Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Serdeczne dzięki.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Serdeczne dzięki.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-21 13:16:05

Temat: Serdeczne dzięki.
Od: Irena <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziękuję wszystkim  i każdemu z osobna..
Pomogły mi Wasze rady. Powoli dochodzę do ładu
z tym wszystkim.
Przestałam już szczekać na komputer,
a to już dużo jak na taką nowicjuszkę jak ja.
Spodobało mi się tu u Was, czuję ,że często
będę tu zaglądać ,o ile nie macie nic przeciwko
temu.
No chyba ,że dobije mnie rachunek za necik
(ostatnio cos dużo siedzę na Online),
albo mąż za rachunek .( ? )
No ale żarty na bok .
Czy ktos z Was zna przepis na potrawę z jarmużem ?
Jesli tak, będę wdzięczna za podanie przepisu.
Pozdrawiam.
Irena
 



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-21 20:10:25

Temat: Re: Serdeczne dzięki.
Od: "tea" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam w kolekcji kilka przepisów ale uprzedzam, zaden nie jest wyprobowany.
Osadz sama - czy cos z tego da sie wykorzystac. I koniecznie napisz , jak
wyszlo - moze sie przekonam do tej jarzynki.
1. surowka
Wybierz mlode liscie jarmuzu, umyj, odetnij grube lodygi i nerwy. Poszatkuj
je drobno, polej sosem winegret albo skrop oliwa i sokiem z cytryny. Dopraw
sola i pieprzem i szczypta cukru.
Tak samo przygotowane liscie wymieszaj z jablkiem utartym na grubej tarce
i - ewentualnie - z ogorkiem kwaszonym. Szklanke smietany rozmieszaj z lyzka
keczupu, sola i cukrem do smaku.
2. po polsku
Liscie sparz wrzatkiem, odcedz i pokroj na wieksze kawalki. Ugotuj w
osolonej wodzie z lyzeczka cukru. Polej roztopionym maslem z przyrumieniona
tarta bulka i posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo.
3. duszony z warzywami
Oczyszczone liscie ugotuj do miekkosci, wrzucajac na osolony wrzatek.
Odcedz, przelej zimna woda, odsacz i drobno posiekaj. Na tluszczu podsmaz
umyte, obrane i utarte na grubej tarce: burak cwiklowy, 2-3 marchwie, 1
drobno posiekana cebule. Warzywa lekko przyrumien. Wtedy skrop je woda, a
gdy beda miekkie - dodaj jarmuz, wymieszaj, przypraw do smaku sola i
pieprzem. Podlej bulionem z kostki i dus jeszcze kilka minut. Osobno usmaz
plasterki kielbasy lub wedzonego boczku. Obloz nimi polmisek z jarzynami.
Podawaj z ziemniakami z wody.
4. zapiekany z kasza
Jarmuz zalej wrzaca osolona woda i gotuj, az bedzie na pol miekki. Drobno
posiekaj i dodaj 1-2 utarte jablka, szczypte galki muszkatolowej, pieprz,
1-2 lyzki tartej bulki. Wlej pol szklanki smietany i mieszaj, az utworzy sie
jednolita masa. Osobno ugotuj na sypko w mleku szklanke kaszy krakowskiej.
Posol. W zaroodpornej formie wysmarowanej maslem i posypanej tarta bulka
wyloz na spod polowe kaszy, a na nia przyprawiony jarmuz, a na wierzch
reszte kaszy i kilka wiorkow masla i zapiecz w goracym piekarniku. Podawaj
ze sosem koperkowym ( beszamel + posiekany koperek)
5. duszony z kielbasa
Oczysc jarmuz, usun lodygi i poszatkuj go, zalej niewielka iloscia osolonego
wrzatku i gotuj bez przykrycia na malym ogniu z dodatkiem pieprzu, kminku i
szczypty cukru, az bedzie prawie miekki. Osobno zeszklij na tluszczu
posiekana cebule, dodaj do niej pokrojona w polplasterki i obrana ze skorki
kielbase. Przeloz do jarmuzu kielbase z cebula, a na pozostalym tluszczu
zrob z lyzki maki biala zasmazke. Rozprowadz 2 lyzkami bulionu z kostki lub
wody z przyprawa do zup. Dodaj do rondla, rozmieszaj i zagotuj. Podawaj z
ziemniakami z wody lub smazonymi.
Ufff... Mam nadzieje, ze to klepywanie na cos sie przyda.
Herbatka
Irena wrote in message <3...@g...pl>...
>Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna..
>Pomogły mi Wasze rady. Powoli dochodzę do ładu
>z tym wszystkim.
>Przestałam już szczekać na komputer,
>a to już dużo jak na taką nowicjuszkę jak ja.
>Spodobało mi się tu u Was, czuję ,że często
>będę tu zaglądać ,o ile nie macie nic przeciwko
>temu.
>No chyba ,że dobije mnie rachunek za necik
>(ostatnio cos dużo siedzę na Online),
>albo mąż za rachunek .( ? )
>No ale żarty na bok .
>Czy ktos z Was zna przepis na potrawę z jarmużem ?
>Jesli tak, będę wdzięczna za podanie przepisu.
>Pozdrawiam.
>Irena
>
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-24 17:56:08

Temat: Re:Jarmuż(do Herbatki i nie tylko).
Od: Irena <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Ales siú napracowaĂa, stokrotne dziúki.
Dzisiaj wĂasnie wyprƒbowaĂam surƒwkú , tú z jabĂkiem i ogƒrkiem.
Rodzinka zachwycona. Ledwie odeszli od stoĂu a juĎ pytajÉ kiedy
znowu búdzie jarmuĎ. Nastúpne przepisy teĎ wyprƒbujú w najbliĎszym
czasie. Búdú Ciú informowaö na bieĎÉco.
Z pozdrowieniami
Irena

tea napisaĂ(a):

> Mam w kolekcji kilka przepisƒw ale uprzedzam, zaden nie jest wyprobowany.
> Osadz sama - czy cos z tego da sie wykorzystac. I koniecznie napisz , jak
> wyszlo - moze sie przekonam do tej jarzynki.
> 1. surowka
> Wybierz mlode liscie jarmuzu, umyj, odetnij grube lodygi i nerwy. Poszatkuj
> je drobno, polej sosem winegret albo skrop oliwa i sokiem z cytryny. Dopraw
> sola i pieprzem i szczypta cukru.
> Tak samo przygotowane liscie wymieszaj z jablkiem utartym na grubej tarce
> i - ewentualnie - z ogorkiem kwaszonym. Szklanke smietany rozmieszaj z lyzka
> keczupu, sola i cukrem do smaku.
> 2. po polsku
> Liscie sparz wrzatkiem, odcedz i pokroj na wieksze kawalki. Ugotuj w
> osolonej wodzie z lyzeczka cukru. Polej roztopionym maslem z przyrumieniona
> tarta bulka i posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo.
> 3. duszony z warzywami
> Oczyszczone liscie ugotuj do miekkosci, wrzucajac na osolony wrzatek.
> Odcedz, przelej zimna woda, odsacz i drobno posiekaj. Na tluszczu podsmaz
> umyte, obrane i utarte na grubej tarce: burak cwiklowy, 2-3 marchwie, 1
> drobno posiekana cebule. Warzywa lekko przyrumien. Wtedy skrop je woda, a
> gdy beda miekkie - dodaj jarmuz, wymieszaj, przypraw do smaku sola i
> pieprzem. Podlej bulionem z kostki i dus jeszcze kilka minut. Osobno usmaz
> plasterki kielbasy lub wedzonego boczku. Obloz nimi polmisek z jarzynami.
> Podawaj z ziemniakami z wody.
> 4. zapiekany z kasza
> Jarmuz zalej wrzaca osolona woda i gotuj, az bedzie na pol miekki. Drobno
> posiekaj i dodaj 1-2 utarte jablka, szczypte galki muszkatolowej, pieprz,
> 1-2 lyzki tartej bulki. Wlej pol szklanki smietany i mieszaj, az utworzy sie
> jednolita masa. Osobno ugotuj na sypko w mleku szklanke kaszy krakowskiej.
> Posol. W zaroodpornej formie wysmarowanej maslem i posypanej tarta bulka
> wyloz na spod polowe kaszy, a na nia przyprawiony jarmuz, a na wierzch
> reszte kaszy i kilka wiorkow masla i zapiecz w goracym piekarniku. Podawaj
> ze sosem koperkowym ( beszamel + posiekany koperek)
> 5. duszony z kielbasa
> Oczysc jarmuz, usun lodygi i poszatkuj go, zalej niewielka iloscia osolonego
> wrzatku i gotuj bez przykrycia na malym ogniu z dodatkiem pieprzu, kminku i
> szczypty cukru, az bedzie prawie miekki. Osobno zeszklij na tluszczu
> posiekana cebule, dodaj do niej pokrojona w polplasterki i obrana ze skorki
> kielbase. Przeloz do jarmuzu kielbase z cebula, a na pozostalym tluszczu
> zrob z lyzki maki biala zasmazke. Rozprowadz 2 lyzkami bulionu z kostki lub
> wody z przyprawa do zup. Dodaj do rondla, rozmieszaj i zagotuj. Podawaj z
> ziemniakami z wody lub smazonymi.
> Ufff... Mam nadzieje, ze to klepywanie na cos sie przyda.
> Herbatka
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-25 16:21:33

Temat: Re: Re:Jarmuż(do Herbatki i nie tylko).
Od: "tea" <b...@d...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

To swietnie, ze sie udalo. Moze ja tez sobie tego jarmuzu sprobuje - bo jak
na razie tylko przepisy gromadze nie wiadomo po co ( wiadomo - żeby w razie
potrzeby wesprzec zglodnialych grupowiczow ;)). Przepraszam za dyletanckie
pytanie, ale jak smakuje jarmuz tzn. czy jest do czegos podobny ?
Herbatka
Irena wrote in message <3...@g...pl>...
>Pozdrawiam bardzo serdecznie.
>Ales siú napracowaĂa, stokrotne dziúki.
>Dzisiaj wĂasnie wyprƒbowaĂam surƒwkú , tú z jabĂkiem i ogƒrkiem.
>Rodzinka zachwycona. Ledwie odeszli od stoĂu a juĎ pytajÉ kiedy
>znowu búdzie jarmuĎ. Nastúpne przepisy teĎ wyprƒbujú w najbliĎszym
>czasie. Búdú Ciú informowaö na bieĎÉco.
>Z pozdrowieniami
>Irena
>
>tea napisaĂ(a):
>
>> Mam w kolekcji kilka przepisƒw ale uprzedzam, zaden nie jest wyprobowany.
>> Osadz sama - czy cos z tego da sie wykorzystac. I koniecznie napisz , jak
>> wyszlo - moze sie przekonam do tej jarzynki.
>> 1. surowka
>> Wybierz mlode liscie jarmuzu, umyj, odetnij grube lodygi i nerwy.
Poszatkuj
>> je drobno, polej sosem winegret albo skrop oliwa i sokiem z cytryny.
Dopraw
>> sola i pieprzem i szczypta cukru.
>> Tak samo przygotowane liscie wymieszaj z jablkiem utartym na grubej tarce
>> i - ewentualnie - z ogorkiem kwaszonym. Szklanke smietany rozmieszaj z
lyzka
>> keczupu, sola i cukrem do smaku.
>> 2. po polsku
>> Liscie sparz wrzatkiem, odcedz i pokroj na wieksze kawalki. Ugotuj w
>> osolonej wodzie z lyzeczka cukru. Polej roztopionym maslem z
przyrumieniona
>> tarta bulka i posiekanym jajkiem ugotowanym na twardo.
>> 3. duszony z warzywami
>> Oczyszczone liscie ugotuj do miekkosci, wrzucajac na osolony wrzatek.
>> Odcedz, przelej zimna woda, odsacz i drobno posiekaj. Na tluszczu podsmaz
>> umyte, obrane i utarte na grubej tarce: burak cwiklowy, 2-3 marchwie, 1
>> drobno posiekana cebule. Warzywa lekko przyrumien. Wtedy skrop je woda, a
>> gdy beda miekkie - dodaj jarmuz, wymieszaj, przypraw do smaku sola i
>> pieprzem. Podlej bulionem z kostki i dus jeszcze kilka minut. Osobno
usmaz
>> plasterki kielbasy lub wedzonego boczku. Obloz nimi polmisek z jarzynami.
>> Podawaj z ziemniakami z wody.
>> 4. zapiekany z kasza
>> Jarmuz zalej wrzaca osolona woda i gotuj, az bedzie na pol miekki. Drobno
