« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-21 13:25:20
Temat: Ryba po GreckuDzien dobry wszystkim nazywam sie Arek co jakis czas czytuje grupe i mam
teraz prosbe czy ktos z was zna dobry przepis na Rybe po grecku. Chcialbym
ja przygotowac na wigilie wiec musi to byc cos specjalnego.
Z okazji swiat wszystkim skladam Najlepsze Zyczenia ale przede wszystkim
zdrowia bo jesli ma sie zdrowie to mozna wszystko zrobic.
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-21 13:44:06
Temat: Re: Ryba po Grecku"Astra" <a...@s...com.pl> wrote:
>Dzien dobry wszystkim nazywam sie Arek co jakis czas czytuje grupe i mam
>teraz prosbe czy ktos z was zna dobry przepis na Rybe po grecku. Chcialbym
>ja przygotowac na wigilie wiec musi to byc cos specjalnego.
Mix z grupy
1. "ryba po grecku : rybe porcjujemy, solimy, nastepnie w
jajku, bulce tartej , po usmazeniu zostawiamy do wystudzenia Dalej
robimy sos:( dla ulatwienia podaje proporcje warzyw) np:
marchew- 225 gr seler - 150 gr pietruszka- 75 gr cebula- 100gr wiesz
to jest potrzebne do tego, aby jak wezmiesz piec marchewek- to
widzisz wzrokowo ile trzeba tej reszty aby smak sosu greckiego
byl zachowany. Warzywa ucieramy na duzych oczkach tarki, cebule
w kostke. Na patelni rozgrzewamy olej podsmazamy warzywa z
przyprawami (ziele ang. lisc laurowy, papryka slodka).Gdy warzywa
sie zrumienia dodajemy koncentrat pomidorowy, razem chwile
podsmazamy, nastepnie przekladamy do rondelka , doprawiamy sola,
cukrem , musztarda ( wszystko do smaku)plus troche wody i powoli
dusimy do miekkosci.W trakcie duszenia uzupelniamy wode, w
fazie koncowej wody ma byc tyle aby sos lekko podplywal woda. Po
ostudzeniu sosu zalewamy nim ostudzona rybe. Jola"
2. "Jak najbardziej mozesz uzyc filety (moze byc morszczuk,
mintaj ale najlepsze beda do tego filety z dorsza ze skorka).
Skorka spowoduje, iz nie beda sie "rozwalaly". Filety solisz,
obtaczasz w mace i smazysz z dwoch stron na goracym oleju na zloty
kolor. Teraz podam Ci przepis na sos. Potrzebne Ci do tego beda:
- marchew - pietruszka - por - cebula Marchew, pietruszke (na
ok. kilogram filetow: 4 marchewki, 1 pietrucha, 1 maly por i 4
duze cebule) trzesz na terce jarzynowej. Por kroisz w
plasterki. Wszystko to zalewasz woda, tak aby warzywa byly dobrze
zakryte. Dodajesz wegete, sol, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy
i dusisz na malym ogniu pod przykryciem. W tym czasie
podsmazasz pokrojona w plastry cebule. Podsmazona cebule wrzucasz do
warzyw i razem podduszasz. Nastepnie dodajesz koncentrat
pomidorowy. Sos musi miec lekko kwaskawy a przy tym slodziutki smak.
Usmazona, jeszcze goraca rybe ukladasz warstwami w naczyniu i
polewasz, a wlasciwie obkladasz sosem warzywnym. Sos nie moze byc
za rzadki. Wstawiasz do lodowki, w celu schlodzenia. Smacznego.
Agnieszka"
3.Dla mnie ryba po grecku (na zimno) zawsze byla glownym i
ulubionym daniem wigilijnym. W wersji mojej mamy jest jeszcze
seler. Gdy robie taka rybke (filety z dorsza) w sosie do ryby musi
byc bardzo duzo selera (stosuje proporcje 1:1 warzywa biale do
marchewki). Warzywa biale to cebula, pietruszka i seler wlasnie.
Przygotowuje podobnie jek Agnieszka, ale najpierw na duzej
patelni podsmazam cebule, a pozniej do tego dodaje reszte startych
warzyw i dusze w oleju na patelni. Mala puszke koncentratu
dodaje gdy warzywka sa calkiem miekkie. Obowiazkowe przyprawy to
listek laurowy i ziele angielskie (oprocz soli i pieprzu
oczywiscie). Tak samo obkladam rybke i polecam do kosumpcji na zimno,
najlepiej na drugi dzien, zeby dobrze przeszla sosem. Basia
4. "Usmazyc rybe.Moga byc filety.
Na oleju podsmazyc czosnek.
Zasypac lyzka maki.
Zalac 3/4l soku pomidorowego(lepiej zmiksowane pomidory w puszce)
1/2szklanki wina czerwonego.
4-5 lyzek octu winnego
bazylia ,oregano,pieprz,sol,cukier,prawdziwy rozmaryn(najlepiej
swiezy)
Dusic 10 min.
Sosem zalac rybe i do lodowki.
mozna jesc przez tydzien.
Musi byc lekko kwaskowa od octu.
Mozna tez nie smazyc ryby ale zalac sosem i upiec w piekarniku.
Przepis ten dostalem od Greka ,ktory prowadzi tawerne w Atenach.
Te przepisy z warzywami sa jadane tylko przez Grekow nad Wisla. Arek"
5. "nie wiem jak u was, ale u nas caly wic w sosie greckim jest
taki, ze sos robi sie zaraz po usmazeniu ryby na tym samym
tluszczu, na tej samej patelni - powod - sos nie rozwarstwaia sie
potem na oliwe i pomidory. kolejnosc robienia jest taka - ryba
- cebulka - reszta warzyw - koncentrat - przyprawy Ean"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |