Data: 2009-06-26 21:18:43
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: "! SÓŁTAN ! ÓSENETÓ !" <m...@k...org>
Pokaż wszystkie nagłówki
iwanos pisze:
> Panslavista pisze:
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
>>>> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
>>>>> GK pisze:
>>>>>> Witam,
>>>>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
>> T.
>>>>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
>>>>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
>>>>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
>> powierzchni
>>>>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
>>>>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
>>>>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
>>>>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>> Grzegorz
>>>>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
>>>>> raczej nie wina patelni.
>>> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
>>> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
>>
>> GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez
>> odprowadzenia
>> ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
>> rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>
> pansravista a żydoski teflony tak somo majom ?
hehe, pansraka ty TUSTA ŚVVINIÓ
|