Data: 2009-06-27 01:42:08
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "iwanos" <i...@6...pl> napisał w wiadomości
news:h23d0l$la0$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> Panslavista pisze:
> > Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> >> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> >>> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
> >>>> GK pisze:
> >>>>> Witam,
> >>>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
> > T.
> >>>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> >>>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> >>>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
> > powierzchni
> >>>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> >>>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że
do
> >>>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się
jakiś
> >>>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym
problemem?
> >>>>> Pozdrawiam,
> >>>>> Grzegorz
> >>>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn.
To
> >>>> raczej nie wina patelni.
> >> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
> >> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
> >
> > GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez
odprowadzenia
> > ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
> > rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>
> pansravista a żydoski teflony tak somo majom ?
Ti lepi som wisz, parchu.
|