| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-30 11:07:48
Temat: Proszę o jakieś wariacje z soczewicy :)Witam wiosennie i serdecznie,
Googlowałam, googlowałam, ale na zbyt wiele ciekawych przepisów nie udało mi
się trafić.
Więc jak zwykle kieruję swoją wielką prośbę do Szanownych Grupowiczów.
Prośba jak w temacie.
Co można dobrego upichcić z soczewicy,
i tej zielonej i tej brązowej.
Sałatki, zupki i inne przepisy będą mile widziane i z góry za nie bardzo
dziękuję.
Pozdrawiam cieplutqo :)
Enpi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-30 11:27:07
Temat: soczewica :)SOCZEWICA NA ZIMNO
sałatka z soczewicą:
1 wersja:
soczewica, pomidory, ogórki zwykłe i małosolne lub kiszone, szczypiorek,
sałata, fasolka czerwona nie z puszki.
Mieszamy, przyprawiamy: oregano, czosnek granulowany, bazylia, pieprz
ziołowy, piprz czarny, pieprz biały, zioła prowansalskie, papryka ostra i
słodka i co jeszcze wam wpadnie do głowy. Czekamy trochę, aż puszczą soki.
Jemy.
2 wersja:
jak wyżej ale możemy dodać jeszcze jogurt 0% i tuńczyka w sosie własnym.
Bigos z soczewicą
Do garnka wrzuciś socaewice ( czerwona lub zielona ) zalać wodą kilka
centymetrów ponad powierzchnię , dodoać korzeń imbiru ( kilka plasterków)
na patelni an odrobinie oleju lub wodzie dusić
cebulę pokrojoną w kostke , czosnek, pieczarki , kapustę pekińska lub zwykła
( poszatkowane) dodoać kurkume i soso sojowy
Dodac do soczewicy
na tej samej patelni udusić kapustę kiszoną pokrojoną z dodatkiem liscia
laurowego lub kjałowca , gdy kapusta zrobi się miękka dodoać przecier
pomidorowy .
Do ugotowanej soczewicy z dodatkami dodać kapustę kiszoną z przecierem
Doprawić solą , pieprzem ,
ZUPA CYTRYNOWA Z SOCZEWICY
skłdniki:
szklanka i ciut kaszy perlowej
300 ml wody
1 łyzka koncentratu pomidorowego
1 1/2 wywaru z warzyw
garsc soczewicy zielonej
1 lyzeczka anyzu
sok z 1 cytryny
5 cebul pokrojonych w plastry
slodka papryka w proszku
papryka cayenne - szczypta
sol i pieprz
Gotujemy kasze ok. 20 min, dodajemy wywar warzywny, koncentrat, soczewice,
cebule i anyz, gotujemy ok. 20 min, dodajemy sok z cytryny i pozostale
przyprawy zagotowujemy. Podajemy z plasterkami cytryny.
Soczewica po "indyjsku"
Ugotowaną zieloną soczewicę wrzucić na patelnię z podsamżoną na małej ilości
tłuszczu cebulki. Wsypać łyżkę przyprawy curry, wymieszać. Można jeść na
ciepło i na zimno. Z sałatkami i bez
Ryz po indyjsku
300 gr ryżu , 100 gr soczewicy, 1 duża cebula, 100 gr margaryny, 2 ząbki
czosnku, po 1/2 łyz cynamonu. imbiru, gorczycy w ziarnach i tłuczonych
goździków, 1/4 łyż chili, 500 ml wody, sol
Ryz i soczewicę dokładnie wypłukać (5-7 razy), odcedzić i odstawić żeby
trochę obeschły tym czasie nagrzać średnio piekarnik. Wstawić ryz z
soczewica na 10 min do uprażenia. Cebule i czosnek obrać. cebule pokroić w
cienkie plasterki, czosnek miażdżyć w wyciskaczu. połączyć czosnek z imbirem
i chili i rozetrzeć. W garnku rozgrzać margarynę, wrzucić cebule i usmażyć
na brązowo złoty kolor. połowę przełożyć do innego naczynia i odstawić do
przbrania. Do garnka z cebulą dodać przygotowany czosnek, wsypać cynamon i
goździki. włożyć uprażony ryz z soczewicą, wszystko dokładnie wymieszać i
smażyć przez 5 min na średnim ogniu, dodać 500 mil wody, przyprawić silą,
wsypać gorczycę. Gotować na małym ogniu aż ryz będzie miękki. W razie
potrzeby dolewać wodę. Gotowy ryz przybrać odłożoną usmażoną cebulą. Podawać
na ciepło.
TUNCZYK WSW NA GORACO (na jedna porcje)
pol puszki tunczyka wsw
3-4 pieczarki
1 srednia cebula
3 lyzki soczewicy czerwonej
1 zabek czosnku
koncentrat pomidorowy i przyprawy (ja daje sol, pieprz i ziola
prowansalskie)
pieczarki i cebule pokroic, wrzucic na patelnie teflonowa (mozna mala kapke
oliwy), podlac woda dodac surowa soczewice, dusic z 10 min (zeby soczewica
byla miekka), dodac reszte skladnikow i chwilke podsmazyc. soczewica lubi
przywierac, wiec mieszajcie czesto
te przepisy sa dostepne na stronach ww, tylke je skopiowałam,bo jakos sałbo
googlowałąs.
Joa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-30 21:30:28
Temat: Re: Proszę o jakieś wariacje z soczewicy :)
Użytkownik "Enpi" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:39a6.00001e42.424a8883@newsgate.onet.pl...
> Witam wiosennie i serdecznie,
>
>
> Googlowałam, googlowałam, ale na zbyt wiele ciekawych przepisów nie udało
mi
> się trafić.
> Więc jak zwykle kieruję swoją wielką prośbę do Szanownych Grupowiczów.
> Prośba jak w temacie.
> Co można dobrego upichcić z soczewicy,
> i tej zielonej i tej brązowej.
> Sałatki, zupki i inne przepisy będą mile widziane i z góry za nie bardzo
> dziękuję.
>
>
> Pozdrawiam cieplutqo :)
http://piecprzemian.blog.pl
pewnie tam ale nie jestem pewien
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-31 04:50:50
Temat: Re: Proszę o jakieś wariacje z soczewicy :)ZUPA Z SOCZEWICY
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- 30 dag czerwonej soczewicy
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 1/4 szklanki wywaru z jarzyn
- sól, pieprz, oliwa
- 2 łyżeczki curry
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Marczhew w talarkach,
soczewicę, sól, pieprz i wywar gotować na małym ogniu przez 1/2 godziny.
Zmiksować. Dodać rozmrożony szpinak. Gotować razem 10 minut. Wsypać curry i
wymieszać.
Smacznego - Gośka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-31 12:03:02
Temat: Re: Proszę o jakieś wariacje z soczewicy :)
Użytkownik "Enpi" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:39a6.00001e42.424a8883@newsgate.onet.pl...
> Witam wiosennie i serdecznie,
>
>
> Googlowałam, googlowałam, ale na zbyt wiele ciekawych przepisów nie udało
> mi
> się trafić.
> Więc jak zwykle kieruję swoją wielką prośbę do Szanownych Grupowiczów.
> Prośba jak w temacie.
> Co można dobrego upichcić z soczewicy,
> i tej zielonej i tej brązowej.
> Sałatki, zupki i inne przepisy będą mile widziane i z góry za nie bardzo
> dziękuję.
Witam
Ostatnio zrobiłam paste na kanapki, a oto przepis: marchew i pietruszkę
zetrzeć na tarce dodać zeszkloną cebule, wypłukaną soczewicę (1,5 szklanki)
zalac to wodą i ugotować tak by woda wyparowała, a soczewica i warzywa
zmiękły, należy często mieszać bo gdy wody jest mniej to lubi się przypalić,
sól i pieprz do smaku, można jeszcze dodać 2 lyżeczki przecieru
pomidorowego, czosnku i słonecznika. Najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy
się wszystko przegryzie.
pozdrawiam
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-31 12:05:16
Temat: Re: Proszę o jakieś wariacje z soczewicy :)zapomniałam dodać że robię to z czerwonej soczewicy.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-01 10:48:14
Temat: Re: Proszę o jakieś wariacje z soczewicy :)> zapomniałam dodać że robię to z czerwonej soczewicy.
>
>
> Beata
>
>
BARDZO, BARDZO SERDECZNIE WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ ZA ZAJEFAJNE PRZEPISY.
ŻYCZĘ UDANEGO WEEKENDU I DUUUŻO WIOSENNEGO SŁONECZKA!!!
POZDRAWIAM
ENPI
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |