Data: 2011-10-14 22:08:54
Temat: Re: Rosół
Od: "lamia" <l...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:9frn2oFanjU2@mid.uni-berlin.de...
>> czym się różni kura od kurczaka (w sensie właściwości kulinarnie rzecz
>> biorąc)?
>
> ilością tłuszczu.
no tak - jest to odpowiedź.
Jeśli ktokowliek robił kiedyś bulion warzywny - to może wiedzieć, że nie
tylko tłuszcz musi stanowi ćo zupie (choć to kwestia nawykówsmakowych - no i
faktycznie takie są 'klasycznie' przyzwyczajenia / oczekiwania wobec
rosołu). Tym tropme jednak jak do zupy dodamy śmietany czy/i masła, to też
jest smaczniejsze czy pełniejsze czy bardziej wyraziste. Więc wywar warzywny
z masłem (np dyniowa-krem czy soczewicowa-krem) nie powinien w tej kategorii
uchodzić rosołowi z tłustej sztuki. Fat zwięrzęcy zdrowynie jest w naszej
diecie, więc rosół z nieciekawego kurczaka może być wg. niektórych lepszy
(choć nie koniecznie smaczniejszy) od wersji a'la wiejska dorodna kura z
kuprem jak szafa.
|