Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rum - z czym i do czego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Rum - z czym i do czego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-03 15:07:37

Temat: Rum - z czym i do czego
Od: "Tomasz Buchholtz" <t...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Cześć,

Jestem nowy (a raczej nieujawniony) bo grupę czytuję, ale jeszcze nie
pisałem. Sam gotuję chętnie ale różnie wychodzi bo krótki staz jeszcze mam
;).

Nie wiem czy to nie będzie OT ale mam pytanie.
Dostałem rum (1litr ciemnego Capitana Morgana) i nie wiem jak go zużyć.
Sam nie smakuje, z sokiem pomarańczowym też taki sobie.

Może więc znacie jakieś przepisy na drinki z rumem (ale z dodatkami
koniecznie soft, bo nie dysponuje bogatym barkiem), albo może jakis przepis
na jakąś potrawkę....


pozdrawiam
TB



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-03 15:21:56

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Tomasz Buchholtz <t...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9n05te$gr2$...@n...tpi.pl...
>
> Nie wiem czy to nie będzie OT ale mam pytanie.
> Dostałem rum (1litr ciemnego Capitana Morgana) i nie wiem jak go zużyć.
> Sam nie smakuje, z sokiem pomarańczowym też taki sobie.
>
> Może więc znacie jakieś przepisy na drinki z rumem (ale z dodatkami
> koniecznie soft, bo nie dysponuje bogatym barkiem)

z colą pycha. proporcje sobie sam ustal, ja lubię 1:3 rum:cola +lód i
cytryna. A ktoś mi radził, żeby zamiast cytryny tam żwiartkę limonki
wcisnąc, a potem tę wycisniętą ćwiartkę ze skórką do środka wpakować, bo
aromat daje.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 15:57:52

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Czesc

Capitain Morgan, szczegolnie ciemny, jako rum z Jamajki, ma smak dosyc ciezki,
niestety. Podane powyzej Cuba Libra nadaje sie raczej do bialego rumu.

Podaje Ci wiec przepis na "lait-de-poule" (dosl. = "mleko z kury")

7/10 goracego mleka
3/10 ciemnego rumu (moze tez byc koniak, np. "kuchenny")
cukier waniliowy
1 surowe zoltko

Wszystko porzadnie wymieszac, w shakerze (jezeli sie ma), nie poparzyc sie !

Wypic... i polozyc sie spac... albo zrobic sobie nastepne "lait-de-poule"

Niesz !

Ewa (siostra Ani)



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 16:30:02

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "cezary gmyz" <c...@z...media.pl> szukaj wiadomości tego autora

Najbardziej znany to oczywiscie Cuba Libre czyli rum z cocacola. Proporcje
dobiera sie samemu wedlug smaku
Czarek

----------
In article <9n05te$gr2$1@news.tpi.pl>, "Tomasz Buchholtz" <t...@p...com>
wrote:


> Cześć,
>
> Jestem nowy (a raczej nieujawniony) bo grupę czytuję, ale jeszcze nie
> pisałem. Sam gotuję chętnie ale różnie wychodzi bo krótki staz jeszcze mam
> ;).
>
> Nie wiem czy to nie będzie OT ale mam pytanie.
> Dostałem rum (1litr ciemnego Capitana Morgana) i nie wiem jak go zużyć.
> Sam nie smakuje, z sokiem pomarańczowym też taki sobie.
>
> Może więc znacie jakieś przepisy na drinki z rumem (ale z dodatkami
> koniecznie soft, bo nie dysponuje bogatym barkiem), albo może jakis przepis
> na jakąś potrawkę....
>
>
> pozdrawiam
> TB
>
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 18:15:55

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Zapomnialam o cukrze !
Lyzka stolowa na porcje "lait-de-poule"

Przepraszam... tak to jest jak pisze z pracy...

--
Niesz !
<n...@y...com> a écrit dans le message :
6...@n...onet.pl...
> Czesc
>
> Capitain Morgan, szczegolnie ciemny, jako rum z Jamajki, ma smak dosyc
ciezki,
> niestety. Podane powyzej Cuba Libra nadaje sie raczej do bialego rumu.
>
> Podaje Ci wiec przepis na "lait-de-poule" (dosl. = "mleko z kury")
>
> 7/10 goracego mleka
> 3/10 ciemnego rumu (moze tez byc koniak, np. "kuchenny")
> cukier waniliowy
> 1 surowe zoltko
>
> Wszystko porzadnie wymieszac, w shakerze (jezeli sie ma), nie poparzyc sie
!
>
> Wypic... i polozyc sie spac... albo zrobic sobie nastepne "lait-de-poule"
>
> Niesz !
>
> Ewa (siostra Ani)
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 18:33:22

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "almada" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Slyszalam ze rum najlepszy jest z sokiem ananasowym. Nie lubie ananasow,
więc sama nigdy nie probowalam. Ale slyszalam na ten temat szereg ochow i
achow.

pozdr.
almadka

"Tomasz Buchholtz" <t...@p...com> wrote in message
news:9n05te$gr2$1@news.tpi.pl...
> Cześć,
>
> Jestem nowy (a raczej nieujawniony) bo grupę czytuję, ale jeszcze nie
> pisałem. Sam gotuję chętnie ale różnie wychodzi bo krótki staz jeszcze mam
> ;).
>
> Nie wiem czy to nie będzie OT ale mam pytanie.
> Dostałem rum (1litr ciemnego Capitana Morgana) i nie wiem jak go zużyć.
> Sam nie smakuje, z sokiem pomarańczowym też taki sobie.
>
> Może więc znacie jakieś przepisy na drinki z rumem (ale z dodatkami
> koniecznie soft, bo nie dysponuje bogatym barkiem), albo może jakis
przepis
> na jakąś potrawkę....
>
>
> pozdrawiam
> TB
>
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 19:14:43

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "Tomasz Buchholtz" <t...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Skoro obowiązuje wkupne no to prosze bardzo (pzepis taki na moja miarę, więc
nie wybrzydzajcie ze niezbyt kunsztowny):
piers z kurczaka przekroić na pół,
lekko rozbić, posypać mocno papryką słodka i do smaku ostrą
czerwoną papryke pokroić w pasemka,
jabłko i żółty ser (taki do topienia) w słupki
wszytko to włożyć do rozbitych piersi, zawinąć i przekuć wykałaczką
piec na oliwie z oliwek, trochę skropić przyprawą magi w płynie.
smarzyć aż do zrumienienia.

podawać z ziemniakami po białorusku (gotowane z liściem laurowym i cebulą-
takie są najlepsze)
do tego jeszcze jakas surówka np z marchwii.

Super jedzenie - jak dla mnie.

pozdrawiam
TB

ciekawe co Wy na to





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 19:24:46

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik almada <a...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> Slyszalam ze rum najlepszy jest z sokiem ananasowym. Nie lubie ananasow,
> więc sama nigdy nie probowalam. Ale slyszalam na ten temat szereg ochow i
> achow.

eeee, z ananasowym? Bardzo lubię ten sok, ale z rumem?????/

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 19:25:54

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Tomasz Buchholtz <t...@p...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9n0js1$ctn$...@n...tpi.pl...
> Skoro obowiązuje wkupne no to prosze bardzo (pzepis taki na moja miarę,
więc
> nie wybrzydzajcie ze niezbyt kunsztowny):
> piers z kurczaka przekroić na pół,
> lekko rozbić, posypać mocno papryką słodka i do smaku ostrą
> czerwoną papryke pokroić w pasemka,
> jabłko i żółty ser (taki do topienia) w słupki
> wszytko to włożyć do rozbitych piersi, zawinąć i przekuć wykałaczką
> piec na oliwie z oliwek, trochę skropić przyprawą magi w płynie.
> smarzyć aż do zrumienienia.


hihihi, ale jak to sie ma do rumu? Upiłes się i wysłałes jako odpowiedź
zamiast jako nowego posta??

Wkn :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-03 19:28:31

Temat: Re: Rum - z czym i do czego
Od: "Maja Wieckowska" <m...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Jeżeli o mnie chodzi to uwielbiam herbatę z rumem i z cytryną. Świetnie
rozgrzewa. Polecam na chłodne dni.

Majeczka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pozdrowienia
rympal wita
RE: Tartuffo
Tartuffo
Starka i inne wodki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »