Date: Fri, 26 Jun 2009 23:18:43 +0200
From: "! SÓŁTAN ! ÓSENETÓ !" <m...@k...org>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.22 (Windows/20090605)
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
References: <h22dku$lbd$1@inews.gazeta.pl> <h22egj$bmv$1@news.onet.pl>
<h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h22s1l$9al$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<h23d0l$la0$2@nemesis.news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <h23d0l$la0$2@nemesis.news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: $$-jwdndisgnwo2.news.x-privat.org
Message-ID: <4a453b44$1@news.x-privat.org>
Organization: X-Privat.Org NNTP Server - http://www.x-privat.org
Lines: 35
X-Authenticated-User: $$e7cocx2ms$kwro
X-Complaints-To: a...@x...org
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-on
line.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.straub-nv.de!x-privat.o
rg!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323151
Ukryj nagłówki
iwanos pisze:
> Panslavista pisze:
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>>> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
>>>> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
>>>>> GK pisze:
>>>>>> Witam,
>>>>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
>> T.
>>>>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
>>>>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
>>>>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
>> powierzchni
>>>>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
>>>>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
>>>>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
>>>>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>> Grzegorz
>>>>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
>>>>> raczej nie wina patelni.
>>> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
>>> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
>>
>> GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez
>> odprowadzenia
>> ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
>> rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>
> pansravista a żydoski teflony tak somo majom ?
hehe, pansraka ty TUSTA ŚVVINIÓ
|