Message-ID: <3...@s...pl>
Date: Sun, 17 Jun 2001 20:52:06 +0200
From: Patrycccja <k...@s...pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: ircx.pl.polskavege,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: placki bananowe dla wojtka
References: <3...@s...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 992803273 inferno.mikrus.pw.edu.pl (17 Jun 2001 20:41:13
+0200)
Distribution: ircx
Lines: 61
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:55164
Ukryj nagłówki
po treningu czyniacym mistrza nieco poprawiona wersja :)
placki bananowe dla wojtka
"przepis inspirowany przepisem z pl.rec.kuchnia.
a dedykowany wojtkowi bo zasmakowaly mu jak rzadko ktory moj nowy
wytwor :)
w ogole jestem z nich wyjatkowo zadowolona i dumna :) dzis przyjechala
moja mama i siostra i w czworke wyjadalismy je na wyscigi. takie jeszcze
gorace
prosto z patelni ;)"
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: dania gorące
Skala trudności: *
Czas przygotowania: ciasto - blyskawicznie. gorzej ze smazeniem ;)
Proporcje podane dla 2osób.
Składniki:
4 banany
maka razowa - pol szklanki do szklanki w zalezności od wielkości i
stopnia dojrzałości bananów (robilam z pszenna ale pewnie kazda dobra,
nawet biala)
sok z cytryny - no tak ... nie za duzo ;)
ew. troche wody (mineralnej czy jakiej..)
olej do smazenia (ja preferuje winogronowy)
Przepis:
banany zmiksowac lub rozciapac widelcem. teraz jest najlepszy moment
do dodania soku z cytryny - wkrapiamy po trochu i próbujemy. "paćkę"
wymieszac z maka. jesli
razowa, to grudki nie beda sie robic i mozna mieszac nawet lyzka. ew
dolac troche wody zeby nie bylo za geste.
smazyc na dobrze rozgrzanym oleju, ale na niezbyt duzym ogniu zeby sie
nie palily za szybko.
Wskazówki i uwagi:
jak ktos bardzo lubi i jest przywiazany do tego, to moze dodac do
ciasta troche maki kukurydzianej w roli lepiszcza. ale banany w zupelnosci
wystarczaja w tej roli :)
i moj nowy komentarz dotyczacy uzycia bialej maki:
odrobina soli to faktycznie dobry dodatek. nie decydujący ale dobry :)
dzis znów robilam te placki. niestety skończyła mi sie mąką razowa...
zamiast niej wzięłam więc białej i troche otrębów oraz popping
amarantusowy. jednak biała maka to nie to samo co razowa... juz takie
pyszne nie byly, jakies takie... jednolite (chodzi o teksturę) wyszły. i
smakowo nie az tak dobre. wniosek: biała maka jednak niezbyt sie nadaje.
no, to smacznego :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|