« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-18 09:29:44
Temat: Przepisy na sosy do kebaba...Macie jakies propozycje?
Pzdrw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-18 09:46:54
Temat: Re: Przepisy na sosy do kebaba...Sos tzatziki do kebaba
Składniki:
- 0,5 l dobrego jogurtu,
- 1 świeży ogórek,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżka koperku,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól,
- świeży zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez
praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę
soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do
lodówki.
Potrzebne przybory:
tarka do marchwi.
Jak podawać?
Dodatek do mięsa po grecku, turecku itp. Nadaje się do szaszłyków,
kebabów, kotletów jagnięcych itp.
Uwagi:
Wiele lat eksperymentowałem ten sos i nigdy nie wychodził oryginalny
jak u Turka. Odkrycie polegało na dodaniu natki pietruszki. Sos jest
naprawdę pyszny i bardzo dobry na okres jesienno-zimowy.
Źródło : http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=30
2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-18 09:47:31
Temat: Re: Przepisy na sosy do kebaba...Marcin napisał(a):
> Macie jakies propozycje?
Jogurt, cebula, zielona papryka, szczypiorek. Posiekać, wymieszać,
przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce (ze 2 godz.). Podawać w
małych miseczkach do maczania.
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-18 15:11:38
Temat: Re: Przepisy na sosy do kebaba...Ja robię w sumie podobny jak poprzednicy - ale zamiast jogurtu czy
śmietany używam serka "Bieluch" - na jedno opakowanie ścieram jednego
średniego ogórka, do tego czosnek - z zależności od upodobań - jak ma
być lekko czosnkowy to daję 1 ząbek,przyprawy - jakie kto uważa - ja
dodaję sól, pieprz, oragano, bazylię - no i koperek.
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-18 15:26:10
Temat: Re: Przepisy na sosy do kebaba...sushi napisał(a):
> Ja robię w sumie podobny jak poprzednicy - ale zamiast jogurtu czy
> śmietany używam serka "Bieluch" - na jedno opakowanie ścieram jednego
> średniego ogórka, do tego czosnek - z zależności od upodobań - jak ma
> być lekko czosnkowy to daję 1 ząbek,przyprawy - jakie kto uważa - ja
> dodaję sól, pieprz, oragano, bazylię - no i koperek.
Ta reszta przypraw jest w mięsku. Nie ma sensu dublować ;-)
--
richo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |