« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-17 13:20:39
Temat: Przywitanie i pytanie o przepisy do wokaWitam i pozwole sobie sie przedstawic 8]
Jestem trzydziestoletnim facetem ktoremu nagle odbilo, ze nie wypada nie
umiec przygotowac sobie niczego innego niz hot-dogow w mikrofalowce 8].
Odbilo mi ze 2 miesiace temu i zaczalem conieco czytac grupe. Ale
najbardziej zmobilizowal mnie fakt, ze mam dosc zywienia sie w fastfoodach
itp. (choc ostatnio i tak prawie codziennie bywalem w barze Vega 8]).
Postanowilem sie zmusic do kucharzenia 8]. Kupilem wiec elektryczny gril
Raclette i zaczalem sobie probowac na nim cus robic - wychodzilo zupelnie
zgrabnie. A jako ze lubie kuchnie wschodu stwierdzilem, ze najlepsza
inwestycja bedzie wok 8]. No i od okolo tygodnia szaleje z wokiem 8].
Dopiero dzis jednak dokladnie doczytalem na jakiejs anglojezycznej stronie,
jak dokladnie uzywac woka (na szczescie 'zahartowalem' go olejem juz na
poczatku bo byla dolaczona instrukcja, ale nie bylo nic napisane o sposobie
przyrzadzania potraw, na jak silnym ogniu, jaka ilosc oleju, nie bylo tez
napisane zeby woka rozgrzac przed dolaniem oleju). I jestem po chyba jednym
z bardziej udanych obiadow wlasnej 'konstrukcji' 8]. Postanowilem wiec sie
odezwac i zapytac przy okazji czy nie znacie jakowych stron polskich
najlepiej (zagramaniczne znalazlem) z przepisami na kuchnie wschodu ktora
mozna by bylo zrealizowac za pomoca wlasnie woka?...
--
tomasz 'tonid' nidecki, zoliborz, warszawa, poland
mailto:t...@t...net http://endemic.tonid.net
'nie przejmuj sie, przytul glonojada' (c)hubertus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-17 19:58:16
Temat: Re: Przywitanie i pytanie o przepisy do woka
> Postanowilem sie zmusic do kucharzenia 8]. Kupilem wiec elektryczny gril
> Raclette i zaczalem sobie probowac na nim cus robic - wychodzilo zupelnie
> zgrabnie. A jako ze lubie kuchnie wschodu stwierdzilem, ze najlepsza
> inwestycja bedzie wok 8]. No i od okolo tygodnia szaleje z wokiem 8].
>
> Dopiero dzis jednak dokladnie doczytalem na jakiejs anglojezycznej
> stronie, jak dokladnie uzywac woka (na szczescie 'zahartowalem' go olejem
> juz na poczatku bo byla dolaczona instrukcja, ale nie bylo nic napisane o
> sposobie przyrzadzania potraw, na jak silnym ogniu, jaka ilosc oleju, nie
> bylo tez napisane zeby woka rozgrzac przed dolaniem oleju). I jestem po
> chyba jednym z bardziej udanych obiadow wlasnej 'konstrukcji' 8].
> Postanowilem wiec sie odezwac i zapytac przy okazji czy nie znacie
> jakowych stron polskich najlepiej (zagramaniczne znalazlem) z przepisami
> na kuchnie wschodu ktora mozna by bylo zrealizowac za pomoca wlasnie
> woka?...
>
cześć Tomek,
rozumiem, że masz wok żeliwny. Woka trzeba dobrze nagrzać, potem dać olej.
Chińczycy (przynajmniej tych kilku, których znam i z którymi gotowałem)
hajcują tak, że olej się prawie dymi. Reszta jest do wyboru, do koloru.
Polskich stron niestety nie znam, bo recepty mam tylko po niemiecku i
angielsku. W sumie podstawowe rzeczy, to sos sojowy słony i słodki, wino
ryżowe (może być sherry, ale w Warszawie pewnie też dostaniesz), przyprawa
"5 przypraw" ułatwia sprawę, można sobie jednak samemu też złożyć.
Trick wokowy polega na tym, że masz godzinę przygotowywania i 5 minut
gotowania ;-)
Waldek, Berlin, Zehlendorf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-18 07:10:32
Temat: Re: Przywitanie i pytanie o przepisy do wokaOn Fri, 17 May 2002 13:20:39 +0000 (UTC), t...@t...net (Tomasz
Nidecki) wrote:
>Postanowilem wiec sie
>odezwac i zapytac przy okazji czy nie znacie jakowych stron polskich
>najlepiej (zagramaniczne znalazlem) z przepisami na kuchnie wschodu ktora
>mozna by bylo zrealizowac za pomoca wlasnie woka?...
ooo, czesc tonid! :)
poszukaj w archiwum - ostatnio bylo troche chinszczyzny, pare miesiecy
temu pojawili sy etez przepisy tajskie, wklepane przeze mnie
pracowicie. jak nie znajdziesz - daj znac na priv, podesle. zwlaszca
tajskie dania z makaronu ryzowego polecam, szybkie i baaardzo smaczne.
pozdrowienia,
kamila
--
It isn't pollution that's harming the environment.
It's the impurities in our air and water that are doing it.
George W. Bush
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-18 17:00:22
Temat: Re: Przywitanie i pytanie o przepisy do woka (P)http://www.kuchnia.3miasto.pl/4261.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/4257.htm
http://www.kuchnia.3miasto.pl/4259.htm
http://www.phys.uni.torun.pl/~zalun/kuchnia.html#na_
woka
http://www.eko.org.pl/kropla/23/przepisy.html
"Poniewaz Chiny maja mnostwo mieszkancow juz od milleniow, wiec
zawsze im brak "paliwa" do gotowania lub jest ono drogie. Stad
pochodzi sposob gotowania w chinskiej kuchni: szybko i goraco,
nawet na slomie mozna to jedzenie gotowac, co czasem sie widzi
na dzonkach, lodziach, na ktorych ludzie mieszkaja. Wok musi
byc spreparowany. Ja to robie w piekarniku, ale mam wok caly
zelazny, bez drewnianej raczki. Nagrzewam piekarnik do
czerwonosci, smaruje wok olejem z orzeszkow ziemnych, i pieke go, az
bedzie czarny. Myje sie wok tylko woda, ale nie goracy, bo lanie
wody w garacy wok spowoduje, ze ta cala nagarowana warstwa
odejdzie. Mycie z detergentami powoduje, ze sie jedzenie przykleja do
powierzchni. Podstawowa zasada chinskiego jedzenia jest to, ze
wszystkie skladniki musza byc drobno pociete, najlepiej w
slupki. Mieso powinno byc pociete w slupki nie wieksze, niz 1 cm x
1/2 cm x 4 cm, niezaleznie od rodzaju miesa, chociaz w
restauracjach podaja wolowine w platach ale to wplyw kuchni mongolskiej.
Tofu kroi sie na kwadraty. W chinskim jedzeniu przewazaja
nastepujace przyprawy: czosnek, imbir, ocet ryzowy, cukier, ostra
czerwona papryczka, sos sojowy, sos sezamowy, cebulka dymka.
Inne dobre sosy to sos hoisin, sos rybny, sos sliwkowy, sos
slodko-kwasny. Maka ryzowa lub kartoflana jest uzywana do zaciagania
sosow. Warzywa to inna sprawa - o ile sie orientuje, w Polsce
mozna tylko dostac chinska kapuste. Prosta, codzienna potrawa
jest wolowina z warzywami: Na dwie osoby: Ugotowac bialy ryz.
Pokroic cwierc kilo wolowiny (chinczycy uzywaja miesa jako dodatku
do warzyw, a nie odwrotnie) na paseczki, wlozyc do miski lub
torebki nylonowej i dodac lyzke maki kartoflanej, lyzke sosu
sojowego, lyzke wody, pol lyzeczki sosu sezamowego, lyzeczke
cukru. Wymieszac, powinno to oblepiac mieso. Marynowac pol godziny.
Pokroic zabek czosnku na plasterki, i jeden plaster imbiru.
Pokroic dwie garsci chinskiej kapusty na kawalki - ogony drobniej,
liscie na dosc duze platy, i garsc pieczarek na cienkie
plasterki. Przygotowac mieszanke do sosu: 1 lyzka sosu sojowego, 2
lyzki wody, 1 plaska lyzka maki kartoflanej lub ryzowej.
Przygotowac pocieta na talarki jedna cebulke dymke (zielona czesc).
Ustawic wszystkie skladniki przy kuchence, w kolejnosci gotowania.
Nakryc stol, przygotowac (gorace) talerze z ryzem i paleczki.
Rozgrzac wok, wlac 2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych (a nie
oliwy jak ktos podal uprzednio - oliwa sie natychmiast pali,
oleje, szczegolnie z orzeszkow ziemnych (peanut oil) nie pala sie
tak szybko), dodac aromaty czyli czosnek i imbir, mieszajac
ciagle przez minute, usunac z oleju i wyrzucic. Jednym ruchem dodac
mieso i szybko je roztrzepac po calym woku, zeby nie mialo
szansy "podejsc" sokiem, bo to powoduje twarde, gumiaste mieso.
Ciagle mieszajac, przysmazyc z kazdej strony. Odsunac mieso na
bok woka, dodac kapuste, pieczarki na srodek, szybko mieszajac, i
minute pozniej dodac troche sosu. Wymieszac, dodac tyle sosu,
aby warzywa nabraly szklistej powierzchni, ale nie plywaly w
sosie. Dodac mieso do warzyw, wymieszac i natychmiast podawac.
Posypac cebulka dymka. To smazenie-gotowanie nie powinno trwac
wiecej jak 5 minut." Magdalena B.
"Gratuluje zakupu. On Ci niezwykle ulatwi w gotowanie chinskich
i generalnie biorac lekkich dan. Zasady sa dwie: 1.nie ma
ZADNEGO tluszczu do gotowania. Jego grube dno pozwala na to.
ewentualna olej czy oliwe nalezy uzyc do pokropienia juz ugotowanych
i wymieszanych elementow. 2.kazdy skladnik przygotowuje sie
osobno (kazdy skladnik wymago innego czasu
gotowania/smarzenia/duszenia) A teraz improwizuj! np. pokruj kurczaka w male paski
osobno piers i osobno uda. podsmarz piers z lyzeczka wody albo
soja (albo pol na pol) -zachowaj podsmarz tak samo uda (troche
dluzej, mieso jest twardsze) -zachowaj WAZNE: po ugotowaniu
kazdego skladnika wlej lyzke do zupy wody albo bulionu (z kury jesli
robisz kure) i dobrze wydrap dno garnka wyparowujac nadmiar
plynu. Wyobraz sobie koncentracje smaku w tym plynie po ostatnim
skladniku! Na koncu mosz przed soba 3, 4 czy piec talerzykow z
gotowymi skladnikami np kurczak, pokrojone w zapalki pory,
marchewka pokrojona jak naj cieniej, salata chinska, makaron
(ugotowany obok w wodzie oczywiscie!!!) i dobre 2 lyzki do zupy
esencji wszystkich gotowanych poprzednio produktow na dnie Wok'a.
Teraz przypraw ten "sos" jak chcesz: na slodko? na ostro? na
kwasno/slodko? Licentia smakotica! (hm... to nic nie znaczy ale
fajnie brzmi) Teraz przypraw kazdy skladnik osobno jak na to
zasluguje, wymieszaj je w Wok'u, dolej ostatnia lyzke soja, zagrzej
bardzo mocno, daj lyzke oliwy i podawaj w Wok'u. Na srodku stolu
to nawet ladnie wyglada! Oczywiscie paleczki obowiazkowe.
Osobiscie unikam picia sake bo jej nie lubie, ale ponoc, nic tak
dobrze sie z tym jedzeniem nie laczy jak owa wodka ryzowa. " Paul Urstein
"Na początek prosty przepis na chińską potrawę o poetyckiej
nazwie złoty kwiat mięsny. Bierzemy: 20 dag wieprzowiny tzw. "od
szynki" - pokroić w cienkie paski, posolić zalać marynatą na ok.
godzinę (szklanka wody, 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki wódki,
2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, imbir w proszku), usmażyć w woku
na gorącym oleju, wyjąć 20 dag pieczarek - obrać, pokroić w
paski, lekko podsmażyć, wyjąć 2 duże cebule - pokroić w grube
kawałki, lekko podmażyć 2 jajka - roztrzepać z odrobiną soli, wlać
do woka, usmażyć coś w rodzaju omletu, wyjąć, pokroić w
cienkie paseczki. Mięso, pieczarki i cebulę wymieszać w woku lekko
podgrzewając po odlaniu tłuszczu. Resztę marynaty wymieszać z
łyżeczką mąki ziemniaczanej, wlać do woka. Przy podawaniu położyć
na wierzchu paski omletu."Jolanta Pers
"Ktos potrzebowal kilka ekranow temu,wiec poszperalam wsrod
znajomych i w literaturze i wpisze kilka:) JAGNIECINA PO GRECKU (4
porcje) Skladniki: -400 g filetow jagniecych -2 lyzki oliwy z
oliwek -duza czerwona cebula w plasterkach -3 srednie cukinie
j.w. -200 g przepolowionych pomidorkow koktajlowych -3
zmiazdzone zabki czosnku -2 lyzki soku z cytryny -1/3 szklanki czarnych
oliwek bez pestek w polowkach -2 lyzki swiezego
oregano,posiekanego -100 g pokruszonego sera feta -1/3 szklanki uprazonych
orzeszkow piniowych i przepis: -jagniecine pokroic w poprzek
wlokien na cienkie paski,rozgrzac olej,smazyc porcjami do
zrumienienia -dorzucic cebule i cukinie,smazyc 2 min,potem pomidory i
czosnek,smazyc kolejne 2 min,az pomidory zmiekna -wrzucic ponownie
mieso,wymieszac z pozostalymi skladnikami,podgrzac -zdjac wok
z ognia,dodac sok z cytryny,oliwki i oregano,wymieszac,przed
podaniem posypac feta i orzeszkami
====================================================
================= KURCZE PO TAJLANDZKU
Skladniki: -350 g brokulow -1 srednia czerwona papryka -1 srednia
cebula -2 lyzki oleju -1 lyzka zielonej pasty curry -2 lodyzki
drobno posiekanej trawki cytrynowej -2 zmiazdzone zabki
czosnku -500 g filetow z piersi kurczaka w plastrach -1 lyska sosu
rybnego -2 lyzeczki soku z limony -2 lyzeczki mialkiego brazowego
cukru -1 lyzka slodkiego sosu chili -brokuly podzielic na
rozyczki po odcieciu lodyg,papryke oczyscic i pokroic na 3-4 skosne
kawalki.Cebule pokroic na 8 czesci,rozwarstwic.Podgrzac 1
lyzke oleju,dodac paste curry,trawke i czosnek,podsmazac ok 30 sek.
-dodawac malymi porcjami drob,wyjac lekko niedosmazony,ale
zrumieniony -rozgrzac reszte oleju,dodac brokuly i papryke,smazyc
na duzym ogniu ok 1 min,wlozyc kurczaka,sos rybny,sok z limonek
i cukier,smazyc,az mieso bedzie gotowe,wlac sos
chilli,wymieszac,podawac.
====================================================
============== MIESZANE WARZYWA PO CHINSKU Skladniki: -1
srednia marchew -1 srednia papryka -125 g zielonej fasolki
szparagowej -1 lyzka oleju -zmiazdzony zabek czosnku -200 g swiezych
grzybow -1 i 1/2 lyzeczki maki kukurydzianej -1/3 szklanki bulionu
z kurczecia -1 lyzeczka oleju sezamowego -1 lyzeczka cukru
pudru -2 lyzeczki sosu sojowego -pokroic marchew w cienkie
plasterki,papryke pokroic na srednie kawalki,fasolce obciac ogonki i
przeciac kazdy straczek na pol -rozgrzac olej,smazyc marchew 30
sec,dodac czosnek,papryke,fasolke i grzyby,smazyc 2 min,az
usmaza sie,ale beda chrupiace -rozprowadzic make w niewielkiej
ilosci bulionu,do reszty bulionu dodac olej sezamowy,cukier i sos
sojowy,wlac do woku,mieszac do zgestnienia."Tib
"Musze tu troche dorzucic na temat tego wielominutowego
smazenia miesa. Wolowina nie powinna sie smazyc w woku wiecej, niz 3-4
minuty, wieprzowina moze 5. Dluzej i wszystko bedzie jak
podeszwa. Osiaga sie to smazenie w nastepujacy sposob: Kawalek
wolowiny, najlepiej z krotkim wloknem, z tej czesci miesa, ktora u
czlowieka jest jakby pod pacha i w dol. Amerykanie nazywaja to
flank steak lub skirt steak Wolowine pokroic w paski w poprzek
wlokna na 5 cm dlugosci, pol cm szerokosci i 2-3 mm grubosci.
Latwiej osiaga sie to przez 20-minutowe wsadzenie miesa do
zamrazalnika, po czym jest duzo latwiej kroic. Na dwie osoby potrzeba
2 szklanki ugotowanego ryzu, 2 garsci warzywa, i 2 garsci
miesa. Mieso nalezy przelozyc do miski z marynata: 1 lyzka maki
kartoflanej 1 lyzka sosu sojowego 1 lyzka octu ryzowego 1 lyzka
startego imbiru 10 kropel oleju sezamowego 1 zabek czosnku 1
lyzeczka cukru Zmiazdzyc czosnek i utrzec z cukrem, dodac reszte
skladnikow, wymieszac. Dodac mieso, wymieszac, przykryc
plastikiem, zostawic na 2-4 godziny, ale nie dluzej. Mieszac od czasu do
czasu. Przygotowac ryz, cieply polmisek, talerze, paleczki. W
woku rozgrzac 4 lyzki oleju prawie az zacznie dymic. Wrzucic na
srodek polowe miesa troche odcisnietego z marynaty. Szybko
rozprowadzic lopatka cale mieso w pojedyncza warstwe na najnizszej
czesci woka, jak najblizej ognia, ciagle mieszajac, nie
pozwolic, zeby z miesa wyszly soki. Jak raz zaczna wychodzic soki, to
koniec, mieso bedzie jak podeszwa, zacznie sie gotowac we
wlasnej parze, itd., do wyrzucenia albo na jakis lewy stroganof.
Natomiast prawidlowo smazona wolowina pokryje sie warstwa
brazowego sosu i wciagu 3 minut bedzie gotowa. Jesli nie jestesmy
pewni techniki szybkiego mieszania, mozna robic 1/3 miesa na raz, a
nie pol. Im mniej miesa, tym wieksze szanse na szybkie
zesmazenie powierzchni kazdego kawalka, Goracy olej oczywiscie jest
istotny, najlepiej olej z orzeszkow ziemnych. Natychmiast podac
na ryzu, z warzywami robionymi na parze." Magdalena Bassett
"Jezeli masz wok z pokrywa, to mozesz w nim uwedzic kure, nawet
w mieszkaniu, i sie nie zasmierdzi. Nalezy najpierw polaczyc
pasy aluminiowej folii i nia pokrywke od wewnatrz wylozyc, z
duzymi marginesami. Nastepnie sam wok tez tak wylozyc. Na dnie
ustawic 4 patyczki na krzyz (albo maly krazek z dziurami). Na dno
wsypac garsc surowego ryzu, lyzke suchych wiorkow herbacianych,
lyzeczke cukru. Jednego wiekszego kurczaka albo dwa malutkie,
nasmarowac olejem sezamowym i ulozyc na tych skrzyzowanych
patyczkach. Przykryc pokrywa, marginesy z folii zawinac ciasno, aby
nie przepuszczaly. Nakluc igla w 2 miejscach, aby troszke dymu
moglo uciekac, otworzyc okno. Ustawic wok na kuchence i na
malym ogniu wedzic przez conajmniej godzine. Potem otworzyc
pokrywe, najlepiej na balkonie, aby dym ulecial, wyjac kure i
"dokonczyc" ja w piecyku, jezeli mieso jest surowe. Podawac z ryzem i
warzywami. Tak mozna tez wedzic rybe, jezeli sie ma krazek z
drobnej siatki na dno woka. Do mieszanki wedzeniowej mozna dodac
ususzone skorki pomaranczowe lub cytrynowe, suszone jablka,
igly i jagody jalowca, nawet suszone kawalki imbiru." Magdalena Bassett
"Przepis na Kurczaka z Migdalami i Grzybami
1) Suszone grzybki chinskie - Straw mushrooms Ilosc tak zeby po
namoczeniu i odcedzeniu byla ich pi x oko szklanka. (Mozna
uzyc malutkich (sred. do 2,5cm) pieczarek ale musi ich byc wiecej
niz szklanka)
2) szklanka obranych ze skorki migdalow (zamiast m. mozna dac
polowki orzechow wloskich, ale takze trzeba je obrac ze skorki -
schodza bardzo dobrze jak sie je potrzyma chwile we wrzatku)
3) 2 piersi kurczaka
4) 6 szalotek (zielonych cebulek)
5) mala puszka pedow bambusa (~100g)(przeplukac przed uzyciem)
6) 125ml rosolu z kurczaka
7) 0.5 lyzeczki chinskiej przyprawy - Five-spice - (Piec przypraw?)
8) 1 lyzka sosu soya
9) 1 lyzka maki kukurydzianej
10) 1 lyzeczka soli
11) maka kukurydziana 3 lyzki do obtaczania kurczaka)
12) odrobina zimnej wody
13) olej do glebokiego smazenia
Pedy bambusa mozna tez dostac suszone i te przed uzyciem nalezy
namoczyc. (Z braku bambusa mozna uzyc marchewke - smak inny
ale struktura podobna. Marchewke nalezy pokroic w prostokatne
cienkie plastry o wielkosci 1.5 cm szerokie i 3 cm dlugie, grubosc
najwyzej 1,5 mm) Z piersi usunac skore, mieso pokroic w
niewielka kostke. Make wymieszac (z braku kukurydziane moze byc
ziemniaczana) z sola i przyprawa. Obtoczyc w tym kawalki kurczaka.
[Prosta metoda na obtaczanie roznych rzeczy. Do plastikowego
woreczka wsypac make, przyprawe, sol - woreczek zakrecic tak zeby
zostalo w srodku troche powietrza dobrz potrzasnac aby wszystko
sie dokladnie wymieszalo wsypac do woreczka mieso i powtorzyc
proces.] Posiekac cebulke na ukosne kawalki o dlugosci ~ 3 cm.
Odcedzic grzybki i przekroic kazdy na pol. Swieze tez
przekropic na pol. Pedy babmusa, jesli zbyt dlugie pokroic ma mniejsze
kawalki. Najlepiej w wok'u (ale moze byc gleboki rondel) rozgrac
tlusz usmazyc w glebokim tluszczu migdaly /orzechy na zloty
kolor, odcedzic. W tym samym tluszczu, ale musi byc bardzo
goracy, smazyc kawalki kurczaka, partiami by olej sie nie ochlodzil.
Smazyc przez okolo minute az mieso zmieni kolor.(bedzie
upieczone ale nie zabrazowi sie) Kawalki wykladac na papier kuchenny
by odsaczyc olej. Zlac olej z wok'a / rondla. Wziac 2 lyzki tego
oleju spowroten do wok'a lub na duza patelnie rozgrzac, dodac
jarzyny i grzyby i smazyc mieszajac okolo minuty. Dodac rosol,
rozpuscic lyzke maki w sosie soya i lyzce wody i dodac do
reszty. Zagotowac - powinno zgestniec - dodac kurczaka i podusic
chwileczke 1-2 min. Wylaczyc podgrzewanie dodac migdaly /orzechy i
dobrze wymieszac. Podawac (odrazu) z ryzem lub chinskim
makaronem."Pestka
"KURCZAK SMAŻONY I DUSZONY W CYTRYNACH
1. Pier? kurczaka
2. Papryka czerwona duża
3. 15-20 dkg małych pieczarek
4. 2 cytryny
5. 3-4szcypiorki
6 jajo
7. imbir, sos sojowy, sól, cukier, mka ziemniaczana -
pier? przecić wzdłuż, na płaskie plastry a następnie na
cienutkie wstżki nawet długie; wymieszać z białkiem z jaja, łyżeczk
(lub więcej) sproszkowanego imbiru, sol (szczypta), łyżk
wódki (wyborowa!), i mk ziemniaczan; odstawić. - paprykę, po
oczyszceniu i umyciu(!), pokroić wzdłuż w możliwie cienkie i
długie paski. - pieczarki w plasterki. - z cytryn wycisnc sok; ze
skórki cytryny usunć cało?ć miższu - skórka ma być z obu
stron żółta, inaczej potrawa będzie gorzka; tak przygotowan skórkę
pokroić w zapałkę (możliwie cienko!) - szczypior pokroić w
kawałki ok. 5cm. - Na łyżce(dwóch) rozgrzanej oliwy obsmażyć
kurcz pier? (1-3 min) - zrobi się biała. Zrzucić z patelni. -
wrzucić na patelnie ok. łyżki smalcu (oliwy), a następnie pieczarki
i paprykę przewracać ok 2 min. - dorzucić do tego kurczaka i
zamieszać - dodać sok i pokrojan skórkę z cytryny, łyżke lub
dwie sosu sojowego, łyżeczkę cukru i szczypior. - zamieszać i
podawać z ryżem na sypko. - wykazać nieumiarkowanie i obje?ć się do
niemożliwo?ci."Tadeusz Powichrowski
WATROBKI DROBIOWE PO CHINSKU
"1/4 szklanki rosolu z kury ( moze byc z kostki ) 2 lyzeczki
maki kartoflanej 2 lyzki wina sherry ( ale moze byc lyzeczka
wodki ) 2 lyzki oliwy 1 zabek czosnku, zmiazdzony 1 duza zielona
papryka pokrojona w kwadraty ca 2x2 cm 1 cebula pokrojona w
cienkie piorka 2 szklanki pokrojonych pieczarek 25 dkg. watrobek z
drobiu Rozmieszac make kartoflana z rosolem. Odstawic. Rozgrzac
wok. Nalac oliwe. Wrzucic czosnek. Po 30 sek. dodac papryke i
cebule. Smazyc 3 min. Wyjac na talerz. Rzucic na wok pieczarki.
Smazyc 1 min. Dodac watrobke. Smazyc 3-4 minuty. Dodac rosol z
maka kartoflana. Gotowac 1 min. Dodac cebule i papryke. Gotowac
2-3 minuty."Feliks
"Foe Young Hai (Podawać jako obiad)
Skladniki:
Sos: (- 2 ząbki czosnku - kawałek imbiru - 1 ketchup (250 ml)
- 2 butelki sosu chilli)
- ryz
- jeden por (średnich rozmiarów) (na 1 osobę)
- 100 gram chudego boczku ciętego w kostkę (na 1 osobę)
- 100 gram krewetek (na 1 osobę)
- 2-3 jajka (na 1 osobę)
- przyprawy: pieprz, sól i inne wg. smaku.
Przygotowanie:
1) sos: ------- Utrzeć czosnek i imbir razem i smażyć (ang.
fry) przez pare chwil. Ketchup i sos chilli wlać do garnka i
lekko podgrzewając dodać czosnek z imbirem. Zostawić na wolnym ogniu.
2) FYH: ------- Najpierw wrzucić do (rozgrzanego) wok'a
krewetki. Kiedy będą już prawie dobre dodać por i boczek. Zostawić aby
smażyło się to przez pare chwil. Jajka wymieszać (jak na
jajecznicę) z pieprzem, solą i pozostałymi przyprawami. Następnie
wlać to do wok'a, mieszać (aż otrzymamy jajecznicę). W tym
momencie danie jest gotowe. Oczywiście należy w międzyczasie ugotować
ryż, najlepiej 'Pandan' (o ile jest dostępny w Polsce). Podaje
się wszystko w osobnych naczyniach na stół. Każdy sobie
nakłada na talerz, kolejno: ryż, na to jajecznicę ;-) i polewa sosem."Misiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-18 17:08:18
Temat: Re: Przywitanie i pytanie o przepisy do woka
Użytkownik Tomasz Nidecki <t...@t...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:X...@1...0.0.1...
> Witam i pozwole sobie sie przedstawic 8]
>
Witaj Tonid :))
Widze ze garbusiarze sie schodza na kuchnie, hehehe :))
Bardzo sie ciesze i witaj wsrod pitraszacych :))
--
*** KIKI***
Gosia Ceglińska
k...@i...pl
g...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-18 17:16:48
Temat: Re: Przywitanie i pytanie o przepisy do woka (P)Kurczę, chyba pójdę najpierw zrobię sobie kawę a potem usiądę wygodnie i
będę czytał i oblizywał się (dopóki czegoś nie wykorzystam). :)
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-19 13:35:40
Temat: Re: Przywitanie i pytanie o przepisy do woka (P)[...]
> "Poniewaz Chiny maja mnostwo mieszkancow juz od milleniow, wiec
> zawsze im brak "paliwa" do gotowania lub jest ono drogie. Stad
> pochodzi sposob gotowania w chinskiej kuchni: szybko i goraco, [...]
Kwintesencja tandety.
;-)))
--
Pozdr. Jerzy Nowak
Wawa
"Don't be fooled. If something sounds too good to be true, it probably
is."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |