| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-06-26 12:06:51
Temat: Pryskający tłuszcz z patelniWitam,
Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na T.
Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale patelnia
strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez produktu
podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na powierzchni patelni
pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę mówiąc
pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do wina
patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś wadliwy
egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-06-26 12:21:44
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniGK pisze:
> Witam,
> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na T.
> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na powierzchni
> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
> Pozdrawiam,
> Grzegorz
Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
raczej nie wina patelni.
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-06-26 12:38:58
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
> GK pisze:
> > Witam,
> > Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na T.
> > Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> > patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> > produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na powierzchni
> > patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> > mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
> > wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
> > wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
> > Pozdrawiam,
> > Grzegorz
>
> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
> raczej nie wina patelni.
Dokładnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-06-26 12:46:30
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
>> GK pisze:
>> > Witam,
>> > Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na T.
>> > Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
>> > patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
>> > produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na powierzchni
>> > patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
>> > mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
>> > wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
>> > wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
>> > Pozdrawiam,
>> > Grzegorz
>>
>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
>> raczej nie wina patelni.
>
Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-06-26 12:58:49
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniPanslavista pisze:
> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
>> GK pisze:
>>> Witam,
>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na T.
>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na powierzchni
>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
>>> Pozdrawiam,
>>> Grzegorz
>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
>> raczej nie wina patelni.
>
> Dokładnie.
>
>
Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
Pozdrawiam,
Grzegorz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-06-26 16:11:26
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniUżytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >
> > Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> > news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
> >> GK pisze:
> >> > Witam,
> >> > Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
T.
> >> > Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> >> > patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> >> > produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
powierzchni
> >> > patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> >> > mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
> >> > wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
> >> > wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
> >> > Pozdrawiam,
> >> > Grzegorz
> >>
> >> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
> >> raczej nie wina patelni.
> >
>
> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez odprowadzenia
ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-06-26 16:12:24
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista pisze:
> > Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> > news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
> >> GK pisze:
> >>> Witam,
> >>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
T.
> >>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> >>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> >>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na powierzchni
> >>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> >>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
> >>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
> >>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
> >>> Pozdrawiam,
> >>> Grzegorz
> >> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
> >> raczej nie wina patelni.
> >
> > Dokładnie.
> >
> >
>
> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
> Pozdrawiam,
> Grzegorz
Po co? Wystarczy na małym ogniu rozgrzać olej i poczekać aż to zjawisko
ustanie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-06-26 16:45:15
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniPanslavista pisze:
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>
>>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
>>> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
>>>
>>>> GK pisze:
>>>>
>>>>> Witam,
>>>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
>>>>>
> T.
>
>>>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
>>>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
>>>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
>>>>>
> powierzchni
>
>>>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
>>>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
>>>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
>>>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
>>>>> Pozdrawiam,
>>>>> Grzegorz
>>>>>
>>>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
>>>> raczej nie wina patelni.
>>>>
>> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
>> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
>>
>
> GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez odprowadzenia
> ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
> rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>
>
>
A poza tym - co za smak ma jajko usmażone bez tłuszczu. brrr.
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-06-26 17:39:19
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
> Pozdrawiam,
To nie kupuj jakis wynalazkow, smaz na normalnej dobrze "wypalonej" patelni
cyganskiej i nie bedziesz mial takich niespodzianek .
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-06-26 19:34:30
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelniOn 26 Cze, 18:45, jadrys <C...@y...com> wrote:
> Panslavista pisze:
> >> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
> >> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
>
> > GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez odprowadzenia
> > ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
> > rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>
> A poza tym - co za smak ma jajko usmażone bez tłuszczu. brrr.
Przez 30 lat na kazde sniadanie zajadalem jajeczniece z blachy bez
soli i tluszczu. Po przyjlocie do Europy, kiedy mi podano jajecznice z
cebula, oplywajaca tluszczem, bylem bliski zwymiotowania.
StaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |