Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przed sezonem warzywnym - Cukinia faszerowana w sosie. /Przypomnienie, bo warto.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przed sezonem warzywnym - Cukinia faszerowana w sosie. /Przypomnienie, bo warto.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-16 20:46:25

Temat: Przed sezonem warzywnym - Cukinia faszerowana w sosie. /Przypomnienie, bo warto.
Od: m...@y...com szukaj wiadomości tego autora

Cukinia faszerowana we własnym sosie (bardzo delikatna i smaczna
potrawa).
====================================================
================

Produkty :

1. 2 młode, dość duże cukinie z cienką skórką (stare mają twardą skórę
i są niesmaczne) grubości ok. 10 cm, długości ok. 50 cm
2. 2 kostki "Rosołu z kury Knorr"
3. 40 łopatki wieprzowej lub cielęcej - zmielone z 1 cebulą
4. 2 średnie cebule
5. Ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
6. Sól, pieprz, Vegeta
7. Tłuszcz - olej ( 1/2 szklanki )

1. Ryż ugotować, zmieszać z surowym mielonym mięsem z cebulą, pieprzem
( sporo pieprzu ), solą

2. Cukinie obrać cienko ze skóry, pokroić na 8-9-centymetrowej
długości odcinki.
Każdy wydrążyć wewnątrz łyżeczką, usuwając nasiona i część miąższu,
zostawiając dno i ścianki grubości ok. 3 cm; powstałe miseczki
posypać wewnątrz Vegetą

3. Wydrążony miąższ i końcówki cukini zachować, jak również pozostały
ewentualny nadmiar cukini, pozbawiony skóry i środka z nasionami

4. Napełnić miseczki masą nieco ponad poziom brzegu, dobrze
ugniatając, aby nie było wolnych przestrzeni

5. W naczyniu rozgrzać olej słonecznikowy lub oliwę, wsypać pokrojoną
drobno cebulę ( 1 średnia ), zeszklić cebulę - nie rumienić

6 . Umieścić cukinie w naczyniu na cebuli, ustawiając kawałki pionowo,
dość ściśle. W przerwy i na wierzch wsypać pokrojony w kosteczkę
pozostały miąższ

7. Posypać całość pieprzem, nie solić ( całość zalana będzie słonym
rosołem )

8. Rosół z kury Knorr rozpuścić w takiej ilości gorącej wody , aby po
wlaniu do naczynia sięgał prawie do brzegu miseczek cukiniowych

9. Przykryć naczynie, ustawić na dość mocnym ogniu, doprowadzić dość
szybko do wrzenia, po czym zmniejszyć grzanie tak, aby lekko się
dusiła. Od czasu do czasu zamieszać - nie łyżką, lecz lekko poruszając
uniesione oburącz naczynie, kolistymi ruchami (aby zapobiec
rozpadnięciu się porcji)

10.Od zawrzenia należy dusić potrawę ok. 1 godziny pod przykryciem,
kilka razy zaczerpnąwszy sosu obficie polewać wierzchy cukiniowych
miseczek.

11. Po tym czasie zdjąć na chwilę z ognia, wlać do naczynia zawiesinę
wody z mąką - tyle aby powstał niezbyt gęsty sos. Już podczas wlewania
zawiesiny poruszać naczyniem koliście, aby dobrze wymieszać płynną
zawartość, przykryć, postawić na małym ogniu (lub w piekarniku ) i
dusić jeszcze ok. 10 minut , zapobiegając przypaleniu, o ile gotujemy
na kuchence, a nie w piekarniku.

12. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem i dużą ilością
smakowitego cukiniowego sosu, jarzynka niekonieczna.

SMACZNEGO !
PS. Można odgrzewć następnego dnia w piekarniku lub mikrofali - jest
nadal pyszna.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-16 20:49:08

Temat: Re: Przed sezonem warzywnym - Cukinia faszerowana w sosie. /Przypomnienie, bo warto.
Od: m...@y...com szukaj wiadomości tego autora

On Mar 16, 9:46 pm, m...@y...com wrote:
3. 40 łopatki wieprzowej lub cielęcej - zmielone z 1 cebulą

40 dag - oczywiście.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MOLESTANTKOM
Haiku
Haiku
WITAJCIE!
Znowu włamania.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »