« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-05-13 13:10:20
Temat: Quichposzukuje przepisu na Quich warzywną
dzięki
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-05-13 13:30:43
Temat: Re: Quich>
> poszukuje przepisu na Quich warzywną
quiche.
na zapytanie gugiel dał 74500 hitów ;-)
Waldek
tu masz wegańską:
Recipe
1 cup cauliflower (cut in flowerets)
1/2 cup sliced carrots
1/4 cup sliced zucchini
3/4 cup water-packed artichoke hearts
12 oz. sour cream
1/2 cup Parmesan cheese
1 cup grated Monterey Jack cheese
2 tablespoons arrow root powder (or cornstarch)
3 teaspoons of olive oil (or ghee)
1/2 teaspoon crushed, or powdered garlic (or hing--found
in Indian specialty stores)
1/4 teaspoon black pepper
pinch of turmeric
Crust
1 1/2 cups whole wheat flour
1/2 cup melted butter
1/3 cup Parmesan cheese
3 tablespoons water
Blend together flour, cheese, and butter. Texture will
resemble wet sand. Add water a little at a
time. Pat mixture on bottom and along sides of 9-inch quiche
pan. Bake at 400 degrees for 8
minutes.
In a frying skillet heat oil and add garlic or hing. Add
cauliflower and carrots, and stir until they are
evenly coated. Cover and cook for 10 minutes over medium heat,
stirring occasionally, Add zucchini
and cook 5 more minutes.
In large bowl combine sour cream, arrow root powder (or
cornstarch), pepper, and turmeric. Add
Parmesan cheese and 1/2 cup Monterey Jack cheese. Fold in
vegetables and artichoke hearts. Pour
into quiche pan and top with remaining Monterey Jack cheese.
Bake at 400 degrees for 40 minutes
or until the edges of the quiche are dark and the center is
slightly golden.
Allow the quiche to set about 30 minutes before cutting and
serving.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 13:38:43
Temat: Re: Quichdzięki ale nie znam angielskiego:(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 14:27:51
Temat: Re: Quich
Sunnta schrieb:
>
> dzięki ale nie znam angielskiego:(
jaką chcesz, wegańską czy jaja też mogą być? Patrzyłaś w puszccce?
Jak bedę w domu, a nikt do tłumaczenia się nie znalazł, to ci przyłożę,
twu, przełożę.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-13 19:17:56
Temat: Re: Quich
Użytkownik Sunnta <j...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abodr7$208$...@n...onet.pl...
> poszukuje przepisu na Quich warzywną
>
>
> dzięki
> Joanna
>
>
jeśli uzbroisz się w cierpliwość, rano wklepię przepis na fajne quiche z
papryką i szynką na cieście twarogowym, a teraz masz linka do quiche z
pomidorami, innego mojego ulubionego jedzonka :)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=11
pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 07:39:19
Temat: Re: Quich
Użytkownik Sunnta <j...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abodr7$208$...@n...onet.pl...
> poszukuje przepisu na Quich warzywną
>
>
> dzięki
> Joanna
>
>
Quiche z papryką:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag twarogu półtłustego
2 jaja
5 łyżek oleju
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
nadzienie:
papryka żółta i czerwona albo pomarańczowa albo po pół każdej (w sumie
powinno być 1,5)
kilka dużych plastrów szynki (niekoniecznie)
mała cebula
30 dag kwaśnej śmietany
2 jaja
szczypta soli, biały pieprz, słodka papryka, tarta gałka muszkatułowa
twaróg wymieszać z olejem, jajkami i solą, zagnieść z mąką i proszkiem, w
razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto powinno być miękkie, ale nie
kleiste. Wykleić nim okrągłą srednią tortownicę wysmarowaną olejem.
Koniecznie zrobić rant naokoło (wysoki brzeg, żeby nie nadzienie nie uciekło
z blachy pod ciasto).
Paprykę pokroić w cienkie plastry, cebulę w plastrach podsmażyć, szynkę
pokroić.
Rozbełtać śmietanę z jajami, przyprawić solą, pieprzem, papryką i szczyptą
gałki muszkatułowej.
Na cieście poukładać paprykę, szynkę i cebulę, zalać sosem i wstawić do
piekarnika na około 40 minut w 190-200 stopni.
Równie smaczne na ciepło i na zimno.
Smacznego :)))
ps. oryginalny przepis zawierał 2 papryki, nie miał cebuli i szynki, tylko 2
średnie marchewki, ale go sobie zmodyfikowałam, a Wy róbta jak chceta :) Ja
po prostu uznałam, że papryka i marchew wyjdą w sumie za słodkie.
--
Wkn (Gdańsk)
www.gotowanie.wkl.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 10:46:48
Temat: Re: Quich
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:abqf4j$raa$1@news.tpi.pl...
>
>
> Równie smaczne na ciepło i na zimno.
> Smacznego :)))
>
> Wkn (Gdańsk)
>
>
Pysznie brzmi.
A powiedz mi Dorotko czy nie znasz przespisu na quiche cebulowe?
kiedys jadlam w wykonaniu znajomej Argentynki cos miedzy tarta a quiche (czy
rzeczywiscie to co innego?) i bylo cebulowe i przepyszne.
Pozdrawiam
AniaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 13:46:57
Temat: Re: Quich
Użytkownik Ana <a...@e...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:abqpt7$mnu$...@n...ipartners.pl...
>
> A powiedz mi Dorotko czy nie znasz przespisu na quiche cebulowe?
> kiedys jadlam w wykonaniu znajomej Argentynki cos miedzy tarta a quiche
(czy
> rzeczywiscie to co innego?) i bylo cebulowe i przepyszne.
> Pozdrawiam
Aniu, ja bym po prostu zastosowała ten przepis z większa ilością cebuli, bo
tak w domu zrobiłam :
podsmażyłam 2 średnie cebule na złoto i ułożyłam na papryce i szynce, było
mmmmmm, tylko mó mąż, totalnie antycebulowy wydłubywał :)))
Możesz zrobić też placek drożdżowy z cebulą i małymi kawałeczkami boczku
:)))
Albo zastąp paprykę i szynkę tylko cebulą, ale ja tam wolę wersję z papryką,
szynką i cebulą :)
POza tym w przepisie było 1 jajo i jedno żółtko, ale wtedy taka duża ilość
śmietany ni eścina się i mama wychodzi bardzo mocno kremowa i trochę pływa w
środku, więc lepiej chyba dać dwa jajka.
Na pewno będę toto robić w przyszłym tygodniui, bo bardzo mi podpasowało to
ciasto z twarogiem
całuski
--
Wkn (Gdańsk)
www.gotowanie.wkl.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:05:26
Temat: Re: Quich
> Aniu, ja bym po prostu zastosowała ten przepis z większa ilością cebuli, bo
> tak w domu zrobiłam :
> podsmażyłam 2 średnie cebule na złoto i ułożyłam na papryce i szynce, było
> mmmmmm, tylko mó mąż, totalnie antycebulowy wydłubywał :)))
> Możesz zrobić też placek drożdżowy z cebulą i małymi kawałeczkami boczku
> :)))
> Albo zastąp paprykę i szynkę tylko cebulą, ale ja tam wolę wersję z papryką,
> szynką i cebulą :)
> POza tym w przepisie było 1 jajo i jedno żółtko, ale wtedy taka duża ilość
> śmietany ni eścina się i mama wychodzi bardzo mocno kremowa i trochę pływa w
> środku, więc lepiej chyba dać dwa jajka.
zobacz pod quiche lorraine. Tam są 4 jajka, a jadłem kiedyś wersję na
tuzinie jajek. Format był 60x40cm.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-05-14 14:24:29
Temat: Re: Quich
Użytkownik Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@u...fu-berlin.de...
>
>
>
> zobacz pod quiche lorraine. Tam są 4 jajka, a jadłem kiedyś wersję na
> tuzinie jajek. Format był 60x40cm.
>
> Waldek
takie coś z 12 jaj, to bardziej jak omlet na cieście, hihi
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |