« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-22 06:46:00
Temat: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....Witam,
Mam schab ok 0,5 kg
Wczoraj wieczorem zrobiłem coś takiego ;)
kilka łyżek oleju wymieszałem z przyprawami do mięs (jakiś mix knorra do
mięs) trochę soli i pieprzu oraz dwa zmiażdżone ząbki czosnku a następnie w
masowałem w sachabik ;) i zostawiłem w lodówce na całą noc
No właśnie i nie wiem co dalej...
nie chcę smażyć tylko do piekarnika i niech się dusi ale z czym??
poproszę o kilka wskazówek ;))
Pozdrawiam,
Dominik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-22 07:19:27
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....Świadomie, albo i nie Prekto napisał(a):
> Wczoraj wieczorem zrobiłem coś takiego ;)
> kilka łyżek oleju wymieszałem z przyprawami do mięs (jakiś mix knorra do
> mięs) trochę soli i pieprzu oraz dwa zmiażdżone ząbki czosnku a następnie w
> masowałem w sachabik ;) i zostawiłem w lodówce na całą noc
> No właśnie i nie wiem co dalej...
> nie chcę smażyć tylko do piekarnika i niech się dusi ale z czym??
W mleku, może w piwie :))
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-22 07:52:39
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....In article <dbq4p6$fcj$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Prekto" <p...@p...onet.pl> wrote:
> Witam,
>
> Mam schab ok 0,5 kg
> Wczoraj wieczorem zrobiłem coś takiego ;)
> kilka łyżek oleju wymieszałem z przyprawami do mięs (jakiś mix knorra do
> mięs) trochę soli i pieprzu oraz dwa zmiażdżone ząbki czosnku a następnie w
> masowałem w sachabik ;) i zostawiłem w lodówce na całą noc
A wywietrzyłeś lodówkę? ;-)
> No właśnie i nie wiem co dalej...
> nie chcę smażyć tylko do piekarnika i niech się dusi ale z czym??
Ze śmietan-fixem?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-22 09:06:59
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....wrote Prekto
> > nie chcę smażyć tylko do piekarnika i niech się dusi ale z czym??
>
> W mleku, może w piwie :))
>
> Pozdrawiam.
> --
W mleku to się moczy baraninę (a precyzyjniej to w maślance) a piwo zostaw
do golonki. Schab można potraktować wytrawny czerwonym winem. Im cięższe
(np. porto) tym lepszy efekt. Do tego jeszcze rodzynki i szłwia.
Pzdr Jacenty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-22 10:12:24
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....ale dokładnie jak??
czy wlać do tego naczynia w którym leży schab mleko, śmietane lub wino i do
piekarnika? jak dużo tego wlać?
czy może jeszcze dodać coś tam? np. paprykę, marchewkę, pieczarki ...
pozdrawiam,
Dominik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-22 10:25:49
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....
Użytkownik "Prekto" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dbqgs7$cjs$1@atlantis.news.tpi.pl...
> ale dokładnie jak??
> czy wlać do tego naczynia w którym leży schab mleko, śmietane lub wino i
do
> piekarnika? jak dużo tego wlać?
> czy może jeszcze dodać coś tam? np. paprykę, marchewkę, pieczarki ...
>
> pozdrawiam,
> Dominik
>
> To w czym leżało podaruj Neptunowi, niech plynie rurami do oceanu.A Mięcho
przypal w brytfance na margarynie( koniecznie bo inaczej nie będzie
koloru)podlej to wodą i dodaj przyprawy,rodzynki, cebulę , czosnek, tymianek
albo szałwię i niech się podusi. Jak będzie średnio miękkie podlej winem i
zredukuj (odparuj) więcej niż połowę. A dalej to już chyba wiesz co
robić;))?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-22 13:20:32
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....Świadomie, albo i nie Prekto napisał(a):
> ale dokładnie jak??
> czy wlać do tego naczynia w którym leży schab mleko, mietane lub wino i do
> piekarnika? jak dużo tego wlać?
> czy może jeszcze dodać co tam? np. paprykę, marchewkę, pieczarki ...
No dobra... nie było czasu napisać :/ W sporym rondlu obsmażyć schab na
rumiano, potem dodać warzywa, marchew, pietrucha, seler i zalać całość
mlekiem, osolić. Dusić aż mleko odparuje na tyle, że zrobi sie z tego sos... lub
analogicznie z piwem (nie tylko golonka w piwie jest dobra, polecam
spróbować schab czy wołowinę) oczywiście powstały sos należy doprawić do
smaku.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-22 13:31:05
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....Wyrzuc. Bedzie przesolone najpewniej. Bo te rozne miksy z reguly maja juz
dosc duzo soli, a ty jeszcze dosoliles.
Oczywiscie z wyrzuceniem to zart, ale mozesz sporo zrobic: chinszczyzne,
smazone w panierce (tradycyjnie), z szynka i serem w srodku....
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-07-24 11:59:55
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....zrobiłem i jakiś taki twardy ten schab wyszedł ???
jakiś czas temu też podobnie robiłem schab i też wyszedł twardy.
robiłem tak jak pisałeś
może jakaś rada na schab??
Pozdrawiam,
Dominik
Użytkownik "panta_rei" <j...@c...znajdzie> napisał w wiadomości
news:slrn.pl.de1sl0.koo.jak_jakas@slawi.grota.mine.n
u...
> Świadomie, albo i nie Prekto napisał(a):
>
>> ale dokładnie jak??
>> czy wlać do tego naczynia w którym leży schab mleko, śmietane lub wino i
>> do
>> piekarnika? jak dużo tego wlać?
>> czy może jeszcze dodać coś tam? np. paprykę, marchewkę, pieczarki ...
>
> No dobra... nie było czasu napisać :/ W sporym rondlu obsmażyć schab na
> rumiano, potem dodać warzywa, marchew, pietrucha, seler i zalać całość
> mlekiem, osolić. Dusić aż mleko odparuje na tyle, że zrobi sie z tego
> sos... lub
> analogicznie z piwem (nie tylko golonka w piwie jest dobra, polecam
> spróbować schab czy wołowinę) oczywiście powstały sos należy doprawić do
> smaku.
>
> Pozdrawiam.
> --
> Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
> www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
> Wasz Windows tego nie potrafi...:P
> ********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-07-24 14:39:44
Temat: Re: Schab ok 0,5 kg i co dalej .....Świadomie, albo i nie Prekto napisał(a):
> zrobiłem i jakiś taki twardy ten schab wyszedł ???
> jakiś czas temu też podobnie robiłem schab i też wyszedł twardy.
> robiłem tak jak pisałeś
> może jakaś rada na schab??
Schab często bywa taki wiórowaty, ale jeśli jest twardy to obawiam sie,
że od jakiejś starej świni pochodził :)) Rada: nie kupować schabu, który
jest jakiś taki większy od wszystkich innych :)) znaczy sie grubszy.
Pozdrawiam.
PS. Można prosic o wycinanie zbędnych cytatów i odpowiadanie *pod*
tekstem?
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
www.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |