| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-03 10:53:04
Temat: Słodko kwaśny?Czesc
Jestem amartorem gotowania
i to w dodatku waskich specjalnosci.
Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
gdzies sprobuje.
Efekty sa niezle.
Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
Pozdrawiam
Slavo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-03 17:25:42
Temat: Re: Słodko kwaśny?Slavo <S...@h...pl> wstukal(a) pracowicie:
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
Mączką ziemniaczaną. A raczej zawiesiną tejże w wodzie.
Niezależnie od tego podczas podsmażania powinien ci się trochę zagęścić.
Antek Goldstein
--
___/___ : I Śmierć naszym wrogom! Drżyj, szczurze, gdyż I
< 102 >======= I Czas cię za ogon podciągnąć wzwyż! I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_________________________________________(A.Sznaper
)_I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 19:16:15
Temat: Re: Słodko kwaśny?
Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy byc
kartoflana lub kukurydziana.
Prosty sos slodko-kwasny
1/2 szklanki soku ananasowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
2 lyzki maki ryzowej
1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego
Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic do
wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac usmazone
mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol godziny. Podac z ryzem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 19:17:47
Temat: Re: Słodko kwaśny?
Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy byc
kartoflana lub kukurydziana.
Prosty sos slodko-kwasny
1/2 szklanki soku ananasowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
2 lyzki maki ryzowej
1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego
Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic do
wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac usmazone
mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol godziny. Podac z
ryzem. Mozna tez dodac do sosu starty imbir, czy czosnek, lub ostra papryczke.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 19:18:54
Temat: Re: S*odko kwaĘny?
Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chcia*bym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy byc
kartoflana lub kukurydziana.
Prosty sos slodko-kwasny
1/2 szklanki soku ananasowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
2 lyzki maki ryzowej
1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego
Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic do
wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac usmazone
mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol godziny. Podac z
ryzem. Mozna tez dodac do sosu starty imbir, czy czosnek, lub ostra papryczke.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-03 19:19:53
Temat: Re: Słodko kwaśny?Sorry, cos mi sie odbija.....
Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
>
> Pozdrawiam
> Slavo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-06 11:27:50
Temat: Re: Słodko kwaśny?> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
Uważam, że do słodkiej części najlepiej nadaje się odciek z ananasów w
puszcze, zaś jako kwaśny dodatek ocet na winie ryżowym ( do sosów jasnych )
lub ocet balsamiczny na winie czerwonym ( do sosów ciemnych )
Jeśli chodzi o gęstość już pisałem w poscie powyżej
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-07 10:24:23
Temat: Re: Słodko kwaśny?
Magdalena Bassett wrote:
>
> Sorry, cos mi sie odbija.....
..może po jedzeniu chińszczyzny :))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |