« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-10-14 17:49:57
Temat: Re: RosółDnia 2011-10-14 18:57, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Fri, 14 Oct 2011 17:04:55 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Najpierw wołowinę (antrykot, pręga, szponder), potem kurę, inaczej się
>> rozgotuje ta ostatnia nia miazgę.
>
> Albo rosół, albo mięso. Rosół jest dobry tylko wtedy, kiedy wkłada się
> mięso do zimnej wody i gotuje aż mięso niemal się rozpłynie w.. płynie.
> Kiedy się chce zachować walory smakowe i konsystencję mięsa, wkłada się je
> do wrzątku.
> Albo - albo.
Jednakowoż nie lubię mięsnych farfoclów w rosole. Rosół ma mieć klar!
Dlatego zielstwo, jak zmięknie, wyciągam, mięso, jak miękkie, wyciągam
także.
Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-10-14 18:32:03
Temat: Re: RosółWaw pisze:
> Witam,
>
> ile dajecie wody na standardowa kure 1,2-1,5kg (z supermarketu), tak aby
> zrobic dobry rosol? Oczywiscie _bez_ zadnych kostek rosolowych, wegety,
> maggii itp.
>
> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
>
> Aha, i wrzucacie mieso do zimnej wody i od samego poczatku gotujecie na
> malutkim ogniu, czy najpierw max i jak sie zagotuje, to zbieracie szumy
> (wiem, ze nie wszyscy to praktykuja) i dopiero pozniej zmniejszacie ogien?
Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie
z kurczaka, wołowina antrykot albo szponder. Woda zimna, zagotować, ja
nie szumuję, zmniejszam ogień i pyrka do miękkości wołowiny. Kura jest
twardsza niż kurczak, więc się tak szybko nie rozleci, ogólnie, mięso ma
odchodzić samo od kości. Aaa i solę od razu.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-10-14 18:34:37
Temat: Re: RosółDnia Fri, 14 Oct 2011 19:49:57 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2011-10-14 18:57, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Fri, 14 Oct 2011 17:04:55 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Najpierw wołowinę (antrykot, pręga, szponder), potem kurę, inaczej się
>>> rozgotuje ta ostatnia nia miazgę.
>>
>> Albo rosół, albo mięso. Rosół jest dobry tylko wtedy, kiedy wkłada się
>> mięso do zimnej wody i gotuje aż mięso niemal się rozpłynie w.. płynie.
>> Kiedy się chce zachować walory smakowe i konsystencję mięsa, wkłada się je
>> do wrzątku.
>> Albo - albo.
>
> Jednakowoż nie lubię mięsnych farfoclów w rosole. Rosół ma mieć klar!
Dlatego rosół cedzi się przez gazę albo bardzo gęste sito, dziś już są
takie, mam takie. Albo się go KLARUJE, tudzież wywary na galaretę...
> Dlatego zielstwo, jak zmięknie, wyciągam, mięso, jak miękkie, wyciągam
> także.
>
Ja albo gotuję rosół, albo mięso...
--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.
* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka
z PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-10-14 19:20:48
Temat: Re: RosółDnia Fri, 14 Oct 2011 20:32:03 +0200, Paulinka napisał(a):
> Waw pisze:
>> Witam,
>>
>> ile dajecie wody na standardowa kure 1,2-1,5kg (z supermarketu), tak aby
>> zrobic dobry rosol? Oczywiscie _bez_ zadnych kostek rosolowych, wegety,
>> maggii itp.
>>
>> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
>>
>> Aha, i wrzucacie mieso do zimnej wody i od samego poczatku gotujecie na
>> malutkim ogniu, czy najpierw max i jak sie zagotuje, to zbieracie szumy
>> (wiem, ze nie wszyscy to praktykuja) i dopiero pozniej zmniejszacie ogien?
>
> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie
> z kurczaka, wołowina antrykot albo szponder. Woda zimna, zagotować, ja
> nie szumuję, zmniejszam ogień i pyrka do miękkości wołowiny. Kura jest
> twardsza niż kurczak, więc się tak szybko nie rozleci, ogólnie, mięso ma
> odchodzić samo od kości. Aaa i solę od razu.
Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej bulion,
mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
gotowaniu.
--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.
* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka
z PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-10-14 20:26:39
Temat: Re: Rosół
> Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej bulion,
> mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
> gotowaniu.
heh jak chinczyki, z tym ze oni dodaja do wywaru sosu sojowego w smaku
mozna sie pokusic nawet o stwierdzenie ze to jest sam sos sojowy.
Zreszta oni do wszystkiego tego gowna dodaja.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-10-14 20:30:45
Temat: Re: RosółJerzy Dombczak pisze:
>
>> Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej
>> bulion,
>> mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
>> gotowaniu.
>
> heh jak chinczyki, z tym ze oni dodaja do wywaru sosu sojowego w smaku
> mozna sie pokusic nawet o stwierdzenie ze to jest sam sos sojowy.
> Zreszta oni do wszystkiego tego gowna dodaja.
A Jerzy jest miszczem kuchni. I co tu dużo gadać gotujmy jak Jerzy.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-10-14 21:07:41
Temat: Re: Rosół"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:j79v74$o6a$58@node2.news.atman.pl...
> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie z
> kurczaka
czym się różni zupa z kury od zupy z kurczaka?
czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
biorąc)?
czy nie jest tak, że rozoły robi się z kur bo kurę trzyma się póki jaja są,
a kiedy stara to na rosół tylko się nada?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-10-14 21:11:50
Temat: Re: Rosółlamia pisze:
> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
> news:j79v74$o6a$58@node2.news.atman.pl...
>> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a
>> nie z kurczaka
>
>
> czym się różni zupa z kury od zupy z kurczaka?
> czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
> biorąc)?
> czy nie jest tak, że rozoły robi się z kur bo kurę trzyma się póki jaja
> są, a kiedy stara to na rosół tylko się nada?
To jest tak, że spożywcze kurczaki są obrzydliwe. Niesmaczne.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-10-14 21:12:47
Temat: Re: Rosół"Waw" <n...@m...ru> wrote in message news:j79hn0$cpf$1@news.onet.pl...
> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
u mnie: kości z mięsem. - Zupa na kości i mięsie (nie odwrotnie). Kości,
szpik - budulce dla organizmu.
co do mięsa - nie widzę nic złego w wygotowanym mięsie - czy w rozole/zupie
czy na zimno do kanapek - nadal ma smak - lepszy kawałek takiego czegoś, niż
wyroby mięsopodobne, w których smak mięsa to i tak aromaty dodatki
polpeszacze, plus wpompowana masa chemiczna trzymająca wodę i wszytko abyś
tylko uzależł kubki smakowe od podrasowanych smaków i zapomniał smak mięsa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-10-14 21:15:04
Temat: Re: Rosółlamia wrote:
> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
> news:j79v74$o6a$58@node2.news.atman.pl...
>> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie z
>> kurczaka
>
>
> czym się różni zupa z kury od zupy z kurczaka?
> czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
> biorąc)?
ilością tłuszczu.
> czy nie jest tak, że rozoły robi się z kur bo kurę trzyma się póki jaja
> są, a kiedy stara to na rosół tylko się nada?
Też, ale rosół z kurczaka jest cienki. Dlatego w sklepach można też kupić
starsze egzemplarze, które są tłustsze i nadają się na zupę.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |