« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-23 10:54:10
Temat: Pyszna owsianka (P)Wczoraj wieczorem chwycila mnie chec na owsianke, a jak na zlosc nie
mialam mleka. Ja zawsze gotuje owsianke na mleku, doprawiajac jedynie
sola. Nie namyslajac sie wiele nastawilam w rondelku wode, na wrzatek
(posolony) wrzucilam platki owsiane, dodalam rodzynki, sliwki
kalifornijskie i troche skorki pomaranczowej kandyzowanej. Po jakims
czasie wkroilam do tego jablko, dalej gotowalam. Pod koniec, gdy juz
platki byly dobrze rozgotowane, a jablko sie rozpieklo dalam cynamon
(duzo bo uwielbiam) i troche miodu. Acha, w trakcie dolewalam wody, coby
sie nie przypalilo. W efekcie koncowym uzyskalam pyszna, slodka,
brunatna breje. Mam zamiar nadal eksperymentowac w tym temacie, dodajac
rozne bakalalie. Mysle, ze dobrze by to smakowalo z jogurtem.
Pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-23 11:31:09
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)Maria Urbanczyk wrote:
(...)
> Mam zamiar nadal eksperymentowac w tym temacie, dodajac
> rozne bakalalie. Mysle, ze dobrze by to smakowalo z jogurtem.
To może jeszcze spróbuj wymyslec, jak z tej brei wyprodukowac
cialo stale, taki pacek co dalby sie pokroic. Probowalam
upiec takie cos, ale to nie to. Moze wysuszyc?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 11:53:10
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)Krystyna Chiger wrote:
> To może jeszcze spróbuj wymyslec, jak z tej brei wyprodukowac
> cialo stale, taki pacek co dalby sie pokroic. Probowalam
> upiec takie cos, ale to nie to. Moze wysuszyc?
To znaczy upieklo sie ale bylo niesmaczne czy nie chcialo zastygnac w
pieczeniu? Prawde mowiac nie wiem, co Ci poradzic. Moze pieklas za gruba
warstwe?
A tak mi wpadlo teraz do glowy, ciekawe czy z tego gofry by wyszly? Moze
sprobuje nastepnym razem wpakowac ta breje do gofrownicy :-)
Jak wymysle cos madrego (cuda sie zdarzaja :-) to napisze
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 12:30:15
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)
Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...pl...
> Maria Urbanczyk wrote:
> (...)
>
> > Mam zamiar nadal eksperymentowac w tym temacie, dodajac
> > rozne bakalalie. Mysle, ze dobrze by to smakowalo z jogurtem.
>
> To może jeszcze spróbuj wymyslec, jak z tej brei wyprodukowac
> cialo stale, taki pacek co dalby sie pokroic. Probowalam
> upiec takie cos, ale to nie to. Moze wysuszyc?
>
> Krycha
>
Witam
może wystudzić i dodać galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż
jest na opakowaniu? i wyłożyć pomiedzy 2 blaty ciacha np. biszkoptowego?
moja mama robi coś takiego wykorzystując prażone jabłka z brzoskwiniami
gabi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 13:13:01
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)Maria Urbanczyk wrote:
> > To może jeszcze spróbuj wymyslec, jak z tej brei wyprodukowac
> > cialo stale, taki pacek co dalby sie pokroic. Probowalam
> > upiec takie cos, ale to nie to. Moze wysuszyc?
> To znaczy upieklo sie ale bylo niesmaczne czy nie chcialo zastygnac w
> pieczeniu?
Zaczelo sie przypalac od gory, a od dolu jeszcze mokre bylo.
Tydzien schlo i ostatecznie zjesc sie daje, ale daleko mu do przysmaku.
> Prawde mowiac nie wiem, co Ci poradzic. Moze pieklas za gruba
> warstwe?
> A tak mi wpadlo teraz do glowy, ciekawe czy z tego gofry by wyszly? Moze
> sprobuje nastepnym razem wpakowac ta breje do gofrownicy :-)
> Jak wymysle cos madrego (cuda sie zdarzaja :-) to napisze
No to mysl - moze w pare osob cos wymyslimy :-)
Krycha myslaca
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 13:15:46
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)gabi wrote:
> może wystudzić i dodać galaretkę rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż
> jest na opakowaniu?
Galretke i moze wlasnie jablak sprawdze :-)
> i wyłożyć pomiedzy 2 blaty ciacha np. biszkoptowego?
Ciasto odpada, to ma byc blatem samo w sobie :-)
> moja mama robi coś takiego wykorzystując prażone jabłka z brzoskwiniami
Ooo, syrop od brzoskwin dodam :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 14:12:55
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)On Thu, 23 Jan 2003 12:53:10 +0100, Maria Urbanczyk
<M...@g...com> wrote:
>Krystyna Chiger wrote:
>
>> To mo?e jeszcze spróbuj wymyslec, jak z tej brei wyprodukowac
>> cialo stale, taki pacek co dalby sie pokroic. Probowalam
>> upiec takie cos, ale to nie to. Moze wysuszyc?
>
>To znaczy upieklo sie ale bylo niesmaczne czy nie chcialo zastygnac w
>pieczeniu? Prawde mowiac nie wiem, co Ci poradzic. Moze pieklas za gruba
>warstwe?
>A tak mi wpadlo teraz do glowy, ciekawe czy z tego gofry by wyszly? Moze
>sprobuje nastepnym razem wpakowac ta breje do gofrownicy :-)
>Jak wymysle cos madrego (cuda sie zdarzaja :-) to napisze
>
>Maria
>
>
zeby sie platki trzymaly siebie to musza chyba miec duzo
tlustosci i slodkosci, ale tlustosc bardziej. tak na oko.
Trys, pierzasty aniol
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 23:27:24
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)
Użytkownik "Maria Urbanczyk" <M...@g...com>
napisał w wiadomości news:3E2FC9D2.C183A842@geokrak.com...
> Wczoraj wieczorem chwycila mnie chec na owsianke, a jak na
zlosc nie
> mialam mleka. Ja zawsze gotuje owsianke na mleku,
doprawiajac jedynie
> sola. Nie namyslajac sie wiele nastawilam w rondelku wode,
na wrzatek
Podobny przepis dostałem od qmpla z Poznania, nazywał to coś
owsianką wg 5 przemian.
Składniki to woda gotująca, rodzynki, pestki z dyni,
cynamon, płatki o., i odrobina zimnej wody.
Ważne jest zachowanie takiej właśnie kolejności.
Fakt, najadałem się tym na długo, cukier nie jest potrzebny,
wystarczy słodycz z rodzynek
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 09:31:19
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)Krysia Thompson wrote:
> zeby sie platki trzymaly siebie to musza chyba miec duzo
> tlustosci i slodkosci, ale tlustosc bardziej. tak na oko.
Masla im wrzucic? Roztopionego?
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-24 12:31:52
Temat: Re: Pyszna owsianka (P)On Fri, 24 Jan 2003 10:31:19 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>
>> zeby sie platki trzymaly siebie to musza chyba miec duzo
>> tlustosci i slodkosci, ale tlustosc bardziej. tak na oko.
>
>Masla im wrzucic? Roztopionego?
>
>Krycha
tu sie robi takie ciacha z platkow owsianych - flapjacks sie
nazywaja...nie pamietam czy maja make w sobie, potrzebny ten
golden syrup (moze mozna zrobic gesty z wody-cukru, albo miod?),,
rozgrzewa sie maslo, ten syrop, cos tam i wrzuca te platki,
miesza. uklada na blasze i piecze...mam szukac czy nie warto
przez ten syrop? on tez napewno spaja, bo gesty straszliwie
Pierzaste
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |