« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-17 16:04:19
Temat: SZPARAGIWitam!!
W sklepach i na rynkach pojawiły się szparagi, mogłabym was prosić o jakieś
przepisy z tym właśnie warzywem obojętnie czy z białymi czy z zielonymi.
Z góry dziękuję
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-05-17 17:03:02
Temat: Re: SZPARAGIAsia napisał(a):
> Witam!!
> W sklepach i na rynkach pojawiły się szparagi, mogłabym was prosić o jakieś
> przepisy z tym właśnie warzywem obojętnie czy z białymi czy z zielonymi.
> Z góry dziękuję
>
> Asia
>
>
Na początek proponuję najprostszy, obrać, ugotować w osolonej wodzie, i
podać z masełkiem
Michał
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-05-17 17:04:23
Temat: Re: SZPARAGI"Asia" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:e4fhhm$prd$1@news.dialog.net.pl...
> W sklepach i na rynkach pojawiły się szparagi, mogłabym was prosić o jakieś
> przepisy z tym właśnie warzywem obojętnie czy z białymi czy z zielonymi.
Proponuje pesto z bialych szparagow z "frytkami" z parmezanu (przepis zerzniety z
przepisu autorstwa Edwarda Lee.)
Zrobic b. latwo - opis jest dluzszy niz robienie :-)))
Potrzeba:
1/2 kg bialych szparagow z przycietymi lodyzkami, tak ok 3-4 cm od dolu (coby byly
cale miekkie...)
miska wody z lodem
Pesto:
1 szklanka swiezych lisci bazyli - duzo lisci...(I pare calych lodyzek do
dekoracji.)
1 szklanka oliwy z oliwek
szczypta soli
"Frytki" z sera parmezan
100 g swiezo pokrojonego w cieniutkie paseczki parmezanu (mozna grubo zmielic albo
zetrzec na tarce.)
Sos do szparagow
1/4 szklanki bialego wytrawnego wina
1 spora szalotka b. drobno pokrojona w kostke
1/2 szklanki gestej slodkiej smietany
1 lyzka stolowa masla
50 g swiezo utartego sera parmezan
2 lyzeczki grubo lamanego czarnego pieprzu
2 lyzki migdalow (najlepiej pokrojonych w cienutkie talarki)
Sol do smaku
Zrobic pesto
Bazylie zblanczowac przez 15 sekund we wrzacej wodzie i natychmiast wrzucic do miski
wody z lodem. Dobrze wysuszyc po czym zmiksowac z oliwa i ze szczypta soli.
"Frytki":
Rozlozyc rownomiernie cienka warstwa parmezan na pergaminie i piec w srednio-goracym
piecyku - ok 175C - przez 15 minut az ser zacznie "bulgotac" a brzegi stana sie
bursztynowe. Wyjac z piecyka, dac ostygnac i polamac na dlugie cienkie kawalki
Szparagi. Przekroic wzdloz na pol, pozniej kazda polowke na pol, pozniej kazda
polowke na pol, itd. az uzyska sie cieniutke paseczki (jak cienki makaraon...)
Calosc ugotowac w osolonym wrzatku przez 1 minute (nie dluzej...), szybko wlozyc do
miski wody z lodem, po czym dobrze osuszyc.
Sos: Szybko (aby odparowac alkohol) zagotowac wino z szalotka po czym zmniejszyc
plomien i powoli wmieszac smietane. Dodac pieprz, migdaly i powoli wmieszac
parmezan. Powoli gotowac 5-6 minut az sos zgestnieje. Przyprawic sola do smaku.
Dodac ugotowane szparagi, wmiezac maslo i powli podgrzewac. Podawac natychmiast.
Wolac troche pesto na spod glebokiego talerza, nalozyc szparagi, udekorowac
"frytkami" z parmezanu i lodyzka bazylii. Calosc pokropic pesto.
Smacznego...
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-05-17 17:13:07
Temat: Re: SZPARAGIGandhi <g...@p...pl> napisał(a):
> Na początek proponuję najprostszy, obrać, ugotować w osolonej wodzie,
Lepiej na parze. A z czego obrać? Ja tylko łodygi skracam (tne tak w
połowie mniej wiecej, najlepiej sprawdzić łamiąc jeden po kawałku od
"dupki" i zobaczyć gdzie sie twarde włókna konczą, mówie tylko o
zielonych, za białymi nie przepadam to nie wiem).
> i podać z masełkiem
Jako drugi krok proponuje sos typu rokpol (rozpuscic kawałek sera z
niebieską pleśnią). Do zielonych idealne (z białymi nie próbowałem, choć
taki sos dobrze smakuje tez z innymi warzywami gotowanymi na parze).
T.
--
http://foto.maniac.org.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-05-17 17:45:08
Temat: Re: SZPARAGI
Użytkownik "Asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e4fhhm$prd$1@news.dialog.net.pl...
> Witam!!
> W sklepach i na rynkach pojawiły się szparagi, mogłabym was prosić o
jakieś
> przepisy z tym właśnie warzywem obojętnie czy z białymi czy z zielonymi.
> Z góry dziękuję
Witam
Zupa szparagowa, jak kupisz wiecej szparagow to czesc na zupe a czesc z
maslem i tarta bulka.
Przepis na zupe
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/przepisy.html
Robilem w zeszlym tygodniu. Trzeba uwazac, zeby sie nie "zwazyla".
Przepis mozna zmodyfikowac w sprawie "wywaru", ja robilem z kostek
rosolowych.
Pozdr
maf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-05-17 18:55:40
Temat: Re: SZPARAGIIn news:e4flgu$a9u$1@inews.gazeta.pl, Tomasz Piotrowski wrote:
> A z czego obrać? Ja tylko łodygi skracam (tne tak w
> połowie mniej wiecej, najlepiej sprawdzić łamiąc jeden po kawałku od
> "dupki" i zobaczyć gdzie sie twarde włókna konczą, mówie tylko o
> zielonych, za białymi nie przepadam to nie wiem).
Bo właśnie białe się obiera, a zielonych nie. Wiedza wyniesiona z TV, bo
ja też za białymi nie przepadam.
Hania
--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-05-17 19:05:16
Temat: Re: SZPARAGI
Użytkownik "Asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e4fhhm$prd$1@news.dialog.net.pl...
> W sklepach i na rynkach pojawiły się szparagi, mogłabym was prosić o
> jakieś przepisy z tym właśnie warzywem obojętnie czy z białymi czy z
> zielonymi.
> Z góry dziękuję
Właśnie pożarłam zielone zapieczone pod beszamelem. Mniam. :-)
Szparagi trzeba krótko obgotować- (3 min zielone) w posolonej wodzie z
dodatkiem cytryny (jak gotować znajdź sobie w googlach),
Ułożyć na posmarowanej masłem foremce, główki osłonić papierm do pieczenia
żeby się nie spiekły i nie podeschły, resztę czyli łodygi polać beszamelem i
krótko zapiec na złociście w piekarniku nagrzanym do 200st z włączonym
termoobiegiem .
Pycha!
Beszamel do szaparagów można dosmaczyś odrobiną zielonej pasty curry.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-05-17 19:34:40
Temat: Re: SZPARAGIUżytkownik "Asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e4fhhm$prd$1@news.dialog.net.pl...
> Witam!!
> W sklepach i na rynkach pojawiły się szparagi, mogłabym was prosić o
> jakieś przepisy z tym właśnie warzywem obojętnie czy z białymi czy z
> zielonymi.
Przed chwila zjedlismy z rodzinka zjelone szparagi duszone na masle z
odrobina soli i cukru. Pyyycha.
Swietne tez sa pod beszamelem albo duszone na oleju z odrobina sosu sojowego
i cukru, posypane sezamem.
Bardzo smaczna tez jest salatka na cieplo z warzywami duszonymi na masle
(kalafior, brokuly, czerwona cebula, marchewka, szparagi) skropiona sosem z
truskawek albo czerwonych porzeczek - jak ktos lubi tak mieszac smaki:).
almadka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-05-17 19:43:39
Temat: Re: SZPARAGI zieloneAsia wrote:
> Witam!!
> W sklepach i na rynkach pojawiły się szparagi, mogłabym was prosić o jakieś
> przepisy z tym właśnie warzywem obojętnie czy z białymi czy z zielonymi.
> Z góry dziękuję
>
> Asia
>
>
Zielone szparagi z vinaigrette
Odlamac ogonki. Zagotowac na parze, do momentu, gdy jeszcze chrupia.
Przelozyc do miski, polac sosem, szybko wymieszac i podac natychmiast.
Mozna rowniez posypac prazonym ziarnem sezamowym.
Skladniki sosu
2-3 lyzki octu balsamicznego
2-3 lyzki dobrej oliwy
1/2 lyzeczki oleju sezamowego (mozna opuscic)
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu
Wstrzasnac w butelce czy widelcem rozbic w szklance az olej wymiesza sie
z octem i wylac na szparagi.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-05-17 20:02:21
Temat: Re: SZPARAGIszparagi na zimno
biale szparagi ugotowac i ostudzic
pomidory pokroic w bardzo drobna kostke, odrzucajac pestki ze srodka
parmezan zetrzec na tarce jak kto lubi, drobniej lub grubiej
teraz szparagi, na to pomidory i balsamico i parmesan
doskonale na gorace dni ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |