Data: 2009-06-26 16:11:26
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >
> > Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> > news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
> >> GK pisze:
> >> > Witam,
> >> > Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
T.
> >> > Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> >> > patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> >> > produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
powierzchni
> >> > patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> >> > mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
> >> > wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
> >> > wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
> >> > Pozdrawiam,
> >> > Grzegorz
> >>
> >> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
> >> raczej nie wina patelni.
> >
>
> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez odprowadzenia
ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
|