ozdobienie góry startą czekoladą.
Żelatyny dodam do bitej śmietany, żeby nie wypłynęła.
Napiszę w poniedziałek jak się udało!
Trzymajcie za mój debiut kciuki!!!
Buziaczki
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-21 14:52:59
Temat: Odp: Problem z tortem
zeby bylo kolorowo mozesz na wierz ulozyc cyferke ze smarties, m&m-sow albo
jakichs innych klorowych groszkow
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |