Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na alkohol ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na alkohol ?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-21 22:11:39

Temat: Przepis na alkohol ?
Od: "pc-dc-psx" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kto przesle mi przepis na wytworzenie alkoholu wysokoprocentowego z
ziemniakow albo zboza, kukurydzy.W warunkach domowych.
Bede wdzieczny.
Roman


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-21 22:28:19

Temat: Re: Przepis na alkohol ?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

pc-dc-psx <p...@k...net.pl> wrote:

> Kto przesle mi przepis na wytworzenie alkoholu wysokoprocentowego z
> ziemniakow albo zboza, kukurydzy.W warunkach domowych.
> Bede wdzieczny.

O, kochany. Zdradzac Ci tajemnice lezace u podstaw naszej cywilizacji
za friko?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-21 23:11:08

Temat: Re: Przepis na alkohol ?
Od: "pc-dc-psx" <p...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

> O, kochany. Zdradzac Ci tajemnice lezace u podstaw naszej cywilizacji
> za friko?
>
> Wladyslaw

Skoro jest to nasza cywilizacja, to ta tajemnica powinna byc dla nas
powszechnie dostepna.

Roman


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-21 23:50:09

Temat: Re: Przepis na alkohol ?
Od: "Robert" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"pc-dc-psx" <p...@k...net.pl> wrote in message
news:9oghb8$ljv$1@news.tpi.pl...
> > O, kochany. Zdradzac Ci tajemnice lezace u podstaw naszej cywilizacji
> > za friko?
> >
> > Wladyslaw
>
> Skoro jest to nasza cywilizacja, to ta tajemnica powinna byc dla nas
> powszechnie dostepna.

No jak by ta cywilizacja wyglądała gdyby ta widza była powszechnie dostępna
?

Może zaproś WL na szklaneczkę okowity którą planujesz wyprodukować to może
zmiłuje się i poratuje cię w tych ciężkich czasach wysokiej akcyzy na
alkohol.

BTW czy jest jakiś przepis na wysokoprocentowy (30-35% wystarczy) alkohol do
którego produkcji nie trzeba posiadać całej aparatury ?
Aha i najważniejsze - żeby nie trzeba było czekać 2 lata aby to cudo
zaserwować ?

pozdr. Robert



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-22 07:15:17

Temat: Re: Przepis na alkohol ?
Od: "EuGeniusz Dębski" <e...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "pc-dc-psx" <p...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9ogdro$17v$1@news.tpi.pl...
> Kto przesle mi przepis na wytworzenie alkoholu wysokoprocentowego z
> ziemniakow albo zboza, kukurydzy.W warunkach domowych.
> Bede wdzieczny.
> Roman

Grunwald! 1410
1 - kg cukru
4 - l wody
10dkg - drożdży
ALbo odwrotnie. Ale to i tak nie kartofle. Na pewno należy je zgruchotać,
zaprawić drożdżami, zakopać daleko od domu, bo śmierdzi. Potem aparaturka...
Nie wiem, czy skórka warta wyprawki wobec cen na przemycankę...

Edede


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-22 12:12:39

Temat: Re: Przepis na alkohol ?
Od: k...@e...elblag.pl (Krzysztof Zajączkowski) szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 22 Sep 2001 09:15:17 +0200, EuGeniusz Dębski
<e...@d...art.pl> wrote:
>Użytkownik "pc-dc-psx" <p...@k...net.pl> napisał w wiadomości
>news:9ogdro$17v$1@news.tpi.pl...
>> ziemniakow albo zboza, kukurydzy.W warunkach domowych.
>
>Grunwald! 1410
>1 - kg cukru
>4 - l wody
>10dkg - drożdży
>ALbo odwrotnie. Ale to i tak nie kartofle. Na pewno należy je zgruchotać,
>zaprawić drożdżami, zakopać daleko od domu, bo śmierdzi. Potem aparaturka...
>Nie wiem, czy skórka warta wyprawki wobec cen na przemycankę...
A drożdże mogą byc "winne", wtedy stawia się to w gąsiorze w domu
z rurką (hm.. jaka jest fachowa nazwa?) w ciepełku i przygotowanie
półproduktu przypomina (dla postronnych) przygotowanie wina :-)))

--

Krzysiek
k...@e...elblag.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-22 22:53:55

Temat: Re: Przepis na alkohol ?
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pc-dc-psx" <p...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9oghb8$ljv$1@news.tpi.pl...
> > O, kochany. Zdradzac Ci tajemnice lezace u podstaw naszej
cywilizacji
> > za friko?
> >
> > Wladyslaw
>
> Skoro jest to nasza cywilizacja, to ta tajemnica powinna byc dla
nas
> powszechnie dostepna.

To co napisałem to jest znaczny skrót ale chyba na razie wystarczy
:-)))
Nie wiem jeszcze z czego chcesz to zrobić ??
jabłka, śliwki, żyto, pszenica, buraki cukrowe, ziemniaki.
Po tej lekturze tajemnica chyba będzie mniej tajemnicza.
Powodzenia !! :o)))


Destylacja
Alkohol (spirytus) z przefermentowanych moszczy, zacierów
owocowych czy zacierów zbożowych odpędza się drogą destylacji,
polegającej na odparowaniu cieczy i skropleniu się wytworzonej
pary. Odpędzenie spirytusu jest możliwe dzięki różnicy punktów
wrzenia alkoholu etylowego, wrzącego przy 78,3C i wody o temp.
wrzenia 100C. Polega to na tym, ze przy podgrzewaniu w zamkniętym
naczyniu alkoholu w jakimś roztworze (np. wina) wydziela się on z
tego płynu w postaci pary spirytusowej, która odprowadzana jest
przewodem (rurką) do innego naczynia i ochładzając się tam podlega
skropleniu, w rezultacie czego powstaje odpędzony surowy spirytus.
W naczyniu zawierającym wino pozostanie po destylacji płyn
pozbawiony alkoholu.
Pomimo znacznej różnicy w punktach wrzenia alkoholu i wody przy
destylacji ich mieszaniny alkohol etylowy, jako bardziej lotny,
będzie szybciej przechodził w stan pary a nie woda. Z początku
wydziela się nie tylko czysty alkohol, jako płyn lotniejszy,
ulatniają się obydwa te składniki jednocześnie. przy czym
temperatura wrzenia tego roztworu wody i alkoholu jest wyższa niż
temperatura wrzenia alkoholu absolutnego, gdyż woda jakby w pewnej
mierze powstrzymuje alkohol od utleniania się. Przy wrzeniu
mieszaniny dwóch płynów więcej ulatnia się bardziej lotnej cieczy,
a więc i para mieszaniny doprowadzonej do wrzenia będzie zawierała
więcej lotniejszego płynu od mniej lotnego. Rozdzielenie tych
płynów umożliwia nam właśnie destylacja.
Zależnie od swej mocy spirytus (alkohol etylowy) posiada różne
punkty wrzenia, co wykazuje poniższe zestawienie:
Jeżeli odfermentowany moszcz owocowy (wino) ma 10% obj. alkoholu,
to w najprostszym aparacie destylacyjnym przy pierwszej
destylacji, odbierając z niego wszystek alkohol, otrzyma się
spirytus o mocy ok. 30% obj. alkoholu, przy wydajności 32%.
Destylując np. 10 I przefermentowanego zacieru uzyska się ok. 3.2
l spirytusu o przybliżonej mocy 30% obj. alkoholu. Gdy zaś ten
odebrany destylat z trzech rzutów. w ilości 10 l. przepuści się
ponownie przez aparat destylacyjny, otrzyma się drugi destylat już
o mocy 55-60% obj. alkoholu, przy wydajności 59-63% czyli 5,9-6.3
1. Przy trzecim odpędzeniu zebranego spirytusu o mocy 55-60% obj.
alkoholu, w ilości 10 l, osiągnąć można moc spirytusu ok. 75% obj.
alkoholu, przy wydajności ok. 62,5%.
W celu otrzymania 1 litra wódki o mocy 40% obj. alkoholu należy
przeznaczyć 4-5 1 przefermentowanego zacieru o mocy 10% obj.
alkoholu, który po trzykrotnej destylacji da nam spirytus o mocy
ok. 75% obj. alkoholu (do dalszego rozcieńczenia)
Wszystkie aparaty odpędowe, których tradycja sięga ponad 700 lat,
spełniają trzy zasadnicze funkcje:
1)odpędzenie z zacieru odfermentowanego alkoholu w postaci pary,
2)wzmocnienie pary, czyli wzbogacenie jej w alkohol,
3)skroplenie pary alkoholowej w płyn (spirytus).
Najprostszy mały aparat odpędowy do destylacji okresowej składa
się z:
-kociołka (arab. alembik) mb szklanej butli, gdzie zacier się
podgrzewa do temperatury wrzenia,
-części aparatu przyjmującej wydzieloną z zacieru parę alkoholową,
którą wzmacnia w tzw. hełmie, spełniającym rolę deflegmatora,
-chłodnicy do skraplania wydzielonej i wzmocnionej pary
-odbieralnika spirytusu
Aby wyeliminować w odpędzie spirytusowym alkohol metylowy należy w
pierwszej destylacji pierwszy odciek spirytusu, w ilości ok. 25-50
ml, wylać, nie dopuszczając go do odbieralnika. Istotne też jest,
aby we właściwym momencie przerwać destylację, obserwując ilość
odebranego alkoholu i badając jego moc przy użyciu alkoholomierza.
Chodzi o to, żeby jak najmniej do spirytusu weszło alkoholi
wyższych. o temperaturze wrzenia zbliżonej do temperatury wrzenia
wody. Przedłużona destylacja obniża moc odbieranego spirytusu
rozcieńczanego skroploną parą wodną i zanieczyszcza go alkoholami
wyższymi (cięższymi). Moc początkowa odbieranego spirytusu, nawet
w pierwszej destylacji. może sięgać nawet do 75% obj.. alkoholu, a
maleje w miarę dalszej destylacji, aż do wyczerpania się alkoholu
etylowego.
Głównymi produktami odfermentowanych zacierów są. jak wiadomo,
alkohol etylowy I dwutlenek węgla. Lecz oprócz nich powstaje
jednak pewna ilość różnych związków, określanych jako uboczne
produkty fermentacji alkoholowej. Odpęd spirytusu surowego jest
połączony tylko z częściowym oczyszczeniem od lotnych
zanieczyszczeń, które odbierane są łącznie z alkoholem etylowym.
Do zanieczyszczeń występujących w spirytusie surowym należy m.in.:
alkohol metylowy, o temp. wrzenia 64,70 C I ciężarze w1aściwym
0,79 15, oraz aldehyd octowy (o zapachu octowym), o temp. wrzenia
20,20C i ciężarze właściwym 0,7883. Związki te wrą i parują
wcześniej niż alkohol etylowy, który wrze w temp. 78,3 C przy
ciężarze właściwym 0,7894, dlatego pierwszy odciek spirytusu
odrzuca się, aby pozbyć się szkodliwego alkoholu metylowego.
Zanieczyszczenia o temperaturze wrzenia wyższej od temperatury
wrzenia alkoholu etylowego, na które składają się m.in.:
alkohol propylowy, o temp. wrzenia 96,50C i ciężarze właściwym
0.8040. oraz alkohol butyIowy, o temp. wrzenia 99,50C i ciężarze
właściwym 0.8009. nazywa się ogólnie fuzlami i mimo, że się je
również odrzuca przy produkcji wódek gatunkowych, to w spirytusie
surowym jest ich 1- 4 g/ I. Alkohole ciężkie wchodzące w skład
fuzli są szkodliwe dla zdrowia i mają działanie narkotyczne na
system nerwowy.
Świeży, surowy spirytus o niskiej mocy ma niekorzystne walory
zapachowo-smakowe i nawet po rozcieńczeniu wodą ma smak
"bimbrowy".
W celu pozbycia się oleju fuzlowego i znacznego poprawienia smaku
świeżego spirytusu surowego można go oczyścić dodatkiem
nadmanganianu potasu, w ilości 1 g/l spirytusu. Wymieszać w
naczyniu i odstawić aż wytrąci się osad, zlać z niego spirytus.
przecedzając go 1-2 razy przez papierowy filtr do kawy. Po takim
zabiegu dodaje się do spirytusu 50 g/l sproszkowanego węgla
drzewnego z lipy lub brzozy. Odstawia się naczynie na 3-4
tygodnie, codziennie nim wstrząsając. a następnie przecedza
kilkakrotnie przez papierowy filtr do kawy lub gęstą bibułę. aż do
całkowitego odfiltrowania.
Dla orientacji należy wspomnieć, ze nawet w spirytusach
rektyfikowanych znajdują się jeszcze pewne ilości zanieczyszczeń.

pozdr.Alex


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

śliwowica
Golabki
Obiad.
Co to są szalotki?
Facjata

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »