Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Słodko kwaśny?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Słodko kwaśny?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-03 10:53:04

Temat: Słodko kwaśny?
Od: "Slavo" <S...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc

Jestem amartorem gotowania
i to w dodatku waskich specjalnosci.
Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
gdzies sprobuje.
Efekty sa niezle.
Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic


Pozdrawiam
Slavo


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-03 17:25:42

Temat: Re: Słodko kwaśny?
Od: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Slavo <S...@h...pl> wstukal(a) pracowicie:
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic

Mączką ziemniaczaną. A raczej zawiesiną tejże w wodzie.
Niezależnie od tego podczas podsmażania powinien ci się trochę zagęścić.

Antek Goldstein
--
___/___ : I Śmierć naszym wrogom! Drżyj, szczurze, gdyż I
< 102 >======= I Czas cię za ogon podciągnąć wzwyż! I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_________________________________________(A.Sznaper
)_I

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-03 19:16:15

Temat: Re: Słodko kwaśny?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic

Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy byc
kartoflana lub kukurydziana.

Prosty sos slodko-kwasny
1/2 szklanki soku ananasowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
2 lyzki maki ryzowej
1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego

Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic do
wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac usmazone
mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol godziny. Podac z ryzem.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-03 19:17:47

Temat: Re: Słodko kwaśny?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic

Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy byc
kartoflana lub kukurydziana.

Prosty sos slodko-kwasny
1/2 szklanki soku ananasowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
2 lyzki maki ryzowej
1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego

Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic do
wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac usmazone
mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol godziny. Podac z
ryzem. Mozna tez dodac do sosu starty imbir, czy czosnek, lub ostra papryczke.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-03 19:18:54

Temat: Re: S*odko kwaĘny?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chcia*bym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic

Chinskie sosy sa zageszczane maka ryzowa. Moze tez od biedy byc
kartoflana lub kukurydziana.

Prosty sos slodko-kwasny
1/2 szklanki soku ananasowego
2 lyzki cukru
2 lyzki octu
2 lyzki maki ryzowej
1/2 lyzeczki oleju sezamowego, najlepiej ostrego

Dokladnie wymieszac zimne skladniki, i ciagle mieszajac doprowadzic do
wrzenia, az sos z matowego zrobi sie przezroczysty. Zalac usmazone
mieso, podac. Lub zalac podsmazone mieso i piec pol godziny. Podac z
ryzem. Mozna tez dodac do sosu starty imbir, czy czosnek, lub ostra papryczke.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-03 19:19:53

Temat: Re: Słodko kwaśny?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Sorry, cos mi sie odbija.....

Slavo wrote:
>
> Czesc
>
> Jestem amartorem gotowania
> i to w dodatku waskich specjalnosci.
> Wszystko robie z glowy na podstawie tego co
> gdzies sprobuje.
> Efekty sa niezle.
> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.
> Najlepiej z ryba lub kurczakiem.
> Wiem jak zrobic aby byl w smaku slodko-kwasny
> ale nie wiem dokladnie jak go fachowo zagescic
>
> Pozdrawiam
> Slavo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-06 11:27:50

Temat: Re: Słodko kwaśny?
Od: "ostry" <o...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Bardzo chciałbym zrobic dobry sos
> slodko kwasny - taki jak w chinskich restauracjach.

Uważam, że do słodkiej części najlepiej nadaje się odciek z ananasów w
puszcze, zaś jako kwaśny dodatek ocet na winie ryżowym ( do sosów jasnych )
lub ocet balsamiczny na winie czerwonym ( do sosów ciemnych )

Jeśli chodzi o gęstość już pisałem w poscie powyżej

ostry



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-07 10:24:23

Temat: Re: Słodko kwaśny?
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Magdalena Bassett wrote:
>
> Sorry, cos mi sie odbija.....

..może po jedzeniu chińszczyzny :))

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Wina- do czego jakie...
Wina- do czego jakie...
[ cuisine.pl ] Kulinarna Podroz za Ocean - Konkurs
Błonnik
andrut

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »