« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2006-05-11 12:26:06
Temat: Re: Sałata
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e3v2so$p8k$1@inews.gazeta.pl...
>
> Vegeta z glutemsodu do sałaty i to jeszcze "klasycznie"?
> Litości!
>
Teraz to wszystko się nazywa winegre
A ja robię klasycznie
olej z pestek winogron, bo nie śmierdzi
sok z cytryny
czasem kilka kropel mineralnej
szczypta cukru, szczypta soli
świeży czosnek przez wypychaczkę
czasem może troszku musztardy?
może zbitej gorczycy?
postoi, przejdzie sobą
i się je
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2006-05-11 18:12:39
Temat: Re: Sałata
Użytkownik "Pandżdżownica" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e3vahj$gpm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> czasem może troszku musztardy?
O tak, musztarda jest dobra do sałaty, zwłaszcza francuska - taka z całymi
ziarnami gorczycy.
> może zbitej gorczycy?
? Znaczy się co z tą gorczycą zrobić konkretnie? W moździerzu ją utłuc?
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2006-05-11 18:18:35
Temat: Re: Sałata
"Sowa" <m...@w...pl> wrote in message
news:e3vuqn$rj4$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Pandżdżownica" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:e3vahj$gpm$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> czasem może troszku musztardy?
>
> O tak, musztarda jest dobra do sałaty, zwłaszcza francuska - taka z
> całymi ziarnami gorczycy.
>
>> może zbitej gorczycy?
>
> ? Znaczy się co z tą gorczycą zrobić konkretnie? W moździerzu ją utłuc?
Można nawet porozgniatać łyżką...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2006-05-11 18:33:13
Temat: Re: Sałata
Le jeudi 11 mai 2006 ŕ 14:17:13, dans <e3va69$37m$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> A poza tym dziękuję za pomysły, bedę je sukcesywnie realizować (no, może
> oprócz tej sałaty smażonej w smalcu - jakoś mnie odrzuca)
Salata jako warzywo jest doskonala (sama robie zapiekanki z salaty, z
boczkiem), ale jakos bardziej sie na nie ma ochote w pelni lata, kiedy
salaty jest ogromna ilosc i czasami nie wiadomo co z nia zrobic.
Na wiosne lepiej jadac jako nowalijke :)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2006-05-11 18:39:53
Temat: Re: Sałata
Le jeudi 11 mai 2006 ŕ 14:26:06, dans <e3vahj$gpm$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> A ja robię klasycznie
> olej z pestek winogron, bo nie śmierdzi
> sok z cytryny
> czasem kilka kropel mineralnej
> szczypta cukru, szczypta soli
> świeży czosnek przez wypychaczkę
> czasem może troszku musztardy?
> może zbitej gorczycy?
Ja robie w sposob ktory najbardziej przypomina twoj (za wszystkich
podanych tu przepisow).
- do lyzki z soku z cytryny dodaja sol i pieprz (zanim dodam olej, bo
sol sie w oleju nie rozposci), mieszam
- dodaje 2-3 lyzki neutralnego w smaku oleju (czesto slonecznikowy)
- dodaje wycisniety zabek czosnku (ale koniecznie bez srodkowego
kielka) i drobno pokrojona szalotke.
Nigdy nie robie "na zapas", ta vinaigrette (no, ten winegret ;)
zmienia smak nastepnego dnia (szalotka w szczegolnosci).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2006-05-11 18:43:39
Temat: Re: Sałata
Użytkownik "Sowa" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e3v2so$p8k$1@inews.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:e3v0gp$s5$1@polsl.pl...
>
> > Klasyczny to:
> > vinegrete: 1lyzeczka octu i 3 lyzeczki oliwy z oliwek vegeta lub sol do
> > smaku.
>
> (no właśnie, jakaś homeopatyczna ilość :>)
>
> Vegeta z glutemsodu do sałaty i to jeszcze "klasycznie"?
> Litości!
>
heh chodzi o proporcje hehehe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2006-05-11 21:14:10
Temat: Re: Sałatabatory <b...@p...beztego.onet.pl> napisał(a):
> A poza tym dziękuję za pomysły, bedę je sukcesywnie realizować (no, może
> oprócz tej sałaty smażonej w smalcu - jakoś mnie odrzuca)
A mama mojej przyjaciółki kisi sałatę. Wygląda /ukiszona sałata/
nieszczególnie, ale smakuje świetnie. Poza tym - sałata masłowa mogłaby dla
mnie nie istnieć. Trochę lepsza od trawy /powtarzam - jak dla mnie/. Ale
inne sałaty - to i owszem.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2006-05-12 00:20:38
Temat: Re: SałataUżytkownik "Lia" <i...@p...org> napisał w wiadomości
news:1t51po85gaom.dlg@iska.from.poznan...
> Brzmi apetycznie.
> Ale ja lubie takie wynalazki.
> Kiedys robiłam tak, że sałate soliłam, cukrzyłam i skrapiałam cytryną, a
> potem polewałam gorącym roztopionym masłem. Pychota.
Mój dziadek jadał sałatę (pokrojoną) polaną smalcem i wysmażonymi na brązowo
skwarkami. To wszystko do chleba z masłem ;D
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2006-05-12 01:20:58
Temat: Re: Sałata
"Akulka" <s...@g...pl> wrote in message
news:e40kp7$hfa$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Lia" <i...@p...org> napisał w wiadomości
> news:1t51po85gaom.dlg@iska.from.poznan...
>> Brzmi apetycznie.
>> Ale ja lubie takie wynalazki.
>> Kiedys robiłam tak, że sałate soliłam, cukrzyłam i skrapiałam cytryną, a
>> potem polewałam gorącym roztopionym masłem. Pychota.
>
> Mój dziadek jadał sałatę (pokrojoną) polaną smalcem i wysmażonymi na
> brązowo
> skwarkami. To wszystko do chleba z masłem ;D
>
> Pozdrawiam,
> Akulka
Witam!
Więcej ludzi jadało tak przyrządzoną sałatę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2006-05-12 01:52:54
Temat: Re: SałataUżytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e40nui$ff7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Więcej ludzi jadało tak przyrządzoną sałatę.
Ja się jeszcze nie odważyłam, tak jak chleba ze smalcem i cukrem:P Mój
dziadek w ogóle dziwne rzeczy jadał... tak jakbyśmy spokrewnieni nie byli. W
czasie wojny to i kruki i wrony:D
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |