« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-03-04 19:37:53
Temat: jak zrobić sos do ziemniaczkówGotuję ziemniaki, wyciągam kotleta z lodówki, na patelnię, ziemniaki leżą
nagie na talerzu, proszą o sos. Podzieli się ktoś przepisem na szybki sos?
Najlepiej bez mięsa, lub z niewielką ilością, żeby kotlet nie był
zazdrosny ;).
Pytanie wprowadzające zaś brzmi: jak długo można przechowywać usmażone
kotlety w lodówce?
Pozdrawiam, Janusz
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-03-04 22:40:35
Temat: Re: jak zrobić sos do ziemniaczków
"Janusz" <j...@N...gazeta.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b42vah$t8j$1@inews.gazeta.pl...
> Gotuję ziemniaki, wyciągam kotleta z lodówki, na patelnię, ziemniaki leżą
> nagie na talerzu, proszą o sos. Podzieli się ktoś przepisem na szybki sos?
> Najlepiej bez mięsa, lub z niewielką ilością, żeby kotlet nie był
> zazdrosny ;).
> Pytanie wprowadzające zaś brzmi: jak długo można przechowywać usmażone
> kotlety w lodówce?
>
> Pozdrawiam, Janusz J
Jezeli kotlety nie sa panierowane, bo tak to zrozumialam, to nalezy je
usmazyc(nie powinny byc cienkie jak te panierowane) posolic,
popieprzyc,potem juz tylko dusic dodajac maslo, czerwone wino i duzo czosnku
,jezeli sos wyjdzie za bardzo" winny ", to dodac troche wody, na koniec sos
zagescic maslem(zimnym)
Smacznego
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-05 14:19:30
Temat: Re: jak zrobić sos do ziemniaczków> Jezeli kotlety nie sa panierowane, bo tak to zrozumialam, to nalezy je
> usmazyc(nie powinny byc cienkie jak te panierowane) posolic,
> popieprzyc,potem juz tylko dusic dodajac maslo, czerwone wino i duzo czosnku
> ,jezeli sos wyjdzie za bardzo" winny ", to dodac troche wody, na koniec sos
> zagescic maslem(zimnym)
> Smacznego
> Ilona
Brzmi ciekawie, lecz jako początkujący adept tej tajmnej sztuki gotowania nie
wiem jeszcze co znaczy "dusić" i "trochę wody". Mogę prosić o dokładniejsze
wytłumaczenie wraz z podaniem przedziałów czasowych dla poszczególnych
operacji? A moje kotlety to filety z kurczaka + jajko + bułka tarta,
wylegujące się na patelni jakieś 15 minut.
Pozdrawiam, Janusz
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-05 14:19:49
Temat: Proszę o szczeguły> Jezeli kotlety nie sa panierowane, bo tak to zrozumialam, to nalezy je
> usmazyc(nie powinny byc cienkie jak te panierowane) posolic,
> popieprzyc,potem juz tylko dusic dodajac maslo, czerwone wino i duzo czosnku
> ,jezeli sos wyjdzie za bardzo" winny ", to dodac troche wody, na koniec sos
> zagescic maslem(zimnym)
> Smacznego
> Ilona
Brzmi ciekawie, lecz jako początkujący adept tej tajmnej sztuki gotowania nie
wiem jeszcze co znaczy "dusić" i "trochę wody". Mogę prosić o dokładniejsze
wytłumaczenie wraz z podaniem przedziałów czasowych dla poszczególnych
operacji? A moje kotlety to filety z kurczaka + jajko + bułka tarta,
wylegujące się na patelni jakieś 15 minut.
Pozdrawiam, Janusz
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-05 20:25:38
Temat: Re: Proszę o szczegułyPewnie już poniewczasie, bo kotlet zjedzony, ale przypomniałam sobie coś co
jadłam jakiś 20 lat temu i ciągle to pamiętam (nie wiem czemu jeszcze tego
nie zrobiłam). Może ktoś jeszcze skorzysta.
Otóż był to kotlet z piersi kuraka tradycyjnie opanierowany i usmażony, a na
wierzchu przykryty solidnym kawałkiem brzoskwini z puszki. Ziemniaczki
natomiast były polane syropem z tej puszki.
Było naprawdę pycha, a ponieważ czasy takie, że nikt nie pomyślałby nawet o
mięsku z dodatkiem czegogolwiek, co ma smak słodkawy, to było dość
egzotyczne.
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-05 20:51:19
Temat: Proszę o szczegułyKotlety czekają w lodówce na sos!!!
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 02:41:34
Temat: Re: Proszę o szczegułyJanusz <j...@g...pl> napisał(a):
> Kotlety czekają w lodówce na sos!!!
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
ja bym zinterpretowala dodawanie wina po chluscie albo lyzce, powiedzmy tak,
zeby kotlet tylko do polowy byl zanurzony.
i dusic na bardzo malym ogniu (najlepiej pod przykryciem), zeby nic sie nie
przypalilo
jako alternatywe do czosnku polecam sol czosnkowa lub kilka kropli sosu
sojowego/Lea&Perrins/Worcester (nie naraz - do wyboru) lub tez szczypta galki
muszkatolowej na snmazacy sie tluszcz tuz przed dodaniem plynu
lepiej za malo niz za duzo
zagescic tez mozna smietana/przecierem pomidorowym/podsmazona cebula
nie zaszkodzi nigdy szczypta cukru i na koniec kilka kropel soku cytrynowego
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-03-06 10:51:30
Temat: Re: Proszę o szczeguły
>
> Brzmi ciekawie, lecz jako początkujący adept tej tajmnej sztuki gotowania
nie
> wiem jeszcze co znaczy "dusić" i "trochę wody". Mogę prosić o
dokładniejsze
> wytłumaczenie wraz z podaniem przedziałów czasowych dla poszczególnych
> operacji? A moje kotlety to filety z kurczaka + jajko + bułka tarta,
> wylegujące się na patelni jakieś 15 minut.
> Pozdrawiam, Janusz
Szkoda ,ze te filety juz panierowane," moj" przepis (kurczak a la
Grenoble)jest dokladnie taki:
Filety z kurczaka z obu stron przysmazasz na patelni, nastepnie pieprzysz i
solisz , przekladasz do rondla, garnka(nie wiem jak to okreslic)i tak jak
normalna pieczen "dusisz"(czyli smazysz pod przykryciem)w tym przelanym
tluszczu z patelni (jak za malo to ciut wody daj)+ szklanka czerwonego wina
i oczywiscie czosnek (pare zabkow pokrojonych w plastry) dodaje tez cale
zabki ale te mniejsze w tej bialej lupince.Na koniec "operacji" jak mieso
juz miekkie, to dolewam(jezeli sos wyparowal)wina lub wody (albo jedno i
drugie) i jak juz pisalam zageszczam sos zimnym maslem(najlepiej mrozonym,
mam zamrozone kosteczki masla ,ktore uzywam do zageszczania sosow).
Niestety nic nie przychodzi mi do glowy co zrobic z filetami w panierce.
pozdrawiam
Ilona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |