Data: 2011-10-14 22:13:57
Temat: Re: Rosół
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
lamia wrote:
> "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
> news:9frn2oFanjU2@mid.uni-berlin.de...
>>> czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
>>> biorąc)?
>>
>> ilością tłuszczu.
>
> no tak - jest to odpowiedź.
>
>
> Jeśli ktokowliek robił kiedyś bulion warzywny - to może wiedzieć, że nie
> tylko tłuszcz musi stanowi ćo zupie (choć to kwestia nawykówsmakowych - no
> i faktycznie takie są 'klasycznie' przyzwyczajenia / oczekiwania wobec
> rosołu). Tym tropme jednak jak do zupy dodamy śmietany czy/i masła, to
> też jest smaczniejsze czy pełniejsze czy bardziej wyraziste. Więc wywar
> warzywny z masłem (np dyniowa-krem czy soczewicowa-krem) nie powinien w
> tej kategorii uchodzić rosołowi z tłustej sztuki. Fat zwięrzęcy zdrowynie
> jest w naszej diecie, więc rosół z nieciekawego kurczaka może być wg.
> niektórych lepszy (choć nie koniecznie smaczniejszy) od wersji a'la
> wiejska dorodna kura z kuprem jak szafa.
Nie zabardzo mogę znaleźć puentę twojej wypowiedzi. Prawdą jednak jest, że
tłuszcz jest nośnikiem niektórych substancji smakowych (a właściwie
zapachowych). Zupy dyniowej z rosołem bym nie porównywał.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|