« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-30 14:49:00
Temat: Sernik bez pieczeniaWitajcie
Spotkałam się kiedyś z sernikiem, którego nie trzeba piec, czy ktoś z was
posiada może taki przepis?
I jeszcze jedno:
Może znacie jakieś ciasta potrawy z serkiem waniliowym:
Jak go można ciekawie wykorzystać?
Czekam na wasze pomysły.
Pozdrawiam
Sendi
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-03-30 15:23:48
Temat: Re: Sernik bez pieczeniaUżytkownik "Sendi" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010d01c53537$9e71aad0$04a7add9@ola...
> Witajcie
>
> Spotkałam się kiedyś z sernikiem, którego nie trzeba piec, czy ktoś z
> was posiada może taki przepis?
>
> I jeszcze jedno:
> Może znacie jakieś ciasta potrawy z serkiem waniliowym:
> Jak go można ciekawie wykorzystać?
> Czekam na wasze pomysły.
> Pozdrawiam
> Sendi
Sernik na zimno, sernik gotowany ...itd.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Wszystko na co mam ochotę jest niemoralne, nielegalne lub tuczące."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-03-30 16:38:28
Temat: Re: Sernik bez pieczenia
----- Original Message -----
From: "@nn" <a...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, March 30, 2005 5:23 PM
Subject: Re: Sernik bez pieczenia
> Sernik na zimno, sernik gotowany ...itd.
> Ania
Dzięki popatrzę co tam jest ciekawego, ale czy to są aby wypróbowane
przepisy?
Pozdro.
Sendi> --
> Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
> ****************************************************
*********************
> "Wszystko na co mam ochotę jest niemoralne, nielegalne lub tuczące."
>
>
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-03-30 18:51:35
Temat: Re: Sernik bez pieczeniaUżytkownik "Sendi" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:020f01c53546$e7defa60$04a7add9@ola...
>> Sernik na zimno, sernik gotowany ...itd.
> Dzięki popatrzę co tam jest ciekawego, ale czy to są aby wypróbowane
> przepisy?
Nie wiem gdzie chcesz popatrywać ;-), więc nie wiem czy są tam
wypróbowane przepisy. Osobiście mam wypróbowany przepis na jeden i
drugi, jeśli sobie życzysz to mogę wklepać.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Wszystko na co mam ochotę jest niemoralne, nielegalne lub tuczące."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-03-31 17:26:32
Temat: Re: Sernik bez pieczeniaWitam serdecznie
Jak zauważyłam, to chyba nie za wiele się dowiedziałaś z tego:))
Podaję mój sprawdzony a otrzymany wczesniej od kogos przepis na sernik na
zimno - PRZEPYSZNY z zastosowaniem i serków waniliowych i galaretek:)
Prosty i bez pieczenia. Polecam
2 opakowania serka homogenizowanego
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka,
szklanka mleka
3 galaretki o różnych smakach ( po 2 opakowania z każdego gatunku)
5 łyżek żelatyny,
cukier waniliowy0
Poszczególne galaretki przygotować w osobnych naczyniach według przepisu,
dodając jednak połowę ilości wody podanej w przepisie i zostawić do
wystygnięcia. Margarynę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i dodać
serek homogenizowany, dalej ucierając. Mleko zagotować, odstawić z ognia,
wsypać żelatynę, lekko ochłodzić, wlać do masy serowej i wymieszać. Gdy
galaretki zaczną wyraźnie tężeć - lać do tortownicy oblanej zimną wodą
warstwami: serek - galaretka (np., czerwona), serek - galaretka {koloru
żółtego} - serek - galaretka {koloru zielonego}a Może być galaretka
jednokolorowa to zależy od gustu.
Sernik jest bardzo efektowny.
Pozdrawiam i zapewniam, ze jest bardzo smaczny:-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-04-01 10:59:39
Temat: Re: Sernik bez pieczenia (Dłuuugie)Użytkownik "Sendi" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:010d01c53537$9e71aad0$04a7add9@ola...
> Witajcie
>
> Spotkałam się kiedyś z sernikiem, którego nie trzeba piec, czy ktoś z
> was posiada może taki przepis?
>
> I jeszcze jedno:
> Może znacie jakieś ciasta potrawy z serkiem waniliowym:
> Jak go można ciekawie wykorzystać?
> Czekam na wasze pomysły.
Sernik na zimno
1/2 kg białego sera (ja używam śmietankowy - nie trzeba mielić - może
być waniliowy)
2-3 opakowania herbatników lub biszkopty
2 jajka
1 szklanka mleka
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
3 łyżki kakao
galaretka
ew. owoce
Składniki podzielić na 2 części i osobno ucierać. Żelatynę rozpuścić w
mleku, wlać do utartej połowy, wymieszać. Wylać na ułożone wcześniej w
tortownicy ciastka (powoli, bo jak się wylewa szybko to ciastka lubią
wypłynąć - zwłaszcza biszkopty), wstawić do lodówki. Ucierając drugą
połowę składników dodać kakao. Gdy pierwsza polowa zastygnie, wylać na
nią te drugą i z powrotem do lodówki. Kiedy całość stężeje udekorować
owocami (ja używam ananasa lub brzoskwiń z puszki) i wylać na nie
zastygającą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki.
Sernik gotowany
75 dag białego sera (ja używam śmietankowy - nie trzeba mielić - może
być waniliowy)
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag margaryny
2 łyżki mąki kartoflanej
cukier waniliowy
aromat pomarańczowy
rodzynki
biszkopt (przepis niżej)
Ser utrzeć z cukrem i jajkami i rozpuszczoną margaryną, chwilę
rozcierać (żeby nie było żadnych grudek) i gotować na maleńkim ogniu 15
minut - stale mieszając coby się nie przypaliło. Pod koniec dodać
rodzynki i aromat. Mąkę rozpuścić w odrobinie mleka i wlać do sera,
dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę do momentu aż masa serowa
zgęstnieje. Gorące wyle wać na biszkopt (przekrojony na 3 części - jak
na tort - ja dodatkowo nasączam go wódką). Gdy wystygnie wstawić do
lodówki żeby stężało. Z wierzchu można (a nawet trzeba) polać polewą
czekoladową.
Biszkopt (z proszkiem do pieczenia - info dla jedzeniowych purystów)
4 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/2 szklanki mąki kartoflanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, dodać żółtka, powoli wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki (przesiane) wymieszane z proszkiem do
pieczenia. Wylać ciasto do wysmarowanej i wysypanej bulką tartą
tortownicy. Piec 35 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 185
stopni (tak mniej więcej). Jak ciasto się upiecze koniecznie spuść go z
wysokości ok 1m na ziemię - wtedy nie upadnie.
Polewa czekoladowa
10 dag margaryny lub masła
10 dag cukru pudru
2 łyżki mleka
1 łyżka maki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
Wymieszać kakao z mąką, cukrem, mlekiem i stopioną margaryną. Ustawić
naczynie na małym ogniu i mieszając podgrzać aż zgęstnieje - nie
gotować!! Gdy przestygnie polać sernik.
Ten sernik to jest moje popisowe ciasto, jeszcze nie zdarzyło się żeby
mi się nie udał - naprawdę bardzo polecam.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Wszystko na co mam ochotę jest niemoralne, nielegalne lub tuczące."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-04-02 14:28:59
Temat: Re: Sernik bez pieczenia (Dłuuugie)Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:d2j9mg$j1v$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Sernik gotowany
>
> 75 dag białego sera (ja używam śmietankowy - nie trzeba mielić - może
> być waniliowy)
> 2 jajka
> 1 szklanka cukru pudru
> 15 dag margaryny
> 2 łyżki mąki kartoflanej
> cukier waniliowy
> aromat pomarańczowy
> rodzynki
> biszkopt (przepis niżej)
>
> Ser utrzeć z cukrem i jajkami i rozpuszczoną margaryną, chwilę
> rozcierać (żeby nie było żadnych grudek) i gotować na maleńkim ogniu
> 15 minut - stale mieszając coby się nie przypaliło. Pod koniec dodać
> rodzynki i aromat. Mąkę rozpuścić w odrobinie mleka i wlać do sera,
> dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze chwilę do momentu aż masa serowa
> zgęstnieje. Gorące wyle wać na biszkopt (przekrojony na 3 części -
> jak na tort - ja dodatkowo nasączam go wódką).
Przypomniało mi się jeszcze: całą operację z wylewaniem sera najlepiej
przeprowadzić w tortownicy, bo inaczej ciasto może się rozlecieć -
czyli wkładasz sód z biszkopta do tortownicy, wylewasz połowę sera, na
to następną część biszkopta, reszta sera, na to znowu biszkopt. Razem z
tortownicą włożyć do lodówki. Jak zastygnie można spokojnie z
tortownicy wyjąć.
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Wszystko na co mam ochotę jest niemoralne, nielegalne lub tuczące."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-02 14:56:13
Temat: Re: Sernik bez pieczeniaBardzo bardzo dziękuję ci za przepis, sorki, że tak późno odpisuję ale
srodze namieszało mi się z wielką ilością maili.
Cieszę się, że tak miło odpisałaś, fakt odzew na serki waniliowe i serniki
bbył niewielki więc tymbardziej dziękuję.
Jeśli znasz może jakiś przepis na dość prostą babkę pięknie jak będzie
kakaowa to będę napraawdę w siódmym niebie.
Serdecznie Cię pozdrawiam
Sendi
----- Original Message -----
From: "Jolmira" <J...@o...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, March 31, 2005 7:26 PM
Subject: Re: Sernik bez pieczenia
> Witam serdecznie
>
> Jak zauważyłam, to chyba nie za wiele się dowiedziałaś z tego:))
> Podaję mój sprawdzony a otrzymany wczesniej od kogos przepis na sernik na
> zimno - PRZEPYSZNY z zastosowaniem i serków waniliowych i galaretek:)
> Prosty i bez pieczenia. Polecam
> 2 opakowania serka homogenizowanego
> 1 kostka margaryny
> 1 szklanka cukru
> 2 jajka,
> szklanka mleka
> 3 galaretki o różnych smakach ( po 2 opakowania z każdego gatunku)
> 5 łyżek żelatyny,
> cukier waniliowy0
> Poszczególne galaretki przygotować w osobnych naczyniach według przepisu,
> dodając jednak połowę ilości wody podanej w przepisie i zostawić do
> wystygnięcia. Margarynę utrzeć z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym i
> dodać
> serek homogenizowany, dalej ucierając. Mleko zagotować, odstawić z ognia,
> wsypać żelatynę, lekko ochłodzić, wlać do masy serowej i wymieszać. Gdy
> galaretki zaczną wyraźnie tężeć - lać do tortownicy oblanej zimną wodą
> warstwami: serek - galaretka (np., czerwona), serek - galaretka {koloru
> żółtego} - serek - galaretka {koloru zielonego}a Może być galaretka
> jednokolorowa to zależy od gustu.
> Sernik jest bardzo efektowny.
>
> Pozdrawiam i zapewniam, ze jest bardzo smaczny:-))
>
>
>
>
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-04 21:10:54
Temat: Re: Sernik bez pieczenia> Witajcie
>
> Spotkałam się kiedyś z sernikiem, którego nie trzeba piec, czy ktoś z was
> posiada może taki przepis?
To ja sie podepne :)
Czy ktos zna przepis na takie "serniczek", ale zeby byl ze smietanki ubitej,
albo z czyms takim, zeby taki leciutki byl?
kiedys slyszlaam o czyms takim jak Bomba owocowa...
Bede wdzieczna za przepsiy :)
yas
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-05-05 06:05:24
Temat: RE: Sernik bez pieczenia
>
> > Witajcie
> >
> > Spotkałam się kiedyś z sernikiem, którego nie trzeba piec,
> czy ktoś z was
> > posiada może taki przepis?
>
> To ja sie podepne :)
> Czy ktos zna przepis na takie "serniczek", ale zeby byl ze
> smietanki ubitej,
> albo z czyms takim, zeby taki leciutki byl?
> kiedys slyszlaam o czyms takim jak Bomba owocowa...
> Bede wdzieczna za przepsiy :)
> yas
>
Witam!
Ja mam przepis z którego często korzystam na taką piankę z owocami i
galaretką.
Pianka z owocami
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
3 galaretki takiego samego smaku
owoce np: pomarańcze, połówki brzoskwiń z puszki, w sezonie truskawki lub
maliny, jagody
Mleko dobrze schłodzić. 2 galaretki rozpuścić w 0,5 l wody i wystudzić.
Schłodzone mleko ubijać mikserem aż osiągnie konsystencję piany. Do tej
piany dodać zimne ale lejące jeszcze galaretki i wymieszać mikserem do
momentu aż zrobi się sztywna. Następnie wlać to do tortownicy (28 cm) i
odstawić do zastygnięcia. po zastygnięciu udekorować owocami i zalać całość
3 galaretką, oczywiście wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną:-) Przechowywać w
lodówce. Ta pianka jest bardzo lekka i nie jest za słodka,no i szybko znika
a mój małżonek bardzo za nią przepada.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |