Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pryskający tłuszcz z patelni

Grupy

Szukaj w grupach

 

Pryskający tłuszcz z patelni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 55


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2009-06-30 13:52:37

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Jun 2009 09:41:05 +0200, Misiek napisał(a):

> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
> news:h25qm2$bn1$1@news.onet.pl...
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 26 Jun 2009 21:44:41 +0200, jadrys napisał(a):
>>>
>>>
>>>
>>>> To pewnie kwestia przyzwyczajenia.. Mi na przykład nie chcą przejść
>>>> przez gardło nie tylko jaja ale również wszystkie inne potrawy smażone
>>>> bez tłuszczu.
>>>>
>>>
>>> Smażenie to z samej definicji poddawanie produktu działaniu wysokiej
>>> temperatury za pośrednictwem rozgrzanego tłuszczu. Bez tłuszczu to nie
>>> smażenie, lecz prażenie. Prazone jajka? mięso? - kupa smrodu i tyle.
>>> Któżby
>>> toto jadł.
>>>
>>
>> Tys prowda..
>>
>
> Coz.. widocznie nie jedliscie nigdy dobrze "przysmazonych" potraw\...
> wlasnie bez dodatku tluszczu...

Słowo "dobrze" tutaj mi nie pasi w żadnym znaczeniu.


> na ten przyklad jak posmazacie bekon, slonine, boczek.. tez dodajecie
> tluszczu? hehehe

Jasne. Bo teraz jest taki bekon/boczek, z którego woda leci, a nie tłuszcz.
Świnie karmione kukurydzą takie mają właśnie bekony i boczki.

> Jajka sadzone bez tluszczu? hmmm no moze suchawe sa..

He he.

> fakt, ale juz mieso ma
> wlasny tluszcz ktory sie wytopi podczas smazenia (czy jak wolisz
> prazenia)...

Zwłaszcza polędwica wołowa, pierś kurzęca czy schab. Yhm, aż kapie z nich
ten tłuszcz własny. Brrr...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2009-06-30 13:53:32

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Jun 2009 11:00:33 +0200, Qrczak napisał(a):

> W Usenecie Misiek <p...@o...pl> tak oto plecie:
>>
>>>>> To pewnie kwestia przyzwyczajenia.. Mi na przykład nie chcą przejść
>>>>> przez gardło nie tylko jaja ale również wszystkie inne potrawy smażone
>>>>> bez tłuszczu.
>>>>
>>>> Smażenie to z samej definicji poddawanie produktu działaniu wysokiej
>>>> temperatury za pośrednictwem rozgrzanego tłuszczu. Bez tłuszczu to nie
>>>> smażenie, lecz prażenie. Prazone jajka? mięso? - kupa smrodu i tyle.
>>>> Któżby
>>>> toto jadł.
>>>
>>> Tys prowda..
>>
>> Coz.. widocznie nie jedliscie nigdy dobrze "przysmazonych" potraw\...
>> wlasnie bez dodatku tluszczu...
>> na ten przyklad jak posmazacie bekon, slonine, boczek.. tez dodajecie
>> tluszczu? hehehe
>
> Bo to jest bekon i boczek beztłuszczowy. Taki dla się odchudzających.
>
> Qra

Ty się Qra nie odzywaj, z tą Twoją "własnym tłuszczem" kapiącą piersią :-D

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2009-06-30 13:55:13

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Jun 2009 14:25:42 +0200, jadrys napisał(a):

> Misiek pisze:
>>
>> Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
>> news:h25qm2$bn1$1@news.onet.pl...
>>> Ikselka pisze:
>>>> Dnia Fri, 26 Jun 2009 21:44:41 +0200, jadrys napisał(a):
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>> To pewnie kwestia przyzwyczajenia.. Mi na przykład nie chcą przejść
>>>>> przez gardło nie tylko jaja ale również wszystkie inne potrawy
>>>>> smażone bez tłuszczu.
>>>>>
>>>>
>>>> Smażenie to z samej definicji poddawanie produktu działaniu wysokiej
>>>> temperatury za pośrednictwem rozgrzanego tłuszczu. Bez tłuszczu to nie
>>>> smażenie, lecz prażenie. Prazone jajka? mięso? - kupa smrodu i tyle.
>>>> Któżby
>>>> toto jadł.
>>>>
>>>
>>> Tys prowda..
>>>
>>
>> Coz.. widocznie nie jedliscie nigdy dobrze "przysmazonych" potraw\...
>> wlasnie bez dodatku tluszczu...
>> na ten przyklad jak posmazacie bekon, slonine, boczek.. tez dodajecie
>> tluszczu? hehehe
>
> Odrobinkę, wtedy nie przywiera do dna patelni.

Przywiera, bo wode wydziela zamiast tłuszczu. Świń polskimi ziemniaczkami
karmionych, z boczkiem, z którego tłuszczyk własny można było wytopić, już
nie ma...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2009-06-30 13:55:52

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Jun 2009 15:01:32 +0200, GK napisał(a):

> jerzyn pisze:
>> Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
>>> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
>>> Pozdrawiam,
>> To nie kupuj jakis wynalazkow, smaz na normalnej dobrze "wypalonej" patelni
>> cyganskiej i nie bedziesz mial takich niespodzianek .
>>
>>
>
> Miałem taką, żona wywaliła na śmietnik bo nic się nie dało na niej
> usmażyć bez przypalenia.


I pewnie kupiła se odjazdową "uperzdrową" teflonową :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2009-06-30 13:56:26

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Jun 2009 16:09:33 +0200, Panslavista napisał(a):

> Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:h2advd$97g$2@inews.gazeta.pl...
>> jerzyn pisze:
>>> Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
>>>> Pozdrawiam,
>>> To nie kupuj jakis wynalazkow, smaz na normalnej dobrze "wypalonej"
> patelni
>>> cyganskiej i nie bedziesz mial takich niespodzianek .
>>>
>>>
>>
>> Miałem taką, żona wywaliła na śmietnik bo nic się nie dało na niej
>> usmażyć bez przypalenia.
>> Pozdrawiam,
>> Grzegorz
>
> Nie lepiej było ten... tego... żonę?! Na ten śmietnik?
> I wybrać model, który nie będzie za swój los mścił się na tobie i patelni?
> I będzie pamiętała o poprzedniczce...

...i jajeczniczkę na słonince smażyła jak Pan Bóg przykazał :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2009-06-30 13:57:26

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Jun 2009 17:04:59 +0200, Lucek Rogowiecki napisał(a):


> debilu nie każdy potrafi smazyć tak dobrze na cygańskiej patelni jak ty
> esbecki bucu -garkotłuku

No proszę, co za szyk... Masz uraz postsocjalistyczny? - to sobie go lecz
na własny rachunek, durniu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2009-06-30 13:59:22

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 29 Jun 2009 08:37:58 -0700 (PDT), mal napisał(a):

> On 27 Cze, 00:19, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Dnia Fri, 26 Jun 2009 18:45:15 +0200, jadrys napisał(a):
>>
>>> A poza tym - co za smak ma jajko usmażone bez tłuszczu. brrr.
>>
>> Łobożę, istny horror :-D
>
> Można, ale np.jajecznicę na pomidorach. Właśnie zbliża się sezon.
> Poza tym nie musi być to na patelni, a wystarczy rondelek.
>
> Pozdr.
>
> mal

To już wolę na parze... Pomidory obowiązkowo, ale wpierw masełko, w
roztopione masełko te pomidory... udusić; karotenik/lykopenik się pięknie w
tłuszczu rozpuści, kolor piękny będzie, smak niebiański i jak zdrowo.
Nieeee, bez masełka jajeczniczka z pomidorami nie liczy się :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2009-06-30 14:52:51

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Lucek Rogowiecki <l...@h...org> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 29 Jun 2009 17:04:59 +0200, Lucek Rogowiecki napisał(a):
>
>
>> debilu nie każdy potrafi smazyć tak dobrze na cygańskiej patelni jak ty
>> esbecki bucu -garkotłuku
>
> No proszę, co za szyk... Masz uraz postsocjalistyczny? - to sobie go lecz
> na własny rachunek, durniu.

czego szczerzysz spróchniałe zęby suko nie do ciebie pisałem - do budy!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2009-06-30 15:41:43

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: Lucek Rogowiecki <l...@h...org> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> Dnia Mon, 29 Jun 2009 15:01:32 +0200, GK napisał(a):
>
>> jerzyn pisze:
>>> Użytkownik "GK" <g...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:h22gma$4pf$1@inews.gazeta.pl...
>>>> Muszę wobec tego wypróbować inne rodzaje olejów. Innej firmy.
>>>> Pozdrawiam,
>>> To nie kupuj jakis wynalazkow, smaz na normalnej dobrze "wypalonej" patelni
>>> cyganskiej i nie bedziesz mial takich niespodzianek .
>>>
>>>
>> Miałem taką, żona wywaliła na śmietnik bo nic się nie dało na niej
>> usmażyć bez przypalenia.
>
>
> I pewnie kupiła se odjazdową "uperzdrową" teflonową :-)

ty za to masz superzdrową patelnie cygańską i jesz "zdrowe" potrawy,
pełne tłuszczów zwierzęcych i węglowodanów
hehe
patelnia teflonowa jest niezdrowa, bo uwalnia się z niej teflon w ilości
poniżej 1 grama po kilku latach :D
teflon to także główny składnik niektórych tkanin, w tym słynnego gore
texu, a nawet farb

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2009-06-30 18:36:22

Temat: Re: Pryskający tłuszcz z patelni
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W Usenecie Ikselka <i...@g...pl> tak oto plecie:
>
> Dnia Mon, 29 Jun 2009 08:37:58 -0700 (PDT), mal napisał(a):
>
>> On 27 Cze, 00:19, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>> Dnia Fri, 26 Jun 2009 18:45:15 +0200, jadrys napisał(a):
>>>
>>>> A poza tym - co za smak ma jajko usmażone bez tłuszczu. brrr.
>>>
>>> Łobożę, istny horror :-D
>>
>> Można, ale np.jajecznicę na pomidorach. Właśnie zbliża się sezon.
>> Poza tym nie musi być to na patelni, a wystarczy rondelek.
>
> To już wolę na parze... Pomidory obowiązkowo, ale wpierw masełko, w
> roztopione masełko te pomidory... udusić; karotenik/lykopenik się
> pięknie w tłuszczu rozpuści, kolor piękny będzie, smak niebiański i jak
> zdrowo. Nieeee, bez masełka jajeczniczka z pomidorami nie liczy się :-)

A z ilu to jajeczek, że jajeczniczka jest?

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 . 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie jest XL ?
Patelnia raz jeszcze
strona na własne przepisy
[press] Posłowie chcą "ocenzurować" programy kulinarne
zupa szparagowa gorzka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »