| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-21 19:46:17
Temat: śliwowicaWitam.
Jak zrobić dobą śliwowicę ?
Pozdrawiam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-22 19:22:17
Temat: Re: śliwowicazbysznik radzi
zebrac sliwki i wrzucic do spirytusu
jarekg
Użytkownik kris <s...@t...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9og5ij$23o$...@n...tpi.pl...
> Witam.
> Jak zrobić dobą śliwowicę ?
> Pozdrawiam.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-22 22:18:14
Temat: Re: śliwowicaOn Sat, 22 Sep 2001 21:22:17 +0200, "jarek g" <h...@p...onet.pl>
wrote:
>zbysznik radzi
>zebrac sliwki i wrzucic do spirytusu
Ale to nie sliwowica a sliwowka bedzie...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 02:47:21
Temat: Re: śliwowica
> Witam.
> Jak zrobić dobą śliwowicę ?
> Pozdrawiam.
Do sliwowicy nadaja sie wegierki. Wrzucasz to to do beczki /najlepiej
debowej/ i kisisz. Jak pusci sok i przestanie wydzielac sie z tego piana to
destylujesz. Ot cala filozofia.
Tajemnica w zrobieniu dobrej sliwowicy tkwi w odpowiedniej odmianie wegierek
/te nowoczesne odmiany sli wsie nie nadaja/ oraz w odpowiednim momencie
musisz zaczac desylacje. Śliwa nie moze byc "przekiszona"
pozdrawiam
waldi
Nowy Sącz - Łącko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 07:44:35
Temat: Re: śliwowica
kris <s...@t...com.pl> wrote in message news:9og5ij$23o$1@news.tpi.pl...
> Witam.
> Jak zrobić dobą śliwowicę ?
> Pozdrawiam.
>
Ten przepis nie zostal przeze mnie sprawdzony, i nie pamietam, kto mi go dal
(= nie bedzie wiadomo, kogo bic), ale oto on:
Wytrawna Sliwowica
15 dkg suszonych sliwek (nie wiem, czy z pestkami, czy bez?? Moze pestki
dodaja goryczke??)
1 szklanka gotowanej, ostudzonej wody (ja bym dala czystej wody z butelki,
nie chlorowanej kranowy)
1 szklanka spirytusu
Oplukac sliwki
Wszystko wsadzic do butelki (raczej sloika?)
Po 4 tygodniach przefiltrowac, zamknac hermetycznie, przechowac w chlodnym,
ciemnym miejscu. Pic za rok. Widzisz, powinienes byl zaczac rok temu, a nie
teraz...
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 10:18:09
Temat: Re: śliwowica
> > Jak zrobić dobą śliwowicę ?
> > Pozdrawiam.
> >
> Ten przepis nie zostal przeze mnie sprawdzony, i nie pamietam, kto mi go
dal
> (= nie bedzie wiadomo, kogo bic), ale oto on:
>
> Wytrawna Sliwowica
> 15 dkg suszonych sliwek (nie wiem, czy z pestkami, czy bez?? Moze pestki
> dodaja goryczke??)
> 1 szklanka gotowanej, ostudzonej wody (ja bym dala czystej wody z butelki,
> nie chlorowanej kranowy)
> 1 szklanka spirytusu
Ale to jest sliwowka a nie sliwowica.
Pozdrawiam
waldi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 12:35:07
Temat: Re: śliwowica
Użytkownik "WaldemarW" <w...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9okd2c$bd2$1@news.onet.pl...
>
> > > Jak zrobić dobą śliwowicę ?
> > > Pozdrawiam.
> > >
> > Ten przepis nie zostal przeze mnie sprawdzony, i nie pamietam, kto mi go
> dal
> > (= nie bedzie wiadomo, kogo bic), ale oto on:
> >
> > Wytrawna Sliwowica
> > 15 dkg suszonych sliwek (nie wiem, czy z pestkami, czy bez?? Moze pestki
> > dodaja goryczke??)
> > 1 szklanka gotowanej, ostudzonej wody (ja bym dala czystej wody z
butelki,
> > nie chlorowanej kranowy)
> > 1 szklanka spirytusu
>
>
> Ale to jest sliwowka a nie sliwowica.
>
> Pozdrawiam
> waldi
>
>
Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
Proszę jeszcze kolegę Waldi`ego , aby napisał w którym momencie zacząć tą
destylację.
Pozdrawiam
kris
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-23 17:46:34
Temat: Re: śliwowica Dziękuję wszystkim za odpowiedź.
> Proszę jeszcze kolegę Waldi`ego , aby napisał w którym momencie zacząć
tą
> destylację.
> Pozdrawiam
> kris
Dobra:))) Wiesz trudno tak okreslic przez internet. Konkretny przypadek
zalezy od wielu czynnikow min. od tepmeratury w ktorej te sliwy kisza sie.
Jak przestanie sie burzyc "zacier" tzn. jak cukier calkowicie zawarty w
sliwach zostanie przerobiony. Musisz obserwowac caly czas. W momencie jak
zuwazysz ze nic sie nie dzieje tzn. nie ma zadnyego bablowania to
destylujesz.
Acha!!! Śliwy kisisz razem z pestkami.
Pozdrawiam
waldi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 08:26:18
Temat: RE: śliwowicaFrom: WaldemarW
> > Ten przepis nie zostal przeze mnie sprawdzony, i nie
> pamietam, kto mi go
> dal
> > (= nie bedzie wiadomo, kogo bic), ale oto on:
> >
> > Wytrawna Sliwowica
> > 15 dkg suszonych sliwek (nie wiem, czy z pestkami, czy
> bez?? Moze pestki
> > dodaja goryczke??)
> > 1 szklanka gotowanej, ostudzonej wody (ja bym dala
> czystej wody z butelki,
> > nie chlorowanej kranowy)
> > 1 szklanka spirytusu
>
>
> Ale to jest sliwowka a nie sliwowica.
>
A tak wogle, to to jest tzw. koniak domowy (proszę zwrócić uwagę, że
napisałam tzw. i nie krzyczeć tu na mnie ;-))
--
Maya
"When God made man, she was only testing"
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-24 11:07:49
Temat: Re: śliwowica
> > > Ten przepis nie zostal przeze mnie sprawdzony, i nie
> > pamietam, kto mi go
> > dal
> > > (= nie bedzie wiadomo, kogo bic), ale oto on:
> > >
> > > Wytrawna Sliwowica
> > > 15 dkg suszonych sliwek (nie wiem, czy z pestkami, czy
> > bez?? Moze pestki
> > > dodaja goryczke??)
> > > 1 szklanka gotowanej, ostudzonej wody (ja bym dala
> > czystej wody z butelki,
> > > nie chlorowanej kranowy)
> > > 1 szklanka spirytusu
> >
> >
> > Ale to jest sliwowka a nie sliwowica.
> >
>
> A tak wogle, to to jest tzw. koniak domowy (proszę zwrócić uwagę, że
> napisałam tzw. i nie krzyczeć tu na mnie ;-))
Dobrze, nie bede krzyczal na ciebie:)) Ale powiedz jeszcze ktory przepis w/g
Ciebie jest tzw. koniakiem domowym. Bo jesli ten powyzej to sie z toba nie
zgadzam.
Pozdrawiam
waldi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |