Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przepis na biały sos?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przepis na biały sos?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 21


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-04-23 14:26:32

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik vcore napisał:
> W dniu 2011-04-23 14:23, UK < pisze:
>> Dla "wiedzących" taka informacja pewnie jest wystarczająca,
>> ale niestety nie dla mnie.
>> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
>> zasmażką?
>
> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
> razem dokładnie mieszając

Zrumieni? To miała być biała zasmażka...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-04-23 14:42:09

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: "UK" <<>@[].com> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mam nadzieję, że mi się uda. :-)

Pozdrawiam
UK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-04-23 14:54:09

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

wrote:

> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
> Mam nadzieję, że mi się uda. :-)

Uda się. Najważniejsze to rozprowadzanie mącznej kluchy. Płyn, jaki by to
nie był (z powyższych) dolewać po troszku i rozprowadzać trzepaczką do
jednolitej masy, dolewać do odpowiedniej konsystencji.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-04-23 18:54:14

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-04-23 16:26, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
>> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
>> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
>> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
>> razem dokładnie mieszając
>
> Zrumieni? To miała być biała zasmażka...

Białe to może być mleko, zasmażka może być ciemna lub jasna. A poza tym mowa była o
białym sosie a
nie białej zasmażce

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-04-23 22:59:06

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> wrote in message
news:4db2e18d$0$2490$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik vcore napisał:
> W dniu 2011-04-23 14:23, UK < pisze:
>> Dla "wiedzących" taka informacja pewnie jest wystarczająca,
>> ale niestety nie dla mnie.
>> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
>> zasmażką?
>
> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
> razem dokładnie mieszając

Zrumieni? To miała być biała zasmażka...

--
Darek

Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
wlać mieszając na wrzątek.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-04-24 05:02:21

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: "UK" <<>@[].com> szukaj wiadomości tego autora

> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę
> zmiksowaną ze śmietaną wlać mieszając na wrzątek.

To który sos to ten TRADYCYJNY do kurczaka
w potrawce z ryżem?
Była już tu mowa o co najmniej trzech różnych sosach.

Pozdrawiam
UK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2011-04-24 06:33:43

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"UK @[].com>" <<> wrote in message
news:4db3aedd$0$2448$65785112@news.neostrada.pl...
>> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę
>> zmiksowaną ze śmietaną wlać mieszając na wrzątek.
>
> To który sos to ten TRADYCYJNY do kurczaka
> w potrawce z ryżem?
> Była już tu mowa o co najmniej trzech różnych sosach.
>
> Pozdrawiam
> UK

Tradycyjny to sos koperkowy na beszamelu rozprowadzonym śmietaną.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2011-04-24 11:26:58

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.

I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2011-04-24 12:00:44

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 24 Apr 2011 13:26:58 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Użytkownik Panslavista napisał:
>> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
>> wlać mieszając na wrzątek.
>
> I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
> denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
> pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
> pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
> zrumieniło się.

Właśnie tak.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2011-04-24 12:08:49

Temat: Re: Przepis na biały sos?
Od: "Krzysztof Tabaczyński" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:4db408f8$0$2439$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.

I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.

DENATURACJI :-)

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mazurek migdałowo-bakaliowy.
spryskiwacz zraszacz do oliwy
przepis na tanie danie
Zaproszenie
Bóg w chrześcijaństwie Jaka jest Jego Natura?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »