Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rosół

Grupy

Szukaj w grupach

 

Rosół

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 42


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2011-10-14 17:49:57

Temat: Re: Rosół
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2011-10-14 18:57, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
> Dnia Fri, 14 Oct 2011 17:04:55 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Najpierw wołowinę (antrykot, pręga, szponder), potem kurę, inaczej się
>> rozgotuje ta ostatnia nia miazgę.
>
> Albo rosół, albo mięso. Rosół jest dobry tylko wtedy, kiedy wkłada się
> mięso do zimnej wody i gotuje aż mięso niemal się rozpłynie w.. płynie.
> Kiedy się chce zachować walory smakowe i konsystencję mięsa, wkłada się je
> do wrzątku.
> Albo - albo.

Jednakowoż nie lubię mięsnych farfoclów w rosole. Rosół ma mieć klar!
Dlatego zielstwo, jak zmięknie, wyciągam, mięso, jak miękkie, wyciągam
także.

Qra
--
Każdy facet myśli, że kobiety marzą o księciu. Gówno prawda.
One marzą o tym, żeby się nażreć i nie przytyć.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2011-10-14 18:32:03

Temat: Re: Rosół
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Waw pisze:
> Witam,
>
> ile dajecie wody na standardowa kure 1,2-1,5kg (z supermarketu), tak aby
> zrobic dobry rosol? Oczywiscie _bez_ zadnych kostek rosolowych, wegety,
> maggii itp.
>
> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
>
> Aha, i wrzucacie mieso do zimnej wody i od samego poczatku gotujecie na
> malutkim ogniu, czy najpierw max i jak sie zagotuje, to zbieracie szumy
> (wiem, ze nie wszyscy to praktykuja) i dopiero pozniej zmniejszacie ogien?

Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie
z kurczaka, wołowina antrykot albo szponder. Woda zimna, zagotować, ja
nie szumuję, zmniejszam ogień i pyrka do miękkości wołowiny. Kura jest
twardsza niż kurczak, więc się tak szybko nie rozleci, ogólnie, mięso ma
odchodzić samo od kości. Aaa i solę od razu.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2011-10-14 18:34:37

Temat: Re: Rosół
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 14 Oct 2011 19:49:57 +0200, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2011-10-14 18:57, niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>> Dnia Fri, 14 Oct 2011 17:04:55 +0200, Qrczak napisał(a):
>>
>>> Najpierw wołowinę (antrykot, pręga, szponder), potem kurę, inaczej się
>>> rozgotuje ta ostatnia nia miazgę.
>>
>> Albo rosół, albo mięso. Rosół jest dobry tylko wtedy, kiedy wkłada się
>> mięso do zimnej wody i gotuje aż mięso niemal się rozpłynie w.. płynie.
>> Kiedy się chce zachować walory smakowe i konsystencję mięsa, wkłada się je
>> do wrzątku.
>> Albo - albo.
>
> Jednakowoż nie lubię mięsnych farfoclów w rosole. Rosół ma mieć klar!

Dlatego rosół cedzi się przez gazę albo bardzo gęste sito, dziś już są
takie, mam takie. Albo się go KLARUJE, tudzież wywary na galaretę...


> Dlatego zielstwo, jak zmięknie, wyciągam, mięso, jak miękkie, wyciągam
> także.
>

Ja albo gotuję rosół, albo mięso...


--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.

* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka
z PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2011-10-14 19:20:48

Temat: Re: Rosół
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 14 Oct 2011 20:32:03 +0200, Paulinka napisał(a):

> Waw pisze:
>> Witam,
>>
>> ile dajecie wody na standardowa kure 1,2-1,5kg (z supermarketu), tak aby
>> zrobic dobry rosol? Oczywiscie _bez_ zadnych kostek rosolowych, wegety,
>> maggii itp.
>>
>> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
>>
>> Aha, i wrzucacie mieso do zimnej wody i od samego poczatku gotujecie na
>> malutkim ogniu, czy najpierw max i jak sie zagotuje, to zbieracie szumy
>> (wiem, ze nie wszyscy to praktykuja) i dopiero pozniej zmniejszacie ogien?
>
> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie
> z kurczaka, wołowina antrykot albo szponder. Woda zimna, zagotować, ja
> nie szumuję, zmniejszam ogień i pyrka do miękkości wołowiny. Kura jest
> twardsza niż kurczak, więc się tak szybko nie rozleci, ogólnie, mięso ma
> odchodzić samo od kości. Aaa i solę od razu.

Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej bulion,
mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
gotowaniu.
--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.

* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka
z PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2011-10-14 20:26:39

Temat: Re: Rosół
Od: Jerzy Dombczak <j...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


> Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej bulion,
> mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
> gotowaniu.

heh jak chinczyki, z tym ze oni dodaja do wywaru sosu sojowego w smaku
mozna sie pokusic nawet o stwierdzenie ze to jest sam sos sojowy.
Zreszta oni do wszystkiego tego gowna dodaja.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2011-10-14 20:30:45

Temat: Re: Rosół
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jerzy Dombczak pisze:
>
>> Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej
>> bulion,
>> mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
>> gotowaniu.
>
> heh jak chinczyki, z tym ze oni dodaja do wywaru sosu sojowego w smaku
> mozna sie pokusic nawet o stwierdzenie ze to jest sam sos sojowy.
> Zreszta oni do wszystkiego tego gowna dodaja.

A Jerzy jest miszczem kuchni. I co tu dużo gadać gotujmy jak Jerzy.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2011-10-14 21:07:41

Temat: Re: Rosół
Od: "lamia" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:j79v74$o6a$58@node2.news.atman.pl...
> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie z
> kurczaka


czym się różni zupa z kury od zupy z kurczaka?
czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
biorąc)?

czy nie jest tak, że rozoły robi się z kur bo kurę trzyma się póki jaja są,
a kiedy stara to na rosół tylko się nada?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2011-10-14 21:11:50

Temat: Re: Rosół
Od: Paulinka <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

lamia pisze:
> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
> news:j79v74$o6a$58@node2.news.atman.pl...
>> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a
>> nie z kurczaka
>
>
> czym się różni zupa z kury od zupy z kurczaka?
> czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
> biorąc)?
> czy nie jest tak, że rozoły robi się z kur bo kurę trzyma się póki jaja
> są, a kiedy stara to na rosół tylko się nada?

To jest tak, że spożywcze kurczaki są obrzydliwe. Niesmaczne.

--

Paulinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2011-10-14 21:12:47

Temat: Re: Rosół
Od: "lamia" <l...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Waw" <n...@m...ru> wrote in message news:j79hn0$cpf$1@news.onet.pl...
> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?


u mnie: kości z mięsem. - Zupa na kości i mięsie (nie odwrotnie). Kości,
szpik - budulce dla organizmu.

co do mięsa - nie widzę nic złego w wygotowanym mięsie - czy w rozole/zupie
czy na zimno do kanapek - nadal ma smak - lepszy kawałek takiego czegoś, niż
wyroby mięsopodobne, w których smak mięsa to i tak aromaty dodatki
polpeszacze, plus wpompowana masa chemiczna trzymająca wodę i wszytko abyś
tylko uzależł kubki smakowe od podrasowanych smaków i zapomniał smak mięsa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2011-10-14 21:15:04

Temat: Re: Rosół
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

lamia wrote:

> "Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
> news:j79v74$o6a$58@node2.news.atman.pl...
>> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie z
>> kurczaka
>
>
> czym się różni zupa z kury od zupy z kurczaka?
> czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
> biorąc)?

ilością tłuszczu.

> czy nie jest tak, że rozoły robi się z kur bo kurę trzyma się póki jaja
> są, a kiedy stara to na rosół tylko się nada?

Też, ale rosół z kurczaka jest cienki. Dlatego w sklepach można też kupić
starsze egzemplarze, które są tłustsze i nadają się na zupę.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cukinia marynowana
zypa warzywna a witaminy - gotować na bulionie czy na wodzie?
pojechany mix
Jaka sałatka z fetą?
wdłuż (zlewu)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »