« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2011-04-24 13:07:18
Temat: Re: Przepis na biały sos?
""Dariusz K. Ładziak"" <d...@n...pl> wrote in message
news:4db408f8$0$2439$65785112@news.neostrada.pl...
Użytkownik Panslavista napisał:
> Sos może być biały, typu "flegma", wystarczy mąkę zmiksowaną ze śmietaną
> wlać mieszając na wrzątek.
I dlatego żeby nie była flegma należy mąkę zasmażyć do lekkiej
denaturyzacji zawartej w niej białek - ale bez karmelizacji. Białe
pozostanie, gluta nie zrobi ciągliwego. Wsypujemy, mieszamy, czekamy aż
pierwsze bąbelki się pojawią i od razu bulionem zaciągamy póki nie
zrumieniło się.
--
Darek
Nie tylko my to wiemy. :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |