Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Date: Fri, 26 Jun 2009 18:11:26 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 35
Message-ID: <h22s1l$9al$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <h22dku$lbd$1@inews.gazeta.pl> <h22egj$bmv$1@news.onet.pl>
<h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abcd106.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1246032757 9557 83.6.219.106 (26 Jun 2009
16:12:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 26 Jun 2009 16:12:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090625-0, 2009-06-25), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323143
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >
> > Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> > news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
> >> GK pisze:
> >> > Witam,
> >> > Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
T.
> >> > Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> >> > patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> >> > produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
powierzchni
> >> > patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> >> > mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
> >> > wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
> >> > wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
> >> > Pozdrawiam,
> >> > Grzegorz
> >>
> >> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
> >> raczej nie wina patelni.
> >
>
> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez odprowadzenia
ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
|