« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-21 17:53:00
Temat: paluszki do miesa i pytaniemoja babcia takie robila i planuje zrobic. Pytane, czy wyjda.... Gotuje sie
ziemniaki, uciera na miazge, dodaje tyle maki ile ziemniaki "zabiora", jedno
jajko. Ma byc twrde, ale elastyczne ciato. Kroi sie nozem i wrzuca na
osolona woede.
Ale - co to znaczy "zabiora"????? oproszyc maka tylko???
Pozdr, Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-21 18:12:38
Temat: Re: paluszki do miesa i pytanie
Użytkownik Katarzyna T. Nowak <k...@p...wp.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9ofuta$a86$...@n...onet.pl...
> moja babcia takie robila i planuje zrobic. Pytane, czy wyjda.... Gotuje
sie
> ziemniaki, uciera na miazge, dodaje tyle maki ile ziemniaki "zabiora",
jedno
> jajko. Ma byc twrde, ale elastyczne ciato. Kroi sie nozem i wrzuca na
> osolona woede.
> Ale - co to znaczy "zabiora"????? oproszyc maka tylko???
ciasto z gotowanych ziemniaków i mąki czesto robi się po jakimś czasie luźne
(po prostu bardzo miękkie) To zalezy od ziemniaków (młode potrzbują więcej
maki niż stare zimowe trupy).
Generalnie zrób tak: syp tyle mąki, żeby dało się zagnieśc ładne ciasto, nie
czekaj nie wiadomo ile, tylko od razu po zagnieceniu rób te kluseczki i
gotuj, bo ci się może wszystko porozłazić.
Pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |