Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przygotowania do świąt...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przygotowania do świąt...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 504


« poprzedni wątek następny wątek »

121. Data: 2011-12-20 19:25:40

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-12-20 18:34, niebożę XL wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Tue, 20 Dec 2011 18:02:59 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2011-12-20 16:10, niebożę XL wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Dnia Tue, 20 Dec 2011 14:32:27 +0100, Nixe napisał(a):
>>>
>>>> zawsze robiłaś Wigilie na full-wypas z dokładnie takim samym menu, jak
>>>> przed chwilą przedstawiłaś?
>>>> Bujać to my, a nie nas :)
>>>
>>> Przy czym oczywiście, z racji zawodu, miałam czasu więcej, ale to raczej w
>>> wakacje i po świętach, niż przed :-)
>>
>> Zaczynać szykować w wakacje.
>> Grunt to dobra organizacja.
>>
>
> A kto mówi, że zaczynać w wakacje?
> CZASU mam więcej w wakacje.
> Czytać, Zwierzak!
> :-)
>
> PS. Choć jak się tak dobrze zastanowić, to tak, w wakacje się zaczyna
> przygotowania: marynaty, miód, powidła nie biorą się ze sklepu :-D

No, myśleć, Rozmiarówka!

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


122. Data: 2011-12-20 19:29:50

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-12-20 20:19, niebożę XL wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Tue, 20 Dec 2011 20:12:41 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> A akurat po pierogach oraz mielonych najłatwiej się zroientować, czy to
>> świeże i z której częsci kota jest.
>
> Ale nie można się zorientować, po ilu klientach zmielone.

Że Ty, skarbie, nie możesz, nie oznacza, że nikt nie może rozpoznać.

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


123. Data: 2011-12-20 19:38:41

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-20 20:29, Qrczak pisze:

> Że Ty, skarbie, nie możesz, nie oznacza, że nikt nie może rozpoznać.

Już nie chciałam tego tak brutalnie...
Proste dania są najbardziej miarodajne. Na śniadanie będąc w restauracji
można zamówić jajka mollet. Albo choćby omlet.
I od razu wiadomo, co kucharz umie i czy warto tam bywać :)

Barszczyk z kołdunami to tez dobry miernik, jadałam już przeróżne dziwa
nim się mieniące, ale trafiały się też pyszne, ortodoksyjne kołdunki.
--
Bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


124. Data: 2011-12-20 19:41:18

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-20 20:16, XL pisze:

> Jeśli chodzi o mięso, to plaster polędwicy saute najchętniej.

Podziel się wiedzą, gdzie w Polsce można zjeść naprawdę dobrą polędwicę
z grilla, chętnie przetestuję.
--
Bbjk



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


125. Data: 2011-12-20 19:48:15

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 20 Dec 2011 20:23:54 +0100, Paulinka napisał(a):

> Na kuchnię w restauracji, a nie jakimś barze czy innej podejrzanej
> garkuchni nigdy(!) nic nie wraca z sali. Podstawowa i święta zasada.
> Klient za to zapłacił, nawet jeśli nie tknął, musi to zostać wyrzucone.

Chłe, chłe, chłe.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


126. Data: 2011-12-20 19:51:21

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

XL pisze:
> Dnia Tue, 20 Dec 2011 20:23:54 +0100, Paulinka napisał(a):
>
>> Na kuchnię w restauracji, a nie jakimś barze czy innej podejrzanej
>> garkuchni nigdy(!) nic nie wraca z sali. Podstawowa i święta zasada.
>> Klient za to zapłacił, nawet jeśli nie tknął, musi to zostać wyrzucone.
>
> Chłe, chłe, chłe.

Czyli tak jak myślałam, bywasz w garkuchniach, a nie restauracjach.
Zresztą znamiennie o tym świadczy fakt przytoczonego przez Ciebie
wcześniej mielonego...

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


127. Data: 2011-12-20 19:51:47

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 20 Dec 2011 20:29:50 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2011-12-20 20:19, niebożę XL wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Tue, 20 Dec 2011 20:12:41 +0100, Qrczak napisał(a):
>>
>>> A akurat po pierogach oraz mielonych najłatwiej się zroientować, czy to
>>> świeże i z której częsci kota jest.
>>
>> Ale nie można się zorientować, po ilu klientach zmielone.
>
> Że Ty, skarbie, nie możesz, nie oznacza, że nikt nie może rozpoznać.
>

Ale ja nie piszę, że nikt - obecnie istnieją laboratoria badające DNA ze
śliny...


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


128. Data: 2011-12-20 20:01:33

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-20 20:16, XL pisze:
> Dnia Tue, 20 Dec 2011 19:44:46 +0100, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2011-12-20 19:18, XL pisze:
>>> Nigdy nie jadam pierogów, schabowych ani mielonych kotletów w tzw
>>> zakładach zbiorowego żywienia. Z zasady.
>> A co jadasz, jeśli już?
> Jeśli chodzi o mięso, to plaster polędwicy saute najchętniej.

Polędwica to najdroższe mięso, słabo rotuje. Nie liczyłabym na to, że
nie jest odświeżane, a w najlepszym razie odmrażane. Chyba że w naprawdę
ekskluzywnej i mocno obleganej restauracji.

> To sobie przeczytaj artykuł o wesołym miasteczku i podwójnie
> panierowanych kotletach schabowych. Itp.

Podwójną panierkę przecież da się wyczuć na pierwszy rzut nawet oka, a
co dopiero zęba.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


129. Data: 2011-12-20 20:03:01

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-20 20:41, Bbjk pisze:
> W dniu 2011-12-20 20:16, XL pisze:
>
>> Jeśli chodzi o mięso, to plaster polędwicy saute najchętniej.
>
> Podziel się wiedzą, gdzie w Polsce można zjeść naprawdę dobrą
> polędwicę z grilla, chętnie przetestuję.

Kiedyś, kiedyś dawno temu można było wyśmienitą polędwicę grillowaną z
zielonym pieprzem zjeść we Wrocławiu "Pod Złotym Jeleniem". Ale już
dawno tej knajpki nie ma.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


130. Data: 2011-12-20 20:08:54

Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-12-20 21:01, medea pisze:

> Polędwica to najdroższe mięso, słabo rotuje. Nie liczyłabym na to, że
> nie jest odświeżane, a w najlepszym razie odmrażane. Chyba że w naprawdę
> ekskluzywnej i mocno obleganej restauracji.

W naszym kraju jest trudno trafić na dobrą polędwicę. Zdarza się bardzo
rzadko, a i tak nigdzie nie trafiłam na taką, która dorównywałaby stekom
włoskim, hiszpańskim, czy portugalskim ze zwykłych przydrożnych
grillowni(?). Z przyjemnością przetestuję restaurację z takim stekiem,
które poleca XL, czekam na adres, na pewno podczas jakiejś podróży
wypróbuję :)
--
Bbjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 12 . [ 13 ] . 14 ... 20 ... 51


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Roladki - pytanie techniczne
Mrożenie pasztecikow
Embroidery Design 2012
Opalana cebulka
gdzie szukać: czekolad białych z orzechami i chrupkami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »