Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Saiko Kila <f...@p...vqrn.arg.cy>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Ptasia grypa a sterylizacja jaj kurzych!
Date: Fri, 10 Mar 2006 13:24:23 +0100
Organization: OMBS
Lines: 33
Message-ID: <13jfgfnuf1o1k$.dlg@saikokila.pl>
References: <duraca$oau$1@pippin.nask.net.pl> <durdv5$q3b$1@pippin.nask.net.pl>
Reply-To: f...@p...vqrn.arg.cy
NNTP-Posting-Host: urke.aonet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1141993437 19955 62.111.159.222 (10 Mar 2006 12:23:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Mar 2006 12:23:57 +0000 (UTC)
Archive: LHA, LZH, LZX, ZIP, RAR, ACE, Stuffit, ARJ, JAR, TAR, Gzip, bzip2, CAB, ice,
cpt, z, RPM
X-Face: 96n/'^i$>S-/v'U;.`\puJMleDByvFD``xAGm5N+vOKdaEjBH!{f+1{,Tds(]5arR`oQFd+
F_w'&?39X/sG^a<g.el(:Snss7G5I:$ag$B&rDv,o80i@hQkgtV:>;K9
X-User: saikokila
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.41 (001f9637.198.486)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:204092
Ukryj nagłówki
Z Otchłani wyskoczył demon, wcielił się w istotę znaną jako
*Tadeusz*, która zaskrzeczała:
>> Czy zanurzenie jaja kurzego (całego, surowego, w skorupce) na kilka sekund
>> w
>> czystym alkoholu jest wystarczającą procedurą do sterylizacji skorupki
>> jaja
>> i zabicie (ewentualnych) wirusów ptasiej grypy?
> a nie szkoda alkoholu ? :)
> podobno wirus ten ginie szybko z powodu wysuszenia
> więc jeżeli jajko nie wyskoczyło 5 sekund temu
> z "otworu produkcyjnego" to wirusa nie powinno być
> na skorpce - przynajmniej żywego ...
Będzie będzie, tylko mniej. :) Inna sprawa że zwykłe używanie jaj
(gotowanie i pieczenie) zabija dużo efektywniej, więc nie wiem po co
dodatkowe zabiegi. A odkażanie alkoholem najlepiej robić po
rozcieńczeniu do 70% (jest dużo skuteczniejszy niż 96%) i koniecznie
trzeba wcześniej jajka wymyć, poza tym kilka sekund nie wystarczy do
wybicia wszystkiego, przeżyje to wiele bakterii i wirusów, większość
grzybów, wszystkie zarodniki. Lepszym i chyba tańszym sposobem jest
użycie podchlorynu sodu, czyli np. wybielacza ACE. Według zaleceń WHO
rozcieńczony 1:100 i zanurzenie na 30 minut (dotyczy to sterylizacji
przedmiotów które mogły mieć kontakt z wirionami), ja mogę polecić
rozcieńczenie 1:4 i 20 sekund (można powtórzyć dwa razy), bo chcemy żeby
jajko zachowało barwę i smak, prawda? ;)
--
Saiko Kila - UIN 223788653
"Jednak Salomon z miłości złączył się z nimi, tak że miał siedemset
żon-księżniczek i trzysta żon drugorzędnych" (1 Krl 11,2)
|