Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Majonez (porada)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Majonez (porada)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-18 08:50:31

Temat: Majonez (porada)
Od: "?" <j...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

W książce P.Lucyny Ćwierczakiewiczównej - "365 Obiadów" podane są następujące
przepisy i porady dot.majonezów cyt.;
1 . Ogólne zasady majonezów
Pierwszą zasadą każdego majonezu jest dobra oliwa ....
I tak najlepszy majonez zwany "provensal" ,robi się ....
Drugi rodzaj : robi się sos biały z dwóch łyżek masła , 2 łyżek mąki, kwaterki
(250 gr.) , smaku z ryb lub drobiu (zapewne mowa o tzw. tłuszczyku)
i do ostudzenia dobiera się po trosze funt (0,5 l) oliwy ubity z 3 żółtkami
... co powiększa .. ogromnie ilość majonezu.
Trzeci rodzaj do ubitego pół funta (250 ml) oliwy z trzema żółtkami dobierać
(dodawać) smaku , dobrze wygotowanego z ryb lub drobiu, z dodaniem łuta
g.)żelatyny, ciągle bijąc ... gdy zgęstnieje dolać octu lub cytryny do smaku.
Takiego majonezu tworzy się najwięcej i jest najpulchniejszy z tej samej
proporcji oliwy.
Czwarty rodzaj : do ugotowanych i utartych kilku kartofli, dobierać po trosze
funt oliwy, soli, musztardy, octu i cukru.
....
cd.
Upiec na funt (0,5 l) oliwy 4 mączne duże kartofle. Gdy są dobrze upieczone
,wykruszyć je z łupinki .. i wywiercić na masę, w którą wbić jedno surowe
żółtko. Wsypać po trosze soli i wlewać po odrobinie oliwę ... majonez
zgęstnieje; wtedy wcisnąć prawie całą cytrynę i na koniec noża cukru, aby
zniszczyć ostry smak cytryny.
............
"Provensal"
Na miskę, wbić dwa żółtka, szczyptę soli i szczyptę białego pieprzu, rozcierać
to łyżką (drewnianą !!!), dolewając co kilka sekund oliwy po pół malutkiej
łyżeczki od herbaty i ciągle w jedną stronę wiercąc, w bardzo zimnym miejscu,
aż cały funt oliwy wyjdzie ... .Wtedy do smaku wcisnąć soczystą cytrynę albo
wlać winnego octu, wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać.. .

Dodatkowe rady ...
25. Przy robieniu majonezu, bardzo często żółtka z oliwą się zewrą, wtedy
trzeba wlać trzy do pięciu kropel bardzo mocnego octu, lub bryznąć (bez uwag)
w donicę, gdzie się oliwę wierci, bardzo zimnej wody, ale koniecznie tylko
bryznąć.Powinno się zwarzenie rozejść.!!!!!


--
>>> JacekK <<<
====================================================
=
Cytat dnia :
""Rozkosze stołu są przywilejem każdego wieku, każdej pozycji, każdego kraju,
każdego dnia; mogą być w zgodzie z wszelką przyjemnością ... ."
[ Brillat-Savarin A.]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-18 09:04:10

Temat: Re: Majonez (porada)
Od: "?" <j...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepraszm ,ale uciekło gdzieś...
ŁUT - j.w w Królestwie - wynosił 13,67 g. Pani Ćwierczakiewiczowa podaje 12,6
g.~ ok. 13 g.

--
>>> JacekK <<<
====================================================
=
Cytat dnia :
"Użytkownik wykonał nieprawidłową operację i zostanie zamknięty."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Moze jest tu ktos z Krakowa
Ekologia a Maklowicz
zupa czesnakowa?
Re: placki bananowe dla wojtka
wheat berry

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »