« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-10-21 11:57:25
Temat: Pytanie do speca od pieczenia chlebaWitam,
Mam pewien kłopot z chlebem żytnim. Otóż góra chleba zapada się mniej
więcej po 5-10 minutach od momentu rozpoczęcia pieczenia chleba. Chleb robi
się wklęsły u góry. Jest bardzo smaczny lecz tylko estetyka szwankuje.
Przypadkiem udało mi się raz doprowadzić do sytuacji, w której wyszedł
idealnie lecz było to skutkiem jakiegoś niedopatrzenia więc ciężko mi
odtworzyć procedurę. Szczerze mówiąc nie wiem jak gęste ciasto powinno być
aby szacować właściwą ilość składników. Otóż na 800g chleba stosuję:
30g namoczonego siemienia lnianego (100g po namoczeniu)
zakwas (225g mąki 720 i 225g wody)
mąka żytnia 720 - 350g
woda (z solą) 200g
Chleb wyrasata 1h 40min zwiększając swoją objętość ok 3x
Ciasto jest bardzo gęste - gdy wyjmuję mieszadło z miksera, to całość
ciasta oblepia mieszadło (haki) i nie spada.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-10-24 18:31:05
Temat: Re: Pytanie do speca od pieczenia chlebaZnalazłem przyczynę - wątek zdezaktualizował się :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-07-06 18:59:19
Temat: Re: Pytanie do speca od pieczenia chleba> Znalazłem przyczynę - wątek zdezaktualizował się :-)
To moze uswiadomisz innych
Fantom
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-07-08 20:34:24
Temat: Re: Pytanie do speca od pieczenia chlebaDnia Fri, 6 Jul 2012 20:59:19 +0200, Fantom napisał(a):
>> Znalazłem przyczynę - wątek zdezaktualizował się :-)
>
> To moze uswiadomisz innych
>
Uzupałniam więc obserwacje. Z niedowierzaniem stwierdziłem, że od mąki
zależy aż tyle. Kupiłem mąkę z innego źródła i jest ok. Okazuje się, że
poprzednie źródło ma niestabilną jakość mąki. Z jednej serii chleb udaje
się a z innej nie ma szans.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |