Data: 2011-10-14 19:20:48
Temat: Re: Rosół
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 14 Oct 2011 20:32:03 +0200, Paulinka napisał(a):
> Waw pisze:
>> Witam,
>>
>> ile dajecie wody na standardowa kure 1,2-1,5kg (z supermarketu), tak aby
>> zrobic dobry rosol? Oczywiscie _bez_ zadnych kostek rosolowych, wegety,
>> maggii itp.
>>
>> Jaka wolowine najlepiej do tego dolozyc? Kawalek antrykota bedzie ok?
>>
>> Aha, i wrzucacie mieso do zimnej wody i od samego poczatku gotujecie na
>> malutkim ogniu, czy najpierw max i jak sie zagotuje, to zbieracie szumy
>> (wiem, ze nie wszyscy to praktykuja) i dopiero pozniej zmniejszacie ogien?
>
> Wody tyle aż przykryje mięso, mięso ja akurat robię rosół z kury, a nie
> z kurczaka, wołowina antrykot albo szponder. Woda zimna, zagotować, ja
> nie szumuję, zmniejszam ogień i pyrka do miękkości wołowiny. Kura jest
> twardsza niż kurczak, więc się tak szybko nie rozleci, ogólnie, mięso ma
> odchodzić samo od kości. Aaa i solę od razu.
Ja robię rosół "na brązowo" - tak lubią moje dzieci. Jest to raczej bulion,
mocny, ciemnozłoto-brązowy. Tzn zeby mieso w nim się rozpłynęło w
gotowaniu.
--
XL
Bronisław Komorowski określający się jako konserwatywny, wierzący otworzył
drzwi do sporu o miejsce krzyża w sferze publicznej. Nic dziwnego, że
środowiska lewicowo-liberalne podjęły rękawicę i weszły w ten atrakcyjny
dla siebie polityczno-cywilizacyjny spór z chrześcijaństwem.
* Źródło: Barbara Fedyszak-Radziejowska - Walka z krzyżem to powtórka
z PRL, naszdziennik.pl, 11 sierpnia 2010
|