>> posiekaj i dodaj 1-2 utarte jablka, szczypte galki muszkatolowej, pieprz,
>> 1-2 lyzki tartej bulki. Wlej pol szklanki smietany i mieszaj, az utworzy
sie
>> jednolita masa. Osobno ugotuj na sypko w mleku szklanke kaszy
krakowskiej.
>> Posol. W zaroodpornej formie wysmarowanej maslem i posypanej tarta bulka
>> wyloz na spod polowe kaszy, a na nia przyprawiony jarmuz, a na wierzch
>> reszte kaszy i kilka wiorkow masla i zapiecz w goracym piekarniku.
Podawaj
>> ze sosem koperkowym ( beszamel + posiekany koperek)
>> 5. duszony z kielbasa
>> Oczysc jarmuz, usun lodygi i poszatkuj go, zalej niewielka iloscia
osolonego
>> wrzatku i gotuj bez przykrycia na malym ogniu z dodatkiem pieprzu, kminku
i
>> szczypty cukru, az bedzie prawie miekki. Osobno zeszklij na tluszczu
>> posiekana cebule, dodaj do niej pokrojona w polplasterki i obrana ze
skorki
>> kielbase. Przeloz do jarmuzu kielbase z cebula, a na pozostalym tluszczu
>> zrob z lyzki maki biala zasmazke. Rozprowadz 2 lyzkami bulionu z kostki
lub
>> wody z przyprawa do zup. Dodaj do rondla, rozmieszaj i zagotuj. Podawaj z
>> ziemniakami z wody lub smazonymi.
>> Ufff... Mam nadzieje, ze to klepywanie na cos sie przyda.
>> Herbatka
>>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-03-06 22:16:28

Temat: Re: Jarmuż(do Herbatki i nie tylko).
Od: Irena <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Czesć.
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję .
Jarmuż przypomina trochę (ociupinkę) szpinak ,ale jest łagodniejszy .
Jedno jest pewne, jak lubisz szpinak, polubisz też jarmuż.
Wypróbowałam już przepis , który mi podałas na jarmuż z kaszą.
Też bardzo dobry. Cos Ty najlepszego narobiła Herbatko dając mi te przepisy?
Rodzinka mnie teraz zamęczy .Ciągle chcą jesć jarmuż.
Jest naprawdę super.
Serdecznie pozdrawiam.
Irena
tea napisał(a):

> To swietnie, ze sie udalo. Moze ja tez sobie tego jarmuzu sprobuje - bo jak
> na razie tylko przepisy gromadze nie wiadomo po co ( wiadomo - żeby w razie
> potrzeby wesprzec zglodnialych grupowiczow ;)). Przepraszam za dyletanckie
> pytanie, ale jak smakuje jarmuz tzn. czy jest do czegos podobny ?
> Herbatka
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kurczak po chinsku
Spaghett alla carbonara - przepis
zurek
Archiwum
Port - wino / nie wino?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »