Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Date: Sat, 27 Jun 2009 03:42:08 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 42
Message-ID: <h23tfl$pgv$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <h22dku$lbd$1@inews.gazeta.pl> <h22egj$bmv$1@news.onet.pl>
<h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h22s1l$9al$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<h23d0l$la0$2@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abbq95.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1246066997 26143 83.6.206.95 (27 Jun 2009
01:43:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 27 Jun 2009 01:43:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 090626-0, 2009-06-26), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323157
Ukryj nagłówki
Użytkownik "iwanos" <i...@6...pl> napisał w wiadomości
news:h23d0l$la0$2@nemesis.news.neostrada.pl...
> Panslavista pisze:
> > Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> >> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> >>> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
> >>>> GK pisze:
> >>>>> Witam,
> >>>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
> > T.
> >>>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
> >>>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
> >>>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
> > powierzchni
> >>>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
> >>>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że
do
> >>>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się
jakiś
> >>>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym
problemem?
> >>>>> Pozdrawiam,
> >>>>> Grzegorz
> >>>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn.
To
> >>>> raczej nie wina patelni.
> >> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
> >> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
> >
> > GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez
odprowadzenia
> > ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
> > rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>
> pansravista a żydoski teflony tak somo majom ?
Ti lepi som wisz, parchu.
|