Data: 2009-06-26 16:45:15
Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: jadrys <C...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:h22ghc$chc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
>> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:h22g1h$bs5$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>
>>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
>>> news:h22egj$bmv$1@news.onet.pl...
>>>
>>>> GK pisze:
>>>>
>>>>> Witam,
>>>>> Jakiś czas temu kupiłem patelnię z powłoką teflonową znanej firmy na
>>>>>
> T.
>
>>>>> Nie wiem czy to wina patelni czy oleju, czy czegoś innego, ale
>>>>> patelnia strasznie pryska tłuszczem podczas smażenia. Nawet bez
>>>>> produktu podgrzany tłuszcz zachowuje się jakoś dziwnie, na
>>>>>
> powierzchni
>
>>>>> patelni pod tłuszczem tworzą się pęcherzyki jakby powietrza. Prawdę
>>>>> mówiąc pierwszy raz się spotykam z takim zjawiskiem. Obstawiam, że do
>>>>> wina patelni. Używałem już różnych olejów. Czyżby trafił mi się jakiś
>>>>> wadliwy egzemplarz? A może ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
>>>>> Pozdrawiam,
>>>>> Grzegorz
>>>>>
>>>> Wygląda na to że w tłuszczu znajduje się woda albo jakiś inny płyn. To
>>>> raczej nie wina patelni.
>>>>
>> Na teflonie mozna smazyc bez tluszczu... I w sumie do tego celu teflon
>> zostal "wynaleziony" jako powloka do patelni...
>>
>
> GWno prawda. Teflony rozkładają się w temperaturze ~600°C, bez odprowadzenia
> ciepła np przez parowanie oleju itp. wydzielają składniki trujące
> rakotwórcze. Przeszukaj archiwum kuchni na ten temat...
>
>
>
A poza tym - co za smak ma jajko usmażone bez tłuszczu. brrr.
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
|