| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-17 18:52:06
Temat: Re: placki bananowe dla wojtkapo treningu czyniacym mistrza nieco poprawiona wersja :)
placki bananowe dla wojtka
"przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia.
a dedykowany wojtkowi bo zasmakowaly mu jak rzadko ktory moj nowy
wytwor :)
w ogole jestem z nich wyjatkowo zadowolona i dumna :) dzis przyjechala
moja mama i siostra i w czworke wyjadalismy je na wyscigi. takie jeszcze
gorace
prosto z patelni ;)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: ciasto - blyskawicznie. gorzej ze smazeniem ;)
Proporcje podane dla 2osób.
Składniki:
4 banany
maka razowa - pol szklanki do szklanki w zalezności od wielkości i
stopnia dojrzałości bananów (robilam z pszenna ale pewnie kazda dobra,
nawet biala)
sok z cytryny - no tak ... nie za duzo ;)
ew. troche wody (mineralnej czy jakiej..)
olej do smazenia (ja preferuje winogronowy)
Przepis:
banany zmiksowac lub rozciapac widelcem. teraz jest najlepszy moment
do dodania soku z cytryny - wkrapiamy po trochu i próbujemy. "paćkę"
wymieszac z maka. jesli
razowa, to grudki nie beda sie robic i mozna mieszac nawet lyzka. ew
dolac troche wody zeby nie bylo za geste.
smazyc na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niezbyt duzym ogniu zeby sie
nie palily za szybko.
Wskazówki i uwagi:
jak ktos bardzo lubi i jest przywiazany do tego, to moze dodac do
ciasta troche maki kukurydzianej w roli lepiszcza. ale banany w zupelnosci
wystarczaja w tej roli :)
i moj nowy komentarz dotyczacy uzycia bialej maki:
odrobina soli to faktycznie dobry dodatek. nie decydujący ale dobry :)
dzis znów robilam te placki. niestety skończyła mi sie mąką razowa...
zamiast niej wzięłam więc białej i troche otrębów oraz popping
amarantusowy. jednak biała maka to nie to samo co razowa... juz takie
pyszne nie byly, jakies takie... jednolite (chodzi o teksturę) wyszły. i
smakowo nie az tak dobre. wniosek: biała maka jednak niezbyt sie nadaje.
no, to smacznego :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-18 07:08:17
Temat: Re: placki bananowe dla wojtka
Patrycccja <k...@s...pl> wrote in message
news:3B2CFC56.32AA4304@spinacz.pl...
> po treningu czyniacym mistrza nieco poprawiona wersja :)
>
> placki bananowe dla wojtka
>
Zrobilam te placki i .... mala porazka, niestety. Przylepily sie do patelni
na amen i za nic nie chcialy dac sie obrocic. W koncu zdrapywalam je z
patelni i rezultatem byla taka przesmazona masa. Bardzo pyszna to fakt, ale
z plackami mialo to niewiele wspolnego.
Nie wiem czy to wina patelni - nigdy nie smazylam na niej plackow, wiec nie
mam pojecia jak zachowuja sie na niej powiedzmy zwykle ziemniaczane. A moze
dalam za malo tluszczu? Pat, ile tluszczu? Ja uzylam oleju winogronowego,
ale naprawde niewielkiej ilosci.
Chetnie sprobuje jeszcze raz, bo sa pycha, ale wolalabym zebys sie daly
odwracac.
Pozdrawiam
Asia :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 08:05:37
Temat: Re: placki bananowe dla wojtkaasia wrote:
> Zrobilam te placki i .... mala porazka, niestety. Przylepily sie do patelni
> na amen i za nic nie chcialy dac sie obrocic. W koncu zdrapywalam je z
> patelni i rezultatem byla taka przesmazona masa. Bardzo pyszna to fakt, ale
> z plackami mialo to niewiele wspolnego.
chyba jednak za malo maki. konsystencja powinna byc taka, zeby po nalozeniu
ciasto sie samo nie rozplywalo, tylko wymagalo "uladzenia" lyzka. inaczej
placki beda za miekkie i nijak sie ich nie uda ladnie odwrocic - juz to
przetrenowalam ;)
> Nie wiem czy to wina patelni - nigdy nie smazylam na niej plackow, wiec nie
> mam pojecia jak zachowuja sie na niej powiedzmy zwykle ziemniaczane. A moze
> dalam za malo tluszczu? Pat, ile tluszczu? Ja uzylam oleju winogronowego,
> ale naprawde niewielkiej ilosci.
ja smarze na teflonowej - jestem z teflonowego pokolenia ;)
a oleju daje tez nie duzo - takiego kleksa po srodku a potem ew. po
nalozeniu plackow jeszcze "macham" patelnia, zeby dosiegnal wszystkich
plackow. ten olej to tylko po to, zeby byly ladnie rumiane. bez tluszczu
rumienia sie (a pozniej przypalaja ;) tylko tam, gdzie sie stykaja z
patelnia. a tak sa slicznie rumiane.
> Chetnie sprobuje jeszcze raz, bo sa pycha, ale wolalabym zebys sie daly
> odwracac.
zdecydowanie wiecej maki :)
i jak brzeg bedzie rumiany to odrazu podwazac i sprawdzac czy usmarzone,
bo szybko sie pala. tzn. nie pala na gorzki wegiel, ale sa czarne - no i
nadal smaczne :)
pat
powodzenia :)
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-18 08:17:42
Temat: Re: placki bananowe dla wojtka
Patrycccja <k...@s...pl> wrote in message
news:3B2DB651.98CB6FEE@spinacz.pl...
> chyba jednak za malo maki. konsystencja powinna byc taka, zeby po
nalozeniu
> ciasto sie samo nie rozplywalo, tylko wymagalo "uladzenia" lyzka. inaczej
> placki beda za miekkie i nijak sie ich nie uda ladnie odwrocic - juz to
> przetrenowalam ;)
>
sprobuje, bo sa pyszne. Musi sie udac
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |