Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!news.glorb.com!npeer03.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!f
eed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.
neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.n
eostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Rosół
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <j79hn0$cpf$1@news.onet.pl> <j79v74$o6a$58@node2.news.atman.pl>
Date: Fri, 14 Oct 2011 21:20:48 +0200
Message-ID: <1u6bjyg85vmk1$.1v0jdr8c87okb$.dlg@40tude.net>
Lines: 33
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.251.56
X-Trace: 1318620049 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2182 79.185.251.56:49605
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:338672
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 14 Oct 2011 20:32:03 +0200, Paulinka napisał(a):
> Waw pisze:
>> Witam,
>>
>> ile dajecie wody na standardowa kure 1,2-1,5kg (z supermarketu), tak aby
>> zrobic dobry rosol? Oczywiscie _bez_ zadnych kostek rosolowych, wegety,
>> maggii itp.
>>
>> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
>>
>> Aha, i wrzucacie mieso do zimnej wody i od samego poczatku gotujecie na
>> malutkim ogniu, czy najpierw max i jak sie zagotuje, to zbieracie szumy
>> (wiem, ze nie wszyscy to praktykuja) i dopiero pozniej zmniejszacie ogien?
>
> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie
> z kurczaka, wołowina antrykot albo szponder. Woda zimna, zagotować, ja
> nie szumuję, zmniejszam ogień i pyrka do miękkości wołowiny. Kura jest
> twardsza niż kurczak, więc się tak szybko nie rozleci, ogólnie, mięso ma
> odchodzić samo od kości. Aaa i solę od razu.
Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej bulion,
mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
gotowaniu.
--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.
* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka
z PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010
|