« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-04-23 14:26:32
Temat: Re: Przepis na biały sos?Użytkownik vcore napisał:
> W dniu 2011-04-23 14:23, UK < pisze:
>> Dla "wiedzących" taka informacja pewnie jest wystarczająca,
>> ale niestety nie dla mnie.
>> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
>> zasmażką?
>
> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
> razem dokładnie mieszając
Zrumieni? To miała być biała zasmażka...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-04-23 14:42:09
Temat: Re: Przepis na biały sos?Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Mam nadzieję, że mi się uda. :-)
Pozdrawiam
UK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-04-23 14:54:09
Temat: Re: Przepis na biały sos? wrote:
> Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
> Mam nadzieję, że mi się uda. :-)
Uda się. Najważniejsze to rozprowadzanie mącznej kluchy. Płyn, jaki by to
nie był (z powyższych) dolewać po troszku i rozprowadzać trzepaczką do
jednolitej masy, dolewać do odpowiedniej konsystencji.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-04-23 18:54:14
Temat: Re: Przepis na biały sos?W dniu 2011-04-23 16:26, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
>> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
>> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
>> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
>> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
>> razem dokładnie mieszając
>
> Zrumieni? To miała być biała zasmażka...
Białe to może być mleko, zasmażka może być ciemna lub jasna. A poza tym mowa była o
białym sosie a
nie białej zasmażce
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-04-23 22:59:06
Temat: Re: Przepis na biały sos?
""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> wrote in message
news:4db2e18d$0$2490$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik vcore napisał:
> W dniu 2011-04-23 14:23, UK < pisze:
>> Dla "wiedzących" taka informacja pewnie jest wystarczająca,
>> ale niestety nie dla mnie.
>> Nadal nie wiem jaka mąka jest odpowiednia i co z tą
>> zasmażką?
>
> Dowolna mąka pszenna, może być nawet żytnia. Zasmażka to mąka, masło i
> rosół w proporcjach 1:1:2. Masło roztapiasz w rondlu, dodajesz mąkę i
> ucierasz aż będzie jednolita masa, i zasmażasz na małym ogniu do momentu
> aż się zrumieni, następnie dodajesz rosół po jednej łyżce, za każdym
> razem dokładnie mieszając
Zrumieni? To miała być biała zasmażka...
--
Darek
Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
wlać mieszając na wrzątek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-04-24 05:02:21
Temat: Re: Przepis na biały sos?> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę
> zmiksowaną ze śmietaną wlać mieszając na wrzątek.
To który sos to ten TRADYCYJNY do kurczaka
w potrawce z ryżem?
Była już tu mowa o co najmniej trzech różnych sosach.
Pozdrawiam
UK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-04-24 06:33:43
Temat: Re: Przepis na biały sos?
"UK @[].com>" <<> wrote in message
news:4db3aedd$0$2448$65785112@news.neostrada.pl...
>> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę
>> zmiksowaną ze śmietaną wlać mieszając na wrzątek.
>
> To który sos to ten TRADYCYJNY do kurczaka
> w potrawce z ryżem?
> Była już tu mowa o co najmniej trzech różnych sosach.
>
> Pozdrawiam
> UK
Tradycyjny to sos koperkowy na beszamelu rozprowadzonym śmietaną.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-04-24 11:26:58
Temat: Re: Przepis na biały sos?Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.
I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-04-24 12:00:44
Temat: Re: Przepis na biały sos?Dnia Sun, 24 Apr 2011 13:26:58 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Panslavista napisał:
>> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
>> wlać mieszając na wrzątek.
>
> I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
> denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
> pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
> pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
> zrumieniło się.
Właśnie tak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-04-24 12:08:49
Temat: Re: Przepis na biały sos?
Użytkownik ""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> napisał w
wiadomości news:4db408f8$0$2439$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.
I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.
DENATURACJI :-)
Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |