« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-18 13:39:04
Temat: Re: sernik poza polska
>
> Tak na marginesie mam paczke (200g) zmielonego maku, co slodkiego mozna z
> tego zrobic?
> Kaczucha
tort makowy...
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-18 13:46:33
Temat: sernik poza polskaKochani
jakis czas temu prosilam Was o przepis na sernik gdy sie nie ma polskiego
twarogu, dziekuje za wszystkie przepisy,
ale w koncu znalazlam ser, z ktorego WYSZEDL mi sernik, nazywa sie to tutaj
SpeiseTopfen i jest to taki zmielony na "pyl" (jesli tak mozna powiedziec)
ser. Po pierwszej probie sernik byl pyszny tyle ze opadl niemilosiernie
tworzac taki krater wulkanu. W koncu dodalam puddingu z paczki i wczoraj
sernik byl juz taki jak ma byc:))))
Oczywiscie zostal zjedzony jak tylko zdazyl ostygnac:)))
Tak na marginesie mam paczke (200g) zmielonego maku, co slodkiego mozna z
tego zrobic?
Kaczucha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 13:54:55
Temat: Re: sernik poza polska
Użytkownik "Iwona i Andrzej Malek" <s...@t...at> napisał w
wiadomości news:ZCnX6.97613$Oz4.3527192@news.chello.at...
> Tak na marginesie mam paczke (200g) zmielonego maku, co slodkiego mozna z
> tego zrobic?
Spróbuj taki makowiec...
http://jduszczynska.republika.pl/_private/makowiec2.
htm
Pozdrawiam
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 14:05:27
Temat: Re: sernik poza polskaa co to to-to ten pudding z paczki i dlaczego pasuje do krateru?
moze sie czepiam (halo Wladyslawie!), ale tu (UK) pudding ma
jedno, nie - dwa - znaczenia i nic a nic mi nie pasuje dalej do
krateru :)
Krysia
>Kochani
>jakis czas temu prosilam Was o przepis na sernik gdy sie nie ma polskiego
>twarogu, dziekuje za wszystkie przepisy,
>ale w koncu znalazlam ser, z ktorego WYSZEDL mi sernik, nazywa sie to tutaj
>SpeiseTopfen i jest to taki zmielony na "pyl" (jesli tak mozna powiedziec)
>ser. Po pierwszej probie sernik byl pyszny tyle ze opadl niemilosiernie
>tworzac taki krater wulkanu. W koncu dodalam puddingu z paczki i wczoraj
>sernik byl juz taki jak ma byc:))))
>Oczywiscie zostal zjedzony jak tylko zdazyl ostygnac:)))
>
>
>Tak na marginesie mam paczke (200g) zmielonego maku, co slodkiego mozna z
>tego zrobic?
>
>Kaczucha
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 14:20:59
Temat: Re: sernik poza polskaAt 03:05 PM 6/18/01 +0100, you wrote:
>a co to to-to ten pudding z paczki i dlaczego pasuje do krateru?
>
>moze sie czepiam (halo Wladyslawie!), ale tu (UK) pudding ma
>jedno, nie - dwa - znaczenia i nic a nic mi nie pasuje dalej do
>krateru :)
>
>Krysia
moze chodzi o make ziemniaczana , ktora z pewnoscia jest w takim budyniu
"kupnym" z torebki? Niektorzy jak slyszalam daja rowniez w zamian budynie
sproszkowane piure ziemniaczane (!). A wszystko to -chyba- po to aby masa
serowa nie byla za mokra, bo wowczas sie tworzy ow krater.
Ja jak juz musze, to wole lyzke czystej skrobii zmieniaczanej, niz te
dziwnie pachnace i dziwnie kolorowane budynie.
A moze serniczek zakraterowal, bo mial za malo jaj??(ajajaj)
Agnieszka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 14:24:50
Temat: Re: sernik poza polska
>>a co to to-to ten pudding z paczki i dlaczego pasuje do krateru?
>>
>>moze sie czepiam (halo Wladyslawie!), ale tu (UK) pudding ma
>>jedno, nie - dwa - znaczenia i nic a nic mi nie pasuje dalej do
>>krateru :)
>>
>>Krysia
>
>
>moze chodzi o make ziemniaczana , ktora z pewnoscia jest w takim budyniu
>"kupnym" z torebki? Niektorzy jak slyszalam daja rowniez w zamian budynie
>sproszkowane piure ziemniaczane (!). A wszystko to -chyba- po to aby masa
>serowa nie byla za mokra, bo wowczas sie tworzy ow krater.
>Ja jak juz musze, to wole lyzke czystej skrobii zmieniaczanej, niz te
>dziwnie pachnace i dziwnie kolorowane budynie.
>A moze serniczek zakraterowal, bo mial za malo jaj??(ajajaj)
>
>Agnieszka
Kurcze, widac za malo w zyciu sernikow tworzylam, albo mi nie
opadaly , ALBO sie tym nie przejmowalam...hhmmmm
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 14:37:53
Temat: Re: sernik poza polska
>
> >
> >moze chodzi o make ziemniaczana , ktora z pewnoscia jest w takim budyniu
> >"kupnym" z torebki? Niektorzy jak slyszalam daja rowniez w zamian budynie
> >sproszkowane piure ziemniaczane (!). A wszystko to -chyba- po to aby masa
> >serowa nie byla za mokra, bo wowczas sie tworzy ow krater.
> >Ja jak juz musze, to wole lyzke czystej skrobii zmieniaczanej, niz te
> >dziwnie pachnace i dziwnie kolorowane budynie.
> >A moze serniczek zakraterowal, bo mial za malo jaj??(ajajaj)
> >
> >Agnieszka
>
>Kurcze, widac za malo w zyciu sernikow tworzylam, albo mi nie
>opadaly , ALBO sie tym nie przejmowalam...hhmmmm
>
>Krysia
ja sie wlasnie nie przejmowalam:-), a maka jest w przypadku wyjatkowo
mokrego sera....
Choc ponoc sernik zawsze troszke opadnie, ponoc w normie jest, jesli
zmiejszy sie do ilosci nalanego ciasta. Ja tam wole wyzszy.....:-)))
A ja mam jeszcze 3 funty zamrozonego polskiego twarozku, O! czeka na dobra
okazje do zrobienia serniczka, wlasnie niedlugo bedzie taka, wielka impreza
caloinstytutowa ( w domu i ogrodzie szefa instytutu), skladkowa, kazdy jest
zachecany do przyniesienia czegos narodowo-specyficznego
Agnieszka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 14:51:07
Temat: Re: sernik poza polskaten pudding to (cytuje z paczki): Pudding-Pulver Vanille-Geschmack
podejrzewam ze jest to taki nasz budyn, prawde mowiac nie prowalam go robic
jako budyn (malzonek wypija wszelkie ilosci mleka w lodowce) ale do sernika
sie nadal:))
Kaczucha
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:3i2sitc8tfa643oc08gtfb98ljguvot40c@4ax.com...
> a co to to-to ten pudding z paczki i dlaczego pasuje do krateru?
>
> moze sie czepiam (halo Wladyslawie!), ale tu (UK) pudding ma
> jedno, nie - dwa - znaczenia i nic a nic mi nie pasuje dalej do
> krateru :)
>
> Krysia
>
> >Kochani
> >jakis czas temu prosilam Was o przepis na sernik gdy sie nie ma polskiego
> >twarogu, dziekuje za wszystkie przepisy,
> >ale w koncu znalazlam ser, z ktorego WYSZEDL mi sernik, nazywa sie to
tutaj
> >SpeiseTopfen i jest to taki zmielony na "pyl" (jesli tak mozna
powiedziec)
> >ser. Po pierwszej probie sernik byl pyszny tyle ze opadl niemilosiernie
> >tworzac taki krater wulkanu. W koncu dodalam puddingu z paczki i wczoraj
> >sernik byl juz taki jak ma byc:))))
> >Oczywiscie zostal zjedzony jak tylko zdazyl ostygnac:)))
> >
> >
> >Tak na marginesie mam paczke (200g) zmielonego maku, co slodkiego mozna z
> >tego zrobic?
> >
> >Kaczucha
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 15:05:07
Temat: Re: sernik poza polska>
> ten pudding to (cytuje z paczki): Pudding-Pulver Vanille-Geschmack
> podejrzewam ze jest to taki nasz budyn, prawde mowiac nie prowalam go robic
> jako budyn (malzonek wypija wszelkie ilosci mleka w lodowce) ale do sernika
> sie nadal:))
Pudding to jest budyń, nie brytyjski pudding ;-)
Do sernika nadaje się również Schichtkäse, w Austrii pewnie
Schichttopfen nazwane...
Trzeba tylko na serwetkę i sitko dać. Wypróbowane, bo Speisetopfen u nas
Piefkes nie ma.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 15:25:05
Temat: Re: sernik poza polskadziekuje za wytlumaczenie...zastanawia mnie dlaczego sama na to
nie wpadlam...odpowiedzi prosze przesylac na kartkach
pocztowych...
Krysia
>>
>> ten pudding to (cytuje z paczki): Pudding-Pulver Vanille-Geschmack
>> podejrzewam ze jest to taki nasz budyn, prawde mowiac nie prowalam go robic
>> jako budyn (malzonek wypija wszelkie ilosci mleka w lodowce) ale do sernika
>> sie nadal:))
>
>Pudding to jest budy?, nie brytyjski pudding ;-)
>
>Do sernika nadaje si? równie? Schichtkäse, w Austrii pewnie
>Schichttopfen nazwane...
>Trzeba tylko na serwetk? i sitko da?. Wypróbowane, bo Speisetopfen u nas
>Piefkes nie ma.
>
>Waldek
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |