| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-05-10 12:22:10
Temat: zupa z cieciorkiWitam serdecznie,
Wymyśliłam wczoraj i ugotowałam pyszną zupę z cieciorki (ciecierzycy) i może
komuś przyda się przepis: (składniki na jakieś 2,5 l zupy)
cieciorkę (25 dag) moczymy przez 12 godzin, płuczemy i gotujemy (w świeżej
wodzie) prawie do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim,
ziarenkami pieprzu, korzeniem pietruszki, selerem i pokrojoną w kostkę
marchewką (nie lubię gotowanej pietruchy i selera, więc go zostawiam w
całości, żeby się czasami na to nie natknąć na talerzu) i ja do gotowania
dodałam wędzone żeberka. Jak już cieciorka będzie prawie miękka (jakieś
półtorej godziny) dodałam pomidory, pokrojone, bez skórki (około 70 dag), ja
miałam mrożone, pokrojoną drobno białą część pora i zmiażdżony ząbki
czosnku, pieprz, sól, i przyprawy, w moim przypadku: majeranek, kminek
mielony i oregano, no i pokrojone mięso "obrane" z żeberek (kości dostał
pies :-). Na sam koniec wrzuciłam mnóstwo posiekanej natki pietruszki. Zupa
wyszła pyszna! Pewnie "Ameryki nie odkryłam" ale jest to zapewne jakaś
alternatywa wobec grochówek i fasolówek. Cieciorka ugotowała się do
miękkości, ale nie rozciapkała. Świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi
Smacznego życzę, jeżeli ktoś się skusi :-)
Gocha
PS. Tak zupełnie na marginesie, to cieciorkę kupiłam z sentymentu, bo
przypomnialam sobie jak klika lat temu jeździłam stopem po Francji i
praktycznie cały miesiąc odżywialiśmy się w bardzo dziwny sposób z uwagi na
brak kasy i ogólnie królowała cieciorka z puszki kupowana w ilościach
hurtowych w supermarketach. Ale to już NTG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |