« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2009-06-27 23:33:13
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelnijadrys pisze:
> iwanos pisze:
>> jadrys pisze:
>>> q...@g...com pisze:
>>>> On 26 Cze, 18:45, jadrys <C...@y...com> wrote:
>>>>
>>>>> Panslavista pisze:
>>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>>>> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu
>>>>>>> teflon
>>>>>>> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
>>>>>>>
>>>>>> GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez
>>>>>> odprowadzenia
>>>>>> ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
>>>>>> rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>>>>>>
>>>>> A poza tym - co za smak ma jajko usmażone bez tłuszczu. brrr.
>>>>>
>>>> Przez 30 lat na kazde sniadanie zajadalem jajeczniece z blachy bez
>>>> soli i tluszczu. Po przyjlocie do Europy, kiedy mi podano jajecznice z
>>>> cebula, oplywajaca tluszczem, bylem bliski zwymiotowania.
>>>> StaM
>>>>
>>>>
>>>
>>> To pewnie kwestia przyzwyczajenia.. Mi na przykład nie chcą przejść
>>> przez gardło nie tylko jaja ale również wszystkie inne potrawy
>>> smażone bez tłuszczu.
>>
>> jadłeś kiedyś jajko z gównem ?
>
> Nie, nigdy, ale może sie dowiem jak smakuje od takiego wykwintnego
> smakosza jak ty.
jak gówno z jajkiem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2009-06-29 07:41:05
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
news:h25qm2$bn1$1@news.onet.pl...
> Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 26 Jun 2009 21:44:41 +0200, jadrys napisał(a):
>>
>>
>>
>>> To pewnie kwestia przyzwyczajenia.. Mi na przykład nie chcą przejść
>>> przez gardło nie tylko jaja ale również wszystkie inne potrawy smażone
>>> bez tłuszczu.
>>>
>>
>> Smażenie to z samej definicji poddawanie produktu działaniu wysokiej
>> temperatury za pośrednictwem rozgrzanego tłuszczu. Bez tłuszczu to nie
>> smażenie, lecz prażenie. Prazone jajka? mięso? - kupa smrodu i tyle.
>> Któżby
>> toto jadł.
>>
>
> Tys prowda..
>
Coz.. widocznie nie jedliscie nigdy dobrze "przysmazonych" potraw\...
wlasnie bez dodatku tluszczu...
na ten przyklad jak posmazacie bekon, slonine, boczek.. tez dodajecie
tluszczu? hehehe
Jajka sadzone bez tluszczu? hmmm no moze suchawe sa.. fakt, ale juz mieso ma
wlasny tluszcz ktory sie wytopi podczas smazenia (czy jak wolisz
prazenia)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2009-06-29 09:00:33
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniW Usenecie Misiek <p...@o...pl> tak oto plecie:
>
>>>> To pewnie kwestia przyzwyczajenia.. Mi na przykład nie chcą przejść
>>>> przez gardło nie tylko jaja ale również wszystkie inne potrawy smażone
>>>> bez tłuszczu.
>>>
>>> Smażenie to z samej definicji poddawanie produktu działaniu wysokiej
>>> temperatury za pośrednictwem rozgrzanego tłuszczu. Bez tłuszczu to nie
>>> smażenie, lecz prażenie. Prazone jajka? mięso? - kupa smrodu i tyle.
>>> Któżby
>>> toto jadł.
>>
>> Tys prowda..
>
> Coz.. widocznie nie jedliscie nigdy dobrze "przysmazonych" potraw\...
> wlasnie bez dodatku tluszczu...
> na ten przyklad jak posmazacie bekon, slonine, boczek.. tez dodajecie
> tluszczu? hehehe
Bo to jest bekon i boczek beztłuszczowy. Taki dla się odchudzających.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2009-06-29 09:08:59
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniUżytkownik "Qrczak" napisał:
> > Coz.. widocznie nie jedliscie nigdy dobrze "przysmazonych"
> > potraw\... wlasnie bez dodatku tluszczu...
> > na ten przyklad jak posmazacie bekon, slonine, boczek.. tez
> > dodajecie tluszczu? hehehe
> Bo to jest bekon i boczek beztłuszczowy. Taki dla się
> odchudzających.
I wtedy koniecznie na smalcu, bo najzdrowszy.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2009-06-29 12:25:42
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniMisiek pisze:
>
> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> news:h25qm2$bn1$1@news.onet.pl...
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 26 Jun 2009 21:44:41 +0200, jadrys napisał(a):
>>>
>>>
>>>
>>>> To pewnie kwestia przyzwyczajenia.. Mi na przykład nie chcą przejść
>>>> przez gardło nie tylko jaja ale również wszystkie inne potrawy
>>>> smażone bez tłuszczu.
>>>>
>>>
>>> Smażenie to z samej definicji poddawanie produktu działaniu wysokiej
>>> temperatury za pośrednictwem rozgrzanego tłuszczu. Bez tłuszczu to nie
>>> smażenie, lecz prażenie. Prazone jajka? mięso? - kupa smrodu i tyle.
>>> Któżby
>>> toto jadł.
>>>
>>
>> Tys prowda..
>>
>
> Coz.. widocznie nie jedliscie nigdy dobrze "przysmazonych" potraw\...
> wlasnie bez dodatku tluszczu...
> na ten przyklad jak posmazacie bekon, slonine, boczek.. tez dodajecie
> tluszczu? hehehe
Odrobinkę, wtedy nie przywiera do dna patelni.
>
> Jajka sadzone bez tluszczu? hmmm no moze suchawe sa..
Nie tylko "suchawe". Smażone bez tłuszczu mają zupełnie niezjadły smak
(przynajmniej dla mnie).
> fakt, ale juz mieso ma wlasny tluszcz ktory sie wytopi podczas
> smazenia (czy jak wolisz prazenia)...
>
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2009-06-29 13:01:32
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelnijerzyn pisze:
> Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
>> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
>> Pozdrawiam,
> To nie kupuj jakis wynalazkow, smaz na normalnej dobrze "wypalonej" patelni
> cyganskiej i nie bedziesz mial takich niespodzianek .
>
>
Miałem taką, żona wywaliła na śmietnik bo nic się nie dało na niej
usmażyć bez przypalenia.
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2009-06-29 14:09:33
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h2advd$97g$2@inews.gazeta.pl...
> jerzyn pisze:
> > Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
> > news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
> >> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
> >> Pozdrawiam,
> > To nie kupuj jakis wynalazkow, smaz na normalnej dobrze "wypalonej"
patelni
> > cyganskiej i nie bedziesz mial takich niespodzianek .
> >
> >
>
> Miałem taką, żona wywaliła na śmietnik bo nic się nie dało na niej
> usmażyć bez przypalenia.
> Pozdrawiam,
> Grzegorz
Nie lepiej było ten... tego... żonę?! Na ten śmietnik?
I wybrać model, który nie będzie za swój los mścił się na tobie i patelni?
I będzie pamiętała o poprzedniczce...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2009-06-29 15:04:59
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniPanslavista pisze:
> Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:h2advd$97g$2@inews.gazeta.pl...
>> jerzyn pisze:
>>> Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
>>>> Pozdrawiam,
>>> To nie kupuj jakis wynalazkow, smaz na normalnej dobrze "wypalonej"
> patelni
>>> cyganskiej i nie bedziesz mial takich niespodzianek .
>>>
>>>
>> Miałem taką, żona wywaliła na śmietnik bo nic się nie dało na niej
>> usmażyć bez przypalenia.
>> Pozdrawiam,
>> Grzegorz
>
> Nie lepiej było ten... tego... żonę?! Na ten śmietnik?
> I wybrać model, który nie będzie za swój los mścił się na tobie i patelni?
> I będzie pamiętała o poprzedniczce...
>
>
debilu nie każdy potrafi smazyć tak dobrze na cygańskiej patelni jak ty
esbecki bucu -garkotłuku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2009-06-29 15:37:58
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniOn 27 Cze, 00:19, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Fri, 26 Jun 2009 18:45:15 +0200, jadrys napisał(a):
>
> > A poza tym - co za smak ma jajko usmażone bez tłuszczu. brrr.
>
> Łobożę, istny horror :-D
Można, ale np.jajecznicę na pomidorach. Właśnie zbliża się sezon.
Poza tym nie musi być to na patelni, a wystarczy rondelek.
Pozdr.
mal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2009-06-29 16:25:06
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
>> >> > Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
> T.
To nie jest wina patelni tylko oleju który używasz. Musi w nim być woda i
kiedy tłuszcz się rozgrzewa do temp pow. 100 woda gotuje się i chlapie. Lub
lejesz olej na mokra patelnie i jest ten sam efekt. A jeżeli chodzi o
Patelnie znanej firmy na T to nigdy nie stosowała i nie stosuje w swoich
patelniach Teflonu.
Cezar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |