« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2003-11-27 06:19:23
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))
Użytkownik "Elfir" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:bq2pla$4rf$6@nemesis.news.tpi.pl...
> > Tomek z nadzieja na swiateczny bigos ze swojej kapuchy
> A probowaliscie kisic cale, male glowki kapusty? Lub cale liscie (bez
> szatkowania?) Uzywa sie tegoz specjalu do czeskich galabkow z Debreczyna.
Jakie czeskie gołąbki? A z czego robisz kapuściaki na Wigilię?
Z pozdrowieniami, Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2003-11-27 08:33:10
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))
----- Original Message -----
From: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
> > A probowaliscie kisic cale, male glowki kapusty? Lub cale liscie (bez
> > szatkowania?) Uzywa sie tegoz specjalu do czeskich galabkow z
Debreczyna.
>
> Jakie czeskie gołąbki? A z czego robisz kapuściaki na Wigilię?
Wkladalem juz do beczki cale, niewielkie glowki kapusty, wkladalem tez cale
jablka. Tym razem wybralem werje najprostsza - bez kminku, bez lisci
laurowych, bez jablek, nawet bez marchewki -tyko zszatkowana kapusta i sol.
Co to sa debreczynskie golabki a zwlaszcza kapusciaki? U na na wigilie z
kapuste uzywamy do pierogow, do kapusty z grzybami i do kulebiaka (ale to
juz slodka).
pozdrawiam adwentowo
Tomek
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.ogrody
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2003-11-27 09:09:53
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))
Użytkownik "Tomasz Łukowski " <t...@i...pl> napisał w
wiadomości news:014701c3b4c1$22476d20$9401a8c0@gk.incochg.pl...
> Co to sa debreczynskie golabki
Jakie one tam debreczyńskie, pól Rumunii takie robi, a już na pewno
cala Bucovina.
Małe i bardzo pikantne, pycha!
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2003-11-27 09:12:43
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))
Użytkownik "Tomasz Łukowski " <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:014701c3b4c1$22476d20$9401a8c0@gk.incochg.pl...
>
> ----- Original Message -----
> From: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
> > Jakie czeskie gołąbki? A z czego robisz kapuściaki na Wigilię?
(..)
> Co to sa debreczynskie golabki a zwlaszcza kapusciaki? U na na wigilie z
> kapuste uzywamy do pierogow, do kapusty z grzybami i do kulebiaka (ale to
> juz slodka).
A u nas Mama zawsze robiła (i robi, bo to Jej domena) kapuściaki,
czyli kiszone liście kapusty nadziewane kaszą gryczaną z cebulką i
grzybami. Czasem dodaje też do środka trochę kapusty do tego
farszu.
Pewnie w różnych częściach kraju ta nazwa oznacza całkiem inne
potrawy :-).
Z pozdrowieniami, Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2003-11-28 08:16:20
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))
Użytkownik "Elfir" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:bq2pla$4rf$6@nemesis.news.tpi.pl...
> A probowaliscie kisic cale, male glowki kapusty? Lub cale liscie (bez
> szatkowania?) Uzywa sie tegoz specjalu do czeskich galabkow z Debreczyna.
>
> Elfir
>
Towarzysze na wschodzie kiszą całe jabłka. Może na zakąskę? Można by
spróbować wcisnąć parę do beki z kapustą. Może i sama kapusta na tym zyska?
Ps. Dobre rady to eksperyment na cudzym ciele;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2003-11-29 00:45:00
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))Halina <k...@n...pf.pl> wrote:
>>
>
> Towarzysze na wschodzie kiszą całe jabłka. Może na zakąskę? Można by
> spróbować wcisnąć parę do beki z kapustą. Może i sama kapusta na tym
> zyska?
>
> Ps. Dobre rady to eksperyment na cudzym ciele;-)
ostatnio, pewne małżeństwo w Polsce wzięło sobie to do serca, dosłownie...
te ciała w beczce...
moon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2003-11-29 12:51:15
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))W news:bq8q5e$7di$1@nemesis.news.tpi.pl,
Moon napisał(a):
> ostatnio, pewne małżeństwo w Polsce wzięło sobie to do serca,
> dosłownie... te ciała w beczce...
> moon
Nie pisz o tak późnej porze bo Ci horrory wychodzą
--
Pozdrawiam ciepło
Dziadek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2003-11-29 16:11:41
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))
Użytkownik "Moon" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bq8q5e$7di$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ostatnio, pewne małżeństwo w Polsce (...)
Moon...
Jak możesz...
Ewa
zniesmaczona
( taki ładny wątek się zapowiadał!)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2003-11-30 01:16:50
Temat: Re: Quo vadis grupo? ;-))T.W. <t...@w...pl> wrote:
> Użytkownik "Moon" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:bq8q5e$7di$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
>> ostatnio, pewne małżeństwo w Polsce (...)
>
> Moon...
> Jak możesz...
>
> Ewa
> zniesmaczona
> ( taki ładny wątek się zapowiadał!)
przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
teraz, kiedy tylko słyszę "beczka, ciało, kapusta" to już mi się kojarzy.
jak dla mnie, koniec z kiszoną kapustą na 10 lat.
moon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2003-11-30 02:54:46
Temat: Odp: Quo vadis grupo? ;-))
Użytkownik Tomasz Łukowski <t...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:014701c3b4c1$22476d20$9...@g...incochg.pl
...
> Co to sa debreczynskie golabki a zwlaszcza kapusciaki? U na na wigilie z
> kapuste uzywamy do pierogow, do kapusty z grzybami i do kulebiaka (ale to
> juz slodka).
No wlasnie nie pamietam nazwy. Nie wiem czy one sa czeskie czy
debreczynskie.
W kazdym razie bierze sie taki lisc i postepuje sie z nim dokladnie jak przy
polskich golabkach. Nastepnie na dnie garnka kladzie sie golonke i otacza
wartwa golabkow. Okrywa sie je poszatkowana kiszona kapusta i na wierzch
daje kielbaski z debreczyna. nastepnie do calosci wlewa gesta smietane,
przykrywa talerzem, przyciska i gotuje na malym ogniu tak dlugo, az talerz
zmieknie :-) podaje sie je polane smietana.
Elfir
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